Kako se rešiti masne kože lica

Masna koža lica predstavlja pravi izazov ne samo za tinejdžere i adolescente već i za odrasle osobe svih starosnih dobi. Kod veoma mladih devojaka masna koža je skoro uvek posledica pojačanog rada hormona koji dovode do preteranog lučenja sebuma. Delovi lica koji naročito odaju ovaj tip kože jeste čuvena T zona: nos, čelo i brada. Međutim, nezavisno od starosnog doba osobe, pojačana proizvodnja sebuma iz lojnih žlezda može dovesti do upornih i neprijatnih neeestetskih pojava kao što su preterano sijanje lica, akne, mitiseri i proširene pore. Na sreću, postoji rešenje za ovakav tip kože. Promena ishrane i sredinekao i prirodna kozmetika za masnu kožu, mogu u mnogome promeniti stanje vaše kože i vratiti je u normalan balans.

Masna koža lica uzrok

Postoje mnogi uzroci koji utiču na tip i stanje kože. Masna koža lica može biti uzrok boravak u pušačkoj sredini ili pak pušenje jer tada koža nije u mogućnosti da se dovoljno nahrani kiseonikom. Preterano konzumiranje poslastica, čokolade i ostali slatkiši mogu značajno pogoršati stanje naše kože i povećati lučenje sebuma. Ima mnogo uzroka koji mogu dovesti do disbalansa naše kože primer je : bavljenje sportom u zatvorenom, rad u kuhinji, dug boravak u zatvorenom ili pod klimatizacijom, i mnogi drugi.  Dobra vest je da na većinu njih možemo da utičemo pa hajdemo da ih otkrijemo.

Genetika – nije retko da dete roditelja sa masnom kožom takođe nasledi ovaj tip kože.

Neadekvatna upotreba kozmetičkih sredstava –Najčešća greška osoba koje žele da se reše masne kože lica jeste upotreba agresivnih sredstava za čišćenje lica, preterano često praktikpovanje pilinga i upotreba krema i losiona koji u sebi sadrže alkohol i slične sastojke koji isušuju kožu ali na način koji će vam napraviti više štete nego koristi i, paradoksalno ali istinito, učiniti je još masnijom.

Promena godišnjih doba – Svim osobama sa masnom kožom lica je jasno da sa povišenim temperaturama i vlažnošću vazduha proporcionalno raste i proizvodnja sebuma. Međutim, slično može da se dogodi i zimi (kada je koža često dehidrirana) pa “prepoznavši“ ovo stanje počne pojačano da luči sebum kako bi  nadomestila izgubljenu vlagu.

Lekovi –Mnogi lekovi koji sadrže hormone, kao na primer lekovi za pospešivanje plodnosti, mogu uzrokovati prekomerno lučenje sebuma.

Hormonske promene – Žensko telo tokom različitih faza života prolazi kroz razne hormonske promene kao što su trudnoća, adolescencija, pre i post menopauza. Ove prirodne varijacije nivoa hormona mogu dovesti do pojačanog stvaranja sebuma i uzrokovati masnu kožu lica.

Stres – Stres je veoma čest i veoma moćan uzročnih mnogih poremećaja, bolesti i stanja organizma, pa tako pojačan stres može dovesti i do hiperprodukcije androgenih hormona koji dovode do pojačane proizvodnje sebuma.

Upotreba neadekvatnih aparata i sredstava za negu lepote – Neadekvatna ili suviše česta upotreba rotirajućih čestki za lice, piling rukavica i ostalih aparata i pomoćnih sredstava mogu ozbiljno da oštete i i dehidriraju kožu na šta ona, da bi se odbranila, odgovara preteranim lučenjem sebuma.

Izlaganje suncu –Preterano sunčanje može dovesti do pojave masne kože kao odgovor organizma na pojačanu toplotu.Dugo izlaganje suncu pregrejava lojne žlezde koje da bi povratile vlagu organizmu počinju preterano da luče sebum.

Nedostatak biotina–Iako retka pojava, nedostatak biotina (vitamin B7) može dovesti do seboreičnog dermatitisa usled kojeg se koža ljuspa i izgleda masno.

Ishrana –Mlečni proizvodi su glavni neprijatelj masne kože jer sadrže visok nivo hormona (kao što je testosteron), koji dovodi do pojačane proizvodnje sebuma. Namirnice koje takođe treba izbegavati su rafinisani ugljeni hidrati (belo brašno, beli pirinač, testenina), zasićene i trans masti (meso i mesne prerađevine, sir), prosti šećeri (slatkiši, krekeri, zaslađeni sokovi).

Nega masne kože lica

Jedna od najčešćih grešaka u nezi masne kože lica jeste upotreba previše agresivnih sredstava za čišćenje lica (pene, sapuni, gelovi) ili preterana upotreba veoma abrazivnih pilinga.Stoga, bilo da govorimo o suvom ili masnom tipu kože, važno je negovati je sa nežnošću koristeći prirodne preparate koji su namenjeni vašem tipu kože. Prednosti prirodne kozmetike je u tome što će blagovremeno rešiti problem vaše kože, najbolji preparat koji može najbrže dovesti do rešenja je serum za masnu kožu.

Faktori na koje možemo da utičemo su i dovoljan unos vode, ishrana bogata voćem i povrćem, umereno izlaganje suncu, dovoljno sati sna, izbegavanje alkohola i cigareta kao i stresnih situacija koliko god je to moguće.

Najbolja krema za masnu kožu lica

Prirodna nega lica je jedina nega koja će vam pružiti dugoročne rezultate. Treba biti strpljiv i ne očekivati da će do njih doći preko noći jer je vašoj koži potrebno vreme da se očisti od nagomilanih toksina i štetnih sastojaka i zahvaljujući prirodnim sastojcima ponovo uspostavi prirodnu zaštitu i ravnotežu u stvaranju sebuma.

Formulacija kreme treba da bude blaga i mudro osmišljena, sa precizno odmerenim količinama kompatibilnih sastojaka. Royal Balm krema za masnu kožu sadrži visoke koncentracije aktivnih sastojaka, ne ostavlja mastan sloj nakon nanošenja i dubinski hidrira kožu jer ne zaboravimo da je i masnoj koži potrebna hidratacija! Lešnikovo ulje je odlično za masnu kožu jer je neguje a ne masti i reguliše proizvodnju sebuma. Ruzmarinje jak antioksidans koji ubrzava obnavljanje ćelija kože. Kleka i žalfija su jedni od najmoćnijih prirodnih antiseptika pa veoma prijaju koži sklonoj bubuljicama jer je dezinfikuju, osvežavaju i čiste od nečistoća.

Dobra vest je da je masna koža otpornija, jača, elastičnija i sporije stari od ostalih tipova kože. Da biste postigli savršenu i zdravu kožu potrebno je samo pružiti joj adekvatnu negu koja je naklik od vas.

[icegram campaigns=”8581″]