Kako se rešiti strija

Da li ste videli „rascep“ u zemlji koji se za kratko vreme „spoji“? Svakako niste – zemlja se vraća na mesto, ali je za to potrebno vreme; a u nekim slučajevima čak i nikada. Šalu na stranu, strije su ružna stvar sa kojom se suočava mnogo ljudi.

Mogu se pojaviti tokom puberteta ili tinejdžerskog doba, a u velikom broju slučajeva se javljaju u trudnoći. Strije se mogu javiti bilo kada i pošto se koža „ne spaja“, ostaju ožiljci ukoliko se ne potrudite da ih uklonite. Zato, pogledajmo kako se strije mogu ukloniti.

Prevencija je najbolja
Nemojte odmah skakati, ali svakako je „bolje sprečiti nego lečiti“. Kada primetite da počinju da vam se javljaju strije i da će se verovatno proširiti, počnite da nanosite neko hidratantno sredstvo na taj deo. Na primer, kada vežbate, znate da će vam se mišići uvećati i rastegnuti se. Zato nanosite hidratantno sredstvo na one delove kože gde vežbate i uvećavate mišiće.

kako se resiti strija

Još jedan čest slučaj je trudnoća. Tokom trudnoće, nanosite hidrirajuća sredstva (šea puter, kakao puter itd.) na stomak, grudi, zadnjicu, kukove itd. Isto važi i za slučajeve kada primetite da se gojite. Dok pokušavate da smršate, istovremeno koristite i hidrirajuća sredstva.

Šta kada je šteta već načinjena?
Nažalost, trebali ste ranije da razmislite o tome, ali ipak postoje neke stvari koje vam mogu pomoći da se otarasite strija, čak i kad su starije.

Ishrana
Ono što jedemo umnogome utiče na naše zdravlje i izgled. Zdrava ishrana i unos pravih nutrijenata mogu poboljšati cirkulaciju u organizmu i tako će „rastegnuta“ tkiva početi sama da se oporavljaju. Hranite se zdravo i uzimajte što više vitamina C, K i E.

Nemojte jesti hranu koja sadrži mnogo masnoće. Pijte mnogo vode i gledajte da jedete što više svežeg voća i povrća. Tako ćete u organizam uneti mnoštvo minerala, vitamina i proteina koji će pomoći u oporavku vaše kože.

Ulja
Postoji dosta ulja koja mogu pomoći da održimo kožu zdravom i sjajnom. Mnoga od ovih ulja mogu pomoći kod oporavljanja oštećenih tkiva, odnosno „rastegnutih“ u ovom slučaju. Ulje vitamina E je na vrhu liste ovih „magičnih“ ulja. Kada se svakodnevno kosristi, ovo ulje pomaže kod uklanjanja strija i oporavljanja kože. Još jedno „magično ulje“ je maslinovo ulje.

Ova ulja nazivamo magičnima jer pomažu ne samo u nezi kože, već takođe imaju povoljan uticaj na celokupno zdravlje. Poboljšavaju cirkulaciju u predelu na koji nanosite ulje i tako pomažu u zatezanju kože.

Ostalo
Ostala medicinska sredstva koja vam mogu pomoći u borbi protiv strija uključuju gel od aloje, vazelin, masažu aromatičnim uljima, piling, sunčanje i slično. Verovatno ne moramo da govorimo koliko je dobar svež gel od aloje. Drugim rečima – aloja neverovatno pomaže!

U svakom slučaju, ove opcije će vam svakako pomoći da umanjite vidljivost strija ako budete uporni.