Kako se rešiti mrava

Mravi u kuhinjskim elementima, mravi u bašti, mravi u ormanu.Mravi ulaze kroz pukotine.Mravi svuda. Oni su nepoželjne štetočine, i mogu biti prilično dosadni. Kako ih se otarasiti? Evo nekih domaćih preparata koje će Vam pomoći da se oslobodite mrava.

Domaći preparati protiv mrava
Mravi su veoma česte štetočine u domovima.Iznenadićete se kad saznate da postoji više od 12.000 različitih vrsta mrava! Oni su socijalna bića i žive u velikim kolonijama, pa ako vidite jednog mrava, znajte da ih ima bar još hiladu u blizini. Napolju, van kuće , mravi su važan deo životne sredine, jer održavaju ekološku ravnotežu hraneći se drugim štetočinama , mrtvim insektima i ostacima uginulih životinja. Ali, u kući, oni su štetočine. Danas, umesto hemijskih preparata ljudi sve više koriste domaće preparate u borbi protiv najezde mrava.Postoji dosta prirodnih preparata uz pomoć kojih se možete rešiti mrava.

Preparati za borbu protiv mrava

Boraks
Boraks je sastojak deterdženta za veš koje se može pomešati sa šećernim rastvorom i poprskati oko oblasti gde se nalaze mravi. Ovo je veom efikasan preparat. Mravi nose boraks u svoja gnezda, i on ih ubija.

Viltorin je najefiksniji preparat koji će vas osloboditi mrava zauvek i to u roku od 2-3 dana.Kupuje se u poljoprivrednim apotekama, rastvorite ga i poprskate površine na kojima se kreću mravi npr. pod u kuhinji i pločice.Ovaj ili preparate sličnog naziva i dejstva koriste i profesionalci koji se bave uništavanjem insekata a nije skup.

Sirće
Još jedan veoma efikasan metod za odbranu od mrava je da se naprska sirće na mesta gde ulaze. Jak miris sirćeta ih odbija, i mravi ga izbegavaju. Ovo može da se postigne upotrebom mešavine jabukovog sirćeta i ulja nane.

Krastavac
Jedna od nepoznatih činjenica o mravima je da ne vole ukus krastavca.Zato, postavljanje komadića krastavca na područja napadnuta mravima će ih brzo naterati da napuste ta mesta.

Nana
Vrećice čaja od nane će efikasno držate mrave podalje. Stavite vrećice čaja na tačke gde mravi ulaze. Lišće mente možete da osušite i sameljete u prah koji pospete na ulazna mesta.

Sok od limuna
Još jedan zaista lak način da se oslobodite ovih štetočina je da pomešate po malo soka od limuna vode, i naprskate na područja gde se nalaze mravi. Ovo je moćan kućni preparat da se otarasite mrava.

Sapun
Sastojci sapuna su štetni po mrave.Sapun razgrađuje sloj voska egzoskeleta ovih insekata i dehidrira ih. Ukoliko ste pronašli mesta na kojima mravi ulaze, tu samo utrljajte malo sapuna. Možete i da pomešate sapun i vodu, i smešu naprskate na ta mesta.

Griz
Griz nabubri kada se pojede.Kada mravi progutaju griz, nabubreće zajedno sa njim, i uginuti.Kako biste se otarasili mrava, pospite griz ( krupno mlevena zrna prinča, kukuruza ili ovsa) gde god ih vidite.

So i biber
Još jedan efikasan način za uništavanje mrava je posipanje soli po uglovima.Smeša soli i vruće vode koja se naprska po mravima je takođe dobar način za odbranu.Druga varijanta je biber.I crni i beli biber čine čuda u borbi protiv mrava.

Talog od kafe
Samo pospite talog od kafe oko pukotina, da sprečite mrave da uđu, ili na područja gde ih ima.

Masnoća
Masti čine toksičnu barijeru za mrave.Prvo će ih privući, ali uskoro i odbiti.

Bebi puder
Pospite bebi puder gde god da vidite mrave.Oni mrze mirisni talk i stoga ga se klone.

Čili u prahu ili cimet
Stavljanje čili praha na gnezda mrava je još jedan veoma star domaći način da se izborite sa mravima. Cimet je takođe veoma dobar. Nacrtajte liniju cimetom , i mravi neće moći da manevrišu oko nje.

Dijatomejska zemlja
Ovo je lak način da se oslobodite mrava iz kuće. Sve što treba da uradite je da pospete dijatomejsku zemlju na područja gde ima mrava. Morate biti sigurni da ste uzeli pravi tip dijatomejske zemlje, a ne tip koji se koristi za izradu bazena.

Parfem
Natopite kuglice vate jakim parfemom, i nekoliko njih stavite na mesta odakle ulaze mravi. Neće moći da tolerišu taj miris, i kloniće se tog mesta. Parfem možete i direktno da naprskate na mrave.
Ako ništa od ovoga ne deluje, možete da sipate ključalu vodu na mravinjak ili na same mrave. Ovi prosti i efikasni kućni tretmani će sigurno vašu kuću osloboditi mrava. Ove tehnike je lako sprovesti, a najbolji deo je to što ne morate da izlazite iz kuće da kupujete hemijska sredstva i još da za njih trošite novac.