kako skinuti salo sa stomaka

Kako skinuti salo sa stomaka za 7 dana – najbolja dijeta za skidanje sala

Kako da skinete salo sa stomaka za 7 dana

Spremate se za plažu tokom odmora i želite da se rešite sala na stomaku za 7 dana? Ili se vraćate sa odmora i želite da skinete salo koje se nakupilo na stomaku dok ste odmarali? Šta god da je u pitanju, pogledajmo kako se skida salo sa stomaka.

Kako skinuti salo sa stomaka

Bez brige, nećete gladovati! To je najveća greška koju možete da napravite kada želite da smršate. Osim mera koje ćete naći u nastavku članka, moraćete i da se odviknete od poroka. Pušenje i alkohol su poroci koji sputavaju čitav proces mršavljenja i skidanja sala. Drugim, rečima, promene u načinu života su ključne za postizanje željenog cilja i za održavanje telesne težine.

Vežbe

Koliko god da niste raspoloženi za vežbanje, imajte na umu da bez redovnih vežbi nećete moći da postignete željeni rezultat. Vežbanje je važan deo procesa mršavljenja. Jedino što morate da uradite je da žrtvujete 30 minuta vremena.

kako skinuti salo za 7 dana

Na taj način će vaš metabolizam najbolje funkcionisati. Vežbe pomažu da se više kalorija pretvori u energiju. Zapamtite da morate da budete uporni.

Ne možete samo jednom da vežbate 30 minuta i da nakon toga kažete da niste u stanju da skinete salo sa stomaka za samo 7 dana. Ime ove igre je doslednost.

Sledeće logično pitanje je koje vežbe bi trebalo da radite. Dakle, moraćete da praktikujete ciljane vežbe. Plivanje je divna aktivnost koja će vam pomoći da dođete do cilja.

Možete da probate i brzu šetnju da biste izravnali stomačić. Vežbe za trbušne mišiće su takođe dobre u ove svrhe. Ako želite da skinete salo sa stomaka neophodno je da radite vežbe za trup i karlicu (core exercises)

Ako redovno idete u teretanu, možete naizmenično da radite treninge snage i intervalne treninge. Treninzi snage sa kardiovaskularnim vežbama su neophodni.

Kardiovaskularne vežbe su dobre za ubrzavanje otkucaja srca, a treninzi snage za jačanje mišića, a obe ove vrste treninga su veoma bitne ne samo za mršavljenje, već i za održavanje telesne težine.

I na kraju, mada ne najmanje važno, potrebno je da odmarate mišiće najmanje dva puta nedeljno. Odmaranje mišića je neophodno za njihov dobar oporavak i za svež početak novih zadataka.

Unosite manje kalorija

Da biste izgubili 1 kg sala, morate da unosite 7000 kalorija manje. Neka vas ovaj broj ne plaši!

Sve što bi trebalo da uradite je da unosite 1000 kalorija manje dnevno, a na kraju nedelje to će biti pomenutih 7000 kalorija.

Obično nismo svesni koliko kalorija unosimo. Drugim rečima, moraćete redovno da pazite na ishranu.

Odaberite niskokalorične varijante namirnica koje volite. Na primer, umesto majoneza kao preliv za salatu koristite limunov sok, so i biber ili vinegret preliv.

Ove male promene će vam biti od dugoročne koristi jer ćete tako smanjiti broj kalorija koje konzumirate.

Pravilna ishrana

Smanjili ste broj kalorija ali vaš posao još nije završen. Morate da vodite računa o tome da se pravilno hranite.

Sva džank hrana mora da leti iz vašeg dnevnog jelovnika. To znači da više nema slanog čipsa i kolačića.

Vaši najbolji prijatelji će biti salate, voće, nemasno meso, belanca, suvo grožđe, orašasti plodovi itd. Ove namirnice će ubrzati vaš metabolizam, držati vas sitima i obezbeđivati sve neophodne nutrijente.

Vodite računa da prerađeni ugljeni hidrati ne budu zastupljeni u vašoj ishrani, uključujući i šećer, višenamensko brašno itd. Možete da jedete smeđi pirinač i integralne pšenične testenine umesto njihovih nezdravih rođaka.

Zeleno povrće je niskokalorično, bogato nutrijentima i drži sitost duže vreme. Za neke vrste voća i povrća se kaže da tope kilograme, a u njih spadaju spanać, raštan, brokoli, kupus, prokelj, zelena salata, zelene paprike, borovnice i jagode.

Važno je da u vašoj ishrani butu zastupljeni pravi proteini. Takvi proteini bi trebalo da budu deo svakog vašeg obroka.

Proteini su gradivni elementi mišića. Mišići su ti koji ubrzavaju proces mršavljenja. Uključite u ishranu belanca, jogurt, mleko, klice, nemasnu piletinu, ribu itd.

Ako je moguće, za večeru izbacite ugljene hidrate iz tanjira. Napravite proteinsko jelo (meso) i kombinujte ga sa nekom salatom, kako se ne bi budili gladni usred noći.

Obratite pažnju na vreme u koje dobijate napade gladi. Mnogo je onih koji imaju običaj da nešto pregrizu noću, a sledeće što urade nakon kasnog noćnog obroka je da odu na spavanje. Ovo je čest uzrok nagomilavanja sala oko dijafragme.

Nakon svakog kasnog obroka nivo šećera u krvi raste, a potom se šećer pretvara u salo na stomaku. Slično tome, ako jedete zbog emocionalnog stanja i to ćete morati da prekinete.

Voda

Za proces mršavljenja je važno da svakodnevno popijete od 8 – 12 čaša vode. Tako će vaš organizam biti dobro hidriran.

Prema nekim studijama, ispijanje 2 čaše vode 15 – 20 minuta pre obroka pomaže kod mršavljenja.

U mnogim slučajevima ljudi ne prepoznaju signale koje im njihov organizam šalje. Često se žeđ pogrešno tumači kao glad, što dovodi do toga da se prejedamo i usled toga debljamo.

Ako uzimate dovoljne količine vode, bubrezi će biti dobro stimulisani, a to će smanjiti zadržavanje vode i nadimanje.

Zapamtite da je voda jedino piće koje sadrži 0 kalorija i da je ona korisna u procesu mršavljenja.

Ima i onih koji preporučuju jednonedeljnu ishranu bez soli jer so dovodi do zadržavanja vode u organizmu. Međutim, naša preporuka je da smanjite unos soli a ne da je potpuno izbacite jer u protivnom može da dođe do dehidracije.

Pravilna ishrana i redovne vežbe su najbolji način da skinete salo sa stomaka za 7 dana.

Dijeta za skidanje sala sa stomaka

Stomačno salo se najteže skida, a najlakše dobija. Bez obzira na to koliko vežbate, plodove truda nećete ubrati ukoliko se ne hranite zdravo. Stoga pogledajte ovu delotvornu dijetu za skidanje stomačnog sala.

Kada ste gojazni ili predgojazni (prekomerne težine), najbitnije vam je da skinete salo sa stomaka jer je to ono sa čime suočavate svakog jutra. Probali ste brojne dijete samo da biste se rešili sala, koje vam je stalno pred očima, i odlučni ste u svojoj nameri. Možete da probate razne dijete, vežbe, a ponekad čak i izgladnjivanje i kontrolisanje apetita. Međutim, vaše stomačno salo je tvrdoglavije od svih ostalih masnih naslaga koje imate. Svi znamo da je među brojnim rizicima koji nastaju usled nagomilavanja sala u organizmu, srčana bolest najsmrtonosnija. Stomačno salo u velikoj meri povećava rizik za nastanak bolesti srca.

Mnogo puta ste držali dijete za mršavljenje i shvatili da one ne deluju onako kako biste vi želeli. Možete da završite tako što ćete zbog dijete dobiti neke druge poremećaje, kao što su nizak nivo hemoglobina u krvi i slabost. U nastavku članka možete da saznate više o jednostavnom planu ishrane koji će vam pomoći da se rešite sala na stomaku. Istovremeno ćete imati dovoljno energije za vežbe pa zato pogledajte nastavak!

Plan ishrane za skidanje stomačnog sala

U tabeli koju ćete videti kasnije, data su objašnjenja kada i šta smete da jedete tokom dijete za skidanje stomaka. Ovu dijetu možete da držite oko 2 do 4 nedelje uz dosta vežbanja. Pre nego što počnete sa ovom dijetom, konsultujte lekara ili dijetetičara da biste bili sigurni da vam ovaj plan odgovara. Tokom ove dijete pripremajte raznovrsna zdrava jela koja sadrže neke od sastojaka koje smo naveli. Ovi sastojci su bogati mononezasićenim masnim kiselinama (MUFA) pa bi zato trebalo da budu deo bar jednog obroka dnevno:

Seme lana i orasi – Omega 3 esencijalne masne kiseline se nalaze u različitim količinama i u semenu lana i u orasima.

Orašasti plodovi imaju visok sadržaj vlakana i poboljšavaju varenje.

Kikiriki buter – U ovoj namirnici ima sledećih hranljivih materija: magnezijum, vitamini B kompleksa, vitamin E i kalijum.

Avokado – Ovo voće sadrži dobru količinu beta-sitosterola.

Maslinovo ulje – U maslinovom ulju se nalaze skoro sve mononezasićene masne kiseline i brojni antioksidanti.

Seme suncokreta – Ovo seme sadrži prilično dobre količine vitamina B i E.

Badem – U ovom orašastom plodu ima proteina, vlakana i vitamina E.

Jelovnik za mršavljenje stomaka

DoručakOvsena kaša, 3 belanca i banana.
UžinaNemasni jogurt sa orašastim plodovima i bobicama, sokovi od voća/povrća bez šećera.
RučakPileća prsa i riblji fileti, 2 šolje zeleniša sa nemasnim prelivom i smeđi pirinač.
Užina2 pirinčana biskvita sa 1 kašičicom bademovog butera i naseckani brokoli, niskomasna čorba.
 Večera Riblji filet (bakalar ili zubatac) spreman na pari, 1 šolja kuvanog zeleniša slačice i spanaća, 1 krompir
Desert Salate od voća i povrća bez pavlake ali sa nemasnim jogurtom, nemasnim mlekom, proteinska pića.

Ovo je bio primer dijete za skidanje stomaka koju možete da probate. Sa namirnicama koje su zastupljene u ovom planu ishrane, možete biti sigurni da ćete skinuti priličnu količinu sala sa stomaka. Međutim, ove dijete morate da se pridržavate iskreno i predano!