corba-od-povrca

Kako se zdravo hraniti tokom odmora na planini?

Na koje god putovanje da se zaputimo, već početkom vožnje ka destinaciji prebacujemo se na posebno rapoloženje i euforiju. Mnogim ljudima potreba za hranom raste kada su dobro raspoloženi i rasterećeni, odnosno povećava se apetit. 

Kada je u pitanju odmor na planini, posebno u zimskim mesecima, skok apetita je još izraženiji – bogata trpeza gde god da ste se uputili, miris sušenog mesa i svež planinski vazduh su samo neki od faktora koji utiču na našu želju za hranom. 

Upravo iz ovog razloga nekada je teško odoleti i održavati zdravu ishranu tokom odmora na planiti, te ćemo se u nastavku teksta pozabaviti namirnicama i obrocima koje bi trebalo da konzumirate na planinskom odmoru. 

Svaka planinska destinacija može se pohvaliti lokalnim specijalitetima

Na koju god planinu u Srbiji da se zaputite, moći ćete da probate mnoštvo specijaliteta karakterističnih za region u kojem se nalazite. Bilo da su vaš izbor apartmani na Tari, Zlatiboru, Kopaoniku ili nekoj drugoj planini zapadne Srbije, sasvim sigurno ćete naleteti na raznovrsne proizvode od mesa i mleka. 

S obzirom na to da ćete konzumirati namirnice sa domaće trpeze u obližnjem restoranu, kafani ili seoskom domaćinstvu, moramo pomenuti da je vrlo verovatno da će mlečni i mesni proizvodi imati znatno veći sadržaj masti od onoga na koji ste navikli u maloprodajnim objektima, te budite umereni u konzumaciji. 

Primera radi, ukoliko govorimo o doručku na seoskom domaćinstvu, predlažemo vam da se na vašem tanjiru nalaze dva domaća jajeta pripremljena po vašoj želji uz dodatak sira ili domaćeg kiselog mleka i integralnog hleba od celog zrna žitarica. Naravno, nekoliko listova sušenog mesa u vidu pršute, suvog vrata i slično, neće vam značajno škoditi. 

Domaći mlečni proizvodi – uživajte u neponovljivim ukusima na pravilan način 

Ukoliko se bavimo nutritivnom analizom mlečnih proizvoda, možemo zaključiti da umerenim konzumiranjem proizvoda od mleka kao što su sir, kajmak, jogurt i kiselo mleko, unosite sasvim dovoljnu dozu ugljenih hidrata, proteina, vitamina i minerala poput kalcijuma, kalijuma, fosfora i drugih. 

Naravno, kao što smo već pomenuli, domaći mlečni proizvodi sadrže znatno veći procenat masti, te ih vaš digestivni sistem duže vari i zato savetujemo da pravite pametne kombinacije namirnica na tanjiru. 

Primera radi, ukoliko na planinu odlazite tokom letnjih meseci, svaki ugostiteljski objekat će u ponudi imati salate od raznovrsnog svežeg povrća. S obzirom na to da su letnji meseci period kada biljke dobijaju najviše sunčeve svetlosti, ovo je idealno godišnje doba za uživanje u zdravim i ukusnim planinskim obrocima. 

Raznovrsne povrćke poput paprike, krastavca, paradajza, zelene salate i slično će tada biti najbogatije vitaminima i mineralima, pa predstavljaju pravi izbor za lagan letnji obrok ili užinu. 

Namirnice koje ne treba zaboraviti prilikom posete planini

Skoro svaka turistička destinacija u našoj zemlji može se pohvaliti pijacom na kojoj su svoje mesto pronašli raznovrsni grnčarski proizvodi, ali i domaći specijaliteti malih i velikih proizvođača. 

Naš savet je da obavezno prošetate lokalnom pijacom u mestu u kojem se nalazite, i izuzev mesnih i mlečnih proizvoda, obratite pažnju na artikle kao što su čajevi i medovi. Planinski čajevi prave se od mnoštva lekovitog bilja koje raste na plodnom tlu i čistom planinskom vazduhu, te su upravo oni idealan suvenir koji ćete poneti sa putovanja. 

Kada je u pitanju med, verujemo da ste upoznati sa njegovim blagodetima, kao što je jačanje imuniteta, a pojedina istraživanja pokazuju njegovo antiseptičko, antiimflamatorno i antibakterijsko dejstvo, te je prirodan med pravo “pčelinje zlato” kako ga još nazivaju.

Dakle, prilikom putovanja na planinu nemojte zaboraviti da obratite pažnju na hranljive namirnice koje dolaze iz prirode, a svojim benefitima umnogome mogu poboljšati kvalitet života svakom pojedinca.

Blagodeti boravka na planini – dišite punim plućima

Izuzev hrane u kojoj treba umereno uživati i iskoristiti prednosti koje nam pojedine destinacije nude, pomenućemo i opšte blagodeti planine kao destinacije za odmor. Bilo da ste se na planinu uputili tokom leta, zime ili drugog godišnjeg doba, čist planinski vazduh će prijati vašim plućima, dok će boravak na planini pospešiti rad srca i kardiovaskularnog sistema. 

Ovde ćemo pomenuti da hronični bolesnici uvek pre odlaska na visoke nadmorske visine treba da se konsultuju sa izabranim lekarom, te saznaju koja nadmorska visina je najpogodnija za stanje u kojem se nalaze. 

Lagana šetnja planinskim stazama, među zimzelenim i listopadnim drvećem doprineće boljem raspoloženju i povećanju energije, a umereni sunčevi zraci će izazvati prijatan osećaj i pozitivno uticati na čitav organizam. Naravno i prilikom izlaganja suncu treba biti oprezan, te uzeti u obzir činjenicu da je sunce na planinama znatno intenzivnije od onog u nižim predelima. 

Koju god planinu u Srbiji da odaberete za sledeće putovanje, naš savet je da se prepustite čarima prirode i uživate u relaksaciji, ali i rekreaciji, jer je upravo pešačenje i aktivan odmor način da pozitivno utičete na zdravlje čitavog organizma. 

Nadamo se da vas je naš tekst upoznao sa namirnicama koje treba da se nađu na vašoj trpezi, i približio vam sve blagodeti domaćih proizvoda od mesa, mlečnih proizvoda, ali i drugih posebno zdravih namirnica koje nam planine nude.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *