akne oko usta

Kako ukloniti akne i bubuljice oko usta i da li su hormoni uzrok za njihovu pojavu

Mnogi muškarci i žene imaju akne, iako su odavno izašli iz puberteta. Kod žena je ovo često uzrokovano hormonalnim promenama i bubuljice se najčešće javljaju oko usta, na donjoj vilici i bradi. Kada pričamo o bubuljicama oko usta, nema jednog univerzalnog leka, jer ono što kod jedne osobe daje fantastične rezultate, kod nekog drugog uopšte ne deluje. Zato ćemo ovde govoriti o uklanjanju bubuljica oko usta i sa brade i o najboljim načinima da ih se rešite jednom za svagda.

Mogu li se sprečiti bubuljice oko usta?

Dobre vesti su to da u većini slučajeva možete sprečiti bubuljice oko usta.

U 90% slučajeva, pojava ovih akni i bubuljica je izazvana zbog loših kozmetičkih proizvoda, gde spadaju i balzami za usne, paste za zube koje sadrže sulfate, šminka i ostalo. Takođe, žene koje ne skidaju šminku pre spavanja mnogo češće imaju akne i bubuljice oko usta.

bubuljice oko usta

Bubuljice oko usta kao posledica hormona

U preostalih 10% slučajeva, akne oko usta i na bradi se javljaju zbog hormona, stresa i zdravstvenih problema. Ove bubuljice je teže ukloniti, jer tu treba lečiti uzrok ove pojave. Mnoge žene tokom skoro celog života imaju bubuljice zbog hormonskog disbalansa – kao tinejdžerke zbog hormonalnih promena u pubertetu; nakon porođaja zbog tih hormonalnih promena i kasnije u menopauzi.

Dermatolog vam može pomoći da identifikujete tačan uzrok bubuljica oko usta. Možda ćete morati da promenite pastu za zube ili balzam za usta, da se češće umivate toplom vodom i koristite preparate za čišćenje lica. Redovno čišćenje, toniranje i hidriranje lica je od najveće važnosti za lečenje i sprečavanje pojave bubuljica oko usta, na bradi i vilici.

bubuljice na bradi

Kako ukloniti bubuljice oko usta?

Koža oko usta je prilično osetljiva, tako da zahteva dodatnu negu. Ovde navodimo neke savete vezane za uklanjanje bubuljica oko usta.

 • Kao što je već rečeno, promenite sve kozmetičke proizvode koje koristite. Počnite da koristite samo hipoalergenske paste za zube, balzame za usne i preparate za čišćenje lica.
 • Uvek operite i obrišite usta i bradu nakon jela i pića, posebno ako jedete kiselu hranu.
 • Nikada ne dodirujte akne i bubuljice oko usta, jer ćete tako samo raširiti bakterije koje ih izazivaju.
 • Svake večeri uklonite svu šminku sa lica nekim kvalitetnim proizvodom za čišćenje. Ako niste sigurni šta vam odgovara, posavetujte se sa dermatologom.
 • Tokom dana koristite losione za sunce bez ulja i izbegavajte dugo izlaganje suncu. To je veoma važno ako želite da sprečite pojavu bubuljica oko usta.
 • Uvek imajte pri ruci neku kremu protiv bubuljica i nanosite je na bubuljice oko usta i na bradi. Ove kreme obično sadrže salicilnu kiselinu ili benzoil peroksid, koji brzo leče akne i ne ostavljaju ožiljke.
 • Proizvodi na bazi retinola su se pokazali kao jako efikasni protiv bubuljica i akni oko usta. Ovi proizvodi sadrže derivate vitamina A i pomažu u otpušavanju pora, te na taj način leče postojeće akne i sprečavaju pojavu novih. Nanesite tanak sloj nekog ovakvog preparata na kožu svake večeri pred spavanje kako biste ublažili sadašnje akne i sprečili pojavu novih. Kreme na bazi retinola možete kupiti u apotekama.
 • Jako je važno da budete uporni sa negom kože. Ako vam nijedan kućni lek ne da rezultate, posetite dermatologa. U nekim slučajevima, ono što smatrate aknama može biti dermatitis, pruritis ili neka alergija. Dermatolog vam može preporučiti i odgovarajuće kreme, lekove ili laserski tretman kako biste uklonili akne oko usta.

Akne oko usta kod muškaraca

Nemaju samo žene akne oko usta – ni muškarci nisu pošteđeni. Ako imate ovaj problem, poslušajte i ove savete kako biste uklonili bubuljice oko usta i sprečili pojavu novih bubuljica.

 • Nemojte se brijati ako imate bubuljice na bradi. Uvek koristite oštar brijač kako biste izbegli da vam se dlačice zadrže u porama. To je čest uzrok pojave bubuljica kod muškaraca.
 • Nemojte dodirivati bubuljice niti pokušavati da ih iscedite, to će samo pogoršati stvari.
 • Pogledajte sastav svoje paste za zube i pene za brijanje. Ako sadrži natrijum lauret sulfat (često i pod skraćenicom SLS), promenite marku tog proizvoda, jer ovaj sastojak često izaziva akne oko usta.
 • Ako imate upadljive i bolne bubuljice oko usta, idite kod dermatologa. On će vam preporučiti lekove i kreme kojima ćete ih ukloniti.

Bubuljice oko usta i na bradi mogu biti velik problem i za žene i za muškarce. Dobre vesti su da se lako mogu sprečiti i ukloniti. Pokušajte sa ovim merama i uskoro ćete videti poboljšanje.

[icegram campaigns=”8581″]