sanseveria

Kaktus Svekrvin jezik (Sanseverija) biljka koju morate imati u sobi

Sanseverija biljka

Ovo popularno sobno cveće prosto morate imati u svom domu i kancelariji. Osim što je svekrvin jezik veoma dekorativna biljka, ona deluje i kao lek, a u okviru ovog članka saznaćete kako.

Sanseverija biljka (Sansevieria trifasciata) ima široke, uspravne listove nalik na trake, koji su tamno zeleni i obeleženi sa obrascem talasastih poprečnih traka svetlije boje.

Ovaj kaktus pripada porodici Asparagaceae, a vodi poreklo iz tropske zapadne Afrike. Svekrvin jezik, naziv po kojem je ova biljka poznata, jeste zimzelena višegodišnja biljka koja se uzgaja kao dekorativna u našim krajevima.

Sve vrste roda Sansevieria su vrlo prilagodljive i jednostavne za održavanje.

 svekrvin jezik kaktus

Svekrvin jezik kaktus uzgoj                 

Kada je cveće svekrvin jezik u pitanju, za sadnju treba koristiti dobar supstrat za saksijsko cveće, a ne vrtno zemljište.

Svekrvin jezik kaktus presadite u saksiju samo kada biljka počne ”razbijati” lonac svojim korenom.

Biljka svekrvin jezik treba da stoji na direktnom suncu. Stavite je na prozor u pravcu istoka, zapada ili severa u bilo koje doba godine. Ako je prozor okrenut prema jugu, postavite biljku nekoliko centimetara od prozora, sa strane, tokom cele godine. (Ovaj savet se odnosi na severnu hemisferu).

Obezbedite biljci fluorescentno svetlo ili drugo osvetljenje. Ovo će obezbediti dovoljno svetlosti, tako da svekrvin jezik cvet može da raste dobro.

Upotrebite zavese za filtriranje intenzivne sunčeve svetlosti tokom dana. Okrenite saksiju sa ovom biljkom na nedeljnom nivou za jednu četvrtinu, kako bi biljka bila još izloženija svetlosti. Temperatura za uzgoj svekrvinog jezika treba da bude između 4.4 i 29.4 C.

Gajenje u saksiji  

Svekrvin jezik – gajenje u saksiji zahteva određene mere nege biljke.

sanseverija u saksiji gajenje

Nega i održavanje

Kada je zalivanje u pitanju, bilo bi poželjno da koristite hidrometer da proverite vlažnost zemljišta tokom nedelje. Obavezno zalijte svekrvin jezik kaktus ukoliko se očita vrednost skoro nula ili kada se osuši, kako bi se sprečila trulež korena.

Vlažnost zemljišta možete, naravno, proveriti i rukom: pustite da se površina saksije oseća suvo na dodir pre zalivanja u proleće i leto.

Sobno cveće svekrvin jezik treba zalivati malo zimi ili u hladnoj, klimatizovanoj prostoriji. Sačekajte da se saksija sasvim osuši pre zalivanja.

Zalijte biljku ako primetite da su listovi opušteni i da se zemljište u saksiji oseća suvo.

Ispravno zalivanje svekrvinog jezika podrazumeva:

Koristite vodu koja je stajala na sobnoj temperaturi.

Koristite destilovanu vodu ili kišnicu, ako je moguće. Ako koristite česmovaču – neka odstoji najmanje 48 sati da se ”rasturi” hlor, fluoridei itd. Ako je moguće, najbolje je da voda odstoji jednu nedelju. Zalivajte duž ivica biljke. Pokušajte da držite vodu podalje od centra lista. Zalivajte dok voda ne prođe do tacne saksije i onda ispraznite tacnu.

Svekrvin jezik biljka treba da se prihranjuje jednom u proleće sa odgovarajućim đubrivom za sobno cveće.

Prihranite ovaj kaktus u proleće sa đubrivom 20-20-20, pomešanim u posudu za zalivanje.

Obrišite lišće sa vlažnom krpom, ako primetite prašinu na njima.

Presadite biljku kada ona postane prevelika za saksiju. Drugi znaci da je biljci potrebno presađivanje uključuju: kada korenovi počnu da izlaze iz odvodnih otvora na saksiji ili ako vaša saksija ili glineni lonac u kom držite biljku, pukne.

Svekrvin jezik cveće zalijte temeljno kada izvršite presađivanje.

Dodajte zemljište nakon presađivanja.

Kaktus svekrvin jezik kao lek

Kaktus svekrvin jezik kao lek se naročito koristi u svrhe prečišćavanja vazduha. Da li treba da napomenemo koliko je čist vazduh bitan za naše zdravlje? Dok većina biljaka oduzima kiseonik noću, svekrvin jezik biljka pretvara ugljen-dioksid u kiseonik i na taj način prečišćava vazduh u vašoj spavaćoj sobi – gde se posebno preporučuje da je držite.

Ako vam je potrebna jeftina i biljka koja je laka za održavanje u svrhe prečišćavanja vazduha – čak će vam i NASA preporučiti svekrvin jezik.

Ovaj dekorativni kaktus filtrira formaldehid trihloroetilen, ksilen, toluen i benzen iz vazduha – i na taj način prečišćava vazduh, oslobađajući ga od ovih toksičnih materija.

sanseverija biljka

Sanseverija i zracenje

Sanseverija i zračenje su povezani jer ovaj kaktus oplemenjuje vazduh negativnim jonima, koji imaju tendenciju da nedostaju u zatvorenom prostoru. Negativni joni u zatvorenom prostoru su poželjni jer poboljšavaju narušen kvalitet vazduha, uzrokovan jakim svetlima, grejanjem i korišćenjem klime i mnogih drugih električnih uređaja.

Utvrđeno je da negativni joni bitno utiču na opšte zdravlje i zato je poželjno da budu prisutni u prostoru i kome boravimo.

Sanseverija može da upija štetno elektromagnetno zračenje, kao na primer ono koje potiče iz računara, koje svi koristimo danas.