kako spremiti spanac

Kako spremiti spanać – recepti za jela koja će vas oduševiti

U novije vreme sve češće možemo da čujemo da je preporučljivo da se spanać konzumira u svežem stanju, a najčešće kao salata. Ipak, čini se da smo donekle navikli da spanać recepti podrazumevaju i njegovo kratko barenje pre konzumiranja.

Spanać i zdravlje

Poznato je da su spanać i zdravlje neraskidivo vezani, te ga je preporučljivo koristiti ga i u ishrani beba i dece, ali i trudnica, a najpre zato što ima pozitivan uticaj na imuni sistem, te utiče i na poboljšanje vida. Takođe je dobro koristiti ga u svakodnevnoj ishrani, jer ima dokazano antikancerogeno dejstvo, te utiče na bolji rad mišića, ali i organizma u celosti.

U spanaću se nalazi vitamin A, ali i K, te vitamin B6, kao i mnogi drugi hranljivi elementi, ali bi trebalo da znate da se sve navedeno prvenstveno odnosi na svež spanać, budući da se veća količina hranljivih materija gubi tokom kuvanja.

spanac recepti

Kako spremiti spanać ?

U slučaju da vas zanima kako se priprema spanać, morate znati da postoji veliki broj recepata, odnosno načina pripreme, to jest kombinacija namirnica koje uključuju i spanać, ali da su sve one vrlo jednostavne. U principu je uvek bolje da se odlučite za njegovo konzumiranje u svežem stanju, te ako ga barite, trebalo bi da to učinite kratko i u poklopljenoj šerpi.

Takođe je važno da obratite pažnju i na čišćenje spanaća pre pripreme, te da obavezno odstranite dršku, jer u njoj postoje materije koje mogu da imaju čak i negativan uticaj na vaš organizam.

Spanać recepti

Ova namirnica se može pripremati u različitim kobinacijama, ali je za sve specifičan način pripreme samog spanaća, jer se, u principu to uvek čini na istovetan način.

Zato, ako vas zanimaju spanać recepti bilo koje vrste, prvo očistite spanać, a zatim ga dobro operite. Stavite vodu da provri, pa ubacite spanać i kratko barite. Imajte na umu da se ta voda ni u kom slučaju ne treba koristiti za pripremu samog jela. Nakon toga spanać ocedite i iseckajte na kockice, pa pripremajte dalje prema konkretnom receptu.

Spanać sa mlekom recept

Spanać sa mlekom recept je ujedno i najčešće korišćen način pripreme. Pošto budete pripremili spanać kao što je prethodno opisano, na ulju ispržite malo sitno iseckanog belog luka, dodajte malo brašna, pa iseckan spanać i sve kratko propržite, te dodajte mleko dok ne dobijete željenu gustinu.

spanac sa mlekom

Recept za spanać sa pavlakom

Iako se najčešće priprema sa mlekom, postoji i recept za spanać sa pavlakom, a priprema se vrlo brzo. Pošto obarite i iseckate spanać, dodajte malo belog luka, po želji i par kašika kisele pavlake, te začine po ukusu i sve dobro sjedinite.

Spanać sa jajima recept

Vrlo je verovatno da ste do sada imali prilike da jedete spanać sa jajima, a recept za to jelo je izuzetno jednostavan. Zapravo, spanać se priprema na uobičajen način, uz dodatak mleka, a zatim se prosto isprže takozvana jaja na oko, te se oba jela serviraju zajedno.

Spanać sa krompirom

Kada se priprema spanać sa krompirom, dobro je dodati i malo blitve, a kako bi jelo bilo ukusnije. Obično se dodaje i malo sitno iseckanog belog luka, te maslinovog ulja, a spanać sa krompirom je najbolje služiti uz ribu.
Priprema je vrlo laka i brza, jer je potrebno samo iseckati krompir na kockice i obariti ga, a spanać očistiti, obariti u slanoj vodi, pa iseckati i sjediniti sa pripremljenim krompirom, te začiniti po ukusu.

Kuvani spanać recept

Sasvim je jasno da se kuvani spanać recept najčešće može sresti u praksi, a njegova priprema je izuzetno brza. Uz to možete da kombinujte tako pripremljen spanać i sa mlekom i sa jajima, ali isto tako i sa krompirom, pa čak i sa kiselom pavlakom.