nega lica

Kako treba da izgleda svakodnevna pravilna nega lica?

Lična higijena podrazumeva neprekidnu brigu o sebi, održavanje čistoće i blistavosti tela i kompletne kože, u cilju negovanja zdravlja i sjajnog fizičkog izgleda. Pravilna nega lica obuhvata određene korake koji treba da budu deo rutine na dnevnom nivou, bez preskakanja i odlaganja.

Značajni koraci koji se odnose na negovanje kože odnose se na detaljno i uredno čišćenje, toniranje i nanošenje kreme za lice, kao i zaštitu. Sve navedeno može da se realizuje u kratkotrajnoj jutarnjoj i večernjoj proceduri, kako bi koža bila glatka, a nega lica kompletna i savršena u svakom trenutku.

Detaljno čišćenje lica – za aktivnu negu kože

Nega lica počinje pedantnim i preciznim čišćenjem kože, proverenim sredstvima i preparatima odgovarajuće pH vrednosti. Tokom jutra obično rutina počinje umivanjem umereno zagrejanom vodom, sledi detaljno čišćenje preparatom u vidu kreme za lice, sapuna bez pene, zatim tonika, micelarne vode ili drugog sredstva u skladu sa tipom kože – masnim, suvim ili mešovitim.

Nakon čišćenja važno je dobro isprati kožu i obrisati nežnim i mekanim peškirom, kako bi se otklonile čestice preparata i lice bilo potpuno očišćeno i osveženo. Večernja nega lica obuhvata prvenstveno skidanje šminke, pa zatim umivanje, upotrebu sredstva za čišćenje kože i relaksaciju uz masku ili noćnu kremu. Postupak toniranja zasniva se na preparatima koji se nanose tupferom ili vatom kako bi aktivno hidrirali kožu, obezbedili joj da „diše“ i očistili eventualne ostatke drugih nanetih sredstava.

Negovanje koje se zasniva na sloju najbolje kreme za lice

Kada je koža detaljno očišćenja i osušena nakon skidanja šminke, umivanja, nanošenja sredstva za čišćenje i hidrataciju, da bi nega lica bila potpuna savetuje se upotreba kvalitetnih krema renomiranih proizvođača. Naime, specijalizovane linije kreme za lice razvrstane su u kategorije za negovanje dama nakon 30., 40., ili 50. godine starosti, dok postoje određene vrste za tretiranje problematičnih regija.

Kreme za lice mogu da budu namenjene za uporne akne i mitisere, prve bore, tretiranje predela oko očiju, čela, brade i usana, ili univerzalne za sve potrebe nege. Takođe, da bi nega lica bila pravilna, krema mora biti odabrana u skladu sa tipom kože, a najbolje na osnovu preporuka dermatologa.

Zaštitni sloj za kožu koja dobija novi sjaj i mekoću

Kako bi nega lica svakodnevno bila uspešna i dala dugoročne efekte u domenu zdravog i blistavog izgleda kože, važno je u potpunosti posvetiti pažnju svakom koraku ka unapređivanju njenog izgleda.

U tom pogledu, završna faza koju obuhvata nega lica odnosi se na zaštitu, odnosno nanošenje kreme sa faktorom u slučaju izloženosti sunčevom i štetnom UV zračenju, zatim noćne varijante neposredno pre spavanja, kao i maske za odmor i relaksaciju kože. U zavisnosti od toga da li je u pitanju jutro ili veče, bira se sredstvo koje pogoduje tipu kože, spoljašnjoj temperaturi i aktivnostima, kako bi koža bila aktivno negovana.

Nega lica zahteva obimno angažovanje, trud i ulaganje vremena za održavanje čistoće, blistavosti, svežine i mladolikog izgleda kože, bez obzira na starosnu kategoriju, stepen masnoće ili suvoće, i izloženost raznovrsnim uticajima. Aktivno negovanje podrazumeva detaljno čišćenje i toniranje, zatim nanošenje kreme za lice, kao i zaštite u svako doba dana i noći.