kako sniziti secer u krvi

Kako sniziti šećer? 5 namirnica koje brzo smanjuju nivo šećera u krvi

5 namirnica koje brzo smanjuju nivo šećera u krvi

Konzumiranje zdrave hrane, odnosno ishrana na bazi bilja je jedan od najjednostavnijih načina da regulištete šećer u krvi i podignete svoje zdravlje na potpuno nov nivo.

Šećer u krvi kontroliše nekoliko različitih hormonskih reakcija u telu, a sve one utiču na vašu energiju, raspoloženje i čak nivo gladi. Dobri šećeri u krvi su takođe vitalni u sprečavanju i regulisanju dijabetesa tipa 2, povišenog krvnog pritiska i hipoglikemije. Ishrana koja je dobra za stabilan šećer u krvi može da spreči i gojaznost.

Namirnice na biljnoj bazi su prepune vlakana, što je glavni razlog zašto su dobre za snižavanje nivoa šećera u krvi. Vlakna usporavaju oslobađanje šećera unutar krvotoka pa se tako održava stabilan nivo insulina. Ovo sprečava da šećer ide „gore–dole“ što izazivaju namirnice sa velikim sadržajem rafinisanog šećera, namirnice životinjskog porekla i hrana sa velikim stepenom prerade.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za Dijabetes

19 prirodnih namirnica koje se preporučuju kod Dijabetesa

Kako biste smanjili šećer u krvi, sve što treba da uradite jeste da prioritet date  zdravoj hrani, koja je bogat izvor vlakana, umesto namirnicama sa nižim sadržajem vlakana, kao što su namirnice koje sadrže rafinisani šećer i dodatak šećera, životinjski proizvodi (koji dramatično povećavaju nivo insulina) i, najviše od svega, prerađenu hranu.

kako sniziti secer u krvi

Da bi stavre bile lake i jednostavne, fokusirajte se na unos namirnica koje su dobre za šećer u krvi, umesto na one koje to nisu. Kao što ćete videti, postoje neke veoma ukusne namirnice na biljnoj bazi i jela koja možete da spremate od njih, a koje mogu smanjiti šećer u krvi. Ove namirnice će vam dati energiju, zadovoljstvo, obezbediti vašem organizmu vitamine, minerale, vlakna, zdrave masti pa čak i neke proteine!

Zeleniš bogat magnezijumom

U namirnice koje smanjuju šećer u krvi spada sav zeleniš: kelj, spanać, rimska salata, rukola, raštan, list rotkvice, sve zelene salate, blitva, lišće maslačka i svaki drugi zeleniš koji vam padne na pamet, su apsolutno savršeni za šećer u krvi.

Međutim, samo ih je nekoliko naročito bogato magnezijumom koji se ponaša kao „super namirnica“ koja može sniziti šećer kada dospe u vaš organizam.

U zeleniš bogat magnezijumom spadaju: kelj, spanać, raštan, rimska salata i blitva koji imaju veći sadržaj i dejstvo sastojaka korisnih za šećer u krvi nego druge vrste. Trudite se da ubacite nekoliko ovih namirnica u dnevnu ishranu, ako možete, i trudite se da menjate zeleniš ako ga koristite za pripremu kašastih sokova pa ćete lakše sniziti šećer u krvi. Koristite ove zdrave zeleniše kojima ćete obogatiti ukus zdravom kašastom soku i pomoći šećeru u krvi još više.

Semenke

Semenke biljaka kao što su čia, lan, suncokret, bundeva, konoplja i susam prava su energetska postrojenja! Ove semenke su odličan ozvor vitamina, minerala poput magnezijuma, proteina pa čak i gvožđa. Pogledajte ovo: čia sadrži 24% vaših dnevnih potreba za magnezijumom, dok ga namirnice životinjskog porekla imaju malo ili nimalo. Čia, konoplja i lan su izuzetno bogati vlaknima, od 10 – 15g u dve kašike. Sve semenke su, takođe, bogat izvor proteina pa, kao što možete videti, njihov potpuni nutritivni profil dobro utiče na šećer u krvi na svim nivoima.Ako vam je cilj sniziti šećer u krvi trudite se da dodate nekoliko kašika semenki u dnevnu ishranu. Isprobajte ih sa ukusnim ovsenim pahuljicama, lepim kašastim soku, umesto grickalica ili ih pospite po supi ili salati.

Kakao

Kakao se smatra najbogatijim izvorom magnezijuma na svetu. Takođe je fantastičan izvor vlakana, gvožđa pa čak i proteina koji su dobri za šećer u krvi. Naravno da nije dobra ideja da jedete kakao čitavog dana, međutim 30 do 60 grama mogu da doprinesu snižavanju nivoa šećera u krvi prilično brzo. Kakao je bogat i hromom, mineralom koji još više pomaže snižavanju šećera u krvi. Takođe, može vam pomoći da popravite koncentraciju, raspoloženje, a čak i da izgubite na težini! Stavljajte kakao u kašaste sokove, koristite ga u energetskim pločicama, stavljajte ga u kaše za doručak ili smislite nešto novo!

Badem

Badem je još jedno energetsko postrojenje za magnezijum, vlakna i proteine, podjednako kao i semenke konoplje, čie i lana. Badem sadrži naročito visok nivo magnezijuma u odnosu na drugo orašasto voće, a ispred njega, i to tesno, je samo indijski orah. Svo orašasto voće, uključujući i badem, bogato je hromom koji je izuzetno koristan kad se želi sniziti šećer u krvi. Zahvatite pregršt sirovog badema kad sledeći put krenete po neku grickalicu. Mala pregršt će imati dugoročno blagotvorno dejstvo na nivo šećera u krvi.

Cela zrna

Ovas, pirinač, pšenične klice, amarant, kinoa, smeđi i divlji pirinač i proso, takođe su odlični za svakog ko želi sniziti šećer u krvi ali i trajno držati njegov nivo na optimalnom nivou. Od svih se može praviti kaša za doručak ili ih možete koristiti u različitim receptima.

Dodatni savet za brzo smanjenje nivoa šećera u krvi

Dodajte malo cimeta u svaki od vaših omiljenih recepata koji su dobri za šećer u krvi. Cimet je posebno bogat hromom i jedan od najpreporučljivijih začina za dijabetičare zbog svoje sposobnosti da brzo snižava nivo šećera u krvi.

Druge sjajne namirnice dobre za šećer u krvi su: pasulj, mahunarke, povrće kao što su brokoli i šargarepa i alge poput kelpa i spiruline. Kao što možete da vidite, carstvo biljaka je prepuno namirnica bogatih vlaknima i magnezijumom, a isto tako i proteinima i drugim hranljivim sastojcima koji su dobri za održavanje nivoa šećera u krvi i druge aspekte zdravlja.

[icegram campaigns=”8653″]