muskarac-zena

Kandida kod muškaraca – simptomi i lečenje

Iako se mnogo češće dešava da žena dobije genitalnu kandidijazu, i muškarci je mogu svakako dobiti. Infekcije ovakvog tipa su česte, jer se na samoj koži nalazi gljivica koja ih izaziva, a pogotovo na vlažnoj koži.

Kandida kod muškaraca može izazvati jako neprijatne simptome, ali se oni mogu uspešno lečiti prepisanim lekovima od strane lekara, sve u zavisnosti od jačine simptoma. Odlazak kod lekara se smatra obaveznim, kako bi se dala tačna dijagnoza i prepisala odgovarajuća terapija.

Važno je da se na vreme lečite, kako se ne bi desile eventualne komplikacije koje mogu biti još više bolne i neprijatne.

Ozbiljnija reakcija, odnosno kandidalni balanitis, predstavlja zapaljensku reakciju na glaviću, kao i kožici penisa. Promene ćete najpre primetiti kada postane izraženo crvenilo, otok, svrab, pečenje i na kraju gnojenje.

Faktori rizika

Postoje određene predispozicije, odnosno faktori rizika za kandidu kod muškaraca. Kao što je već pomenuto, vlažna koža je idelna za širenje ove gljivice, pa se često može desiti i infekcija.

Najčešće se dešava situacija da se muškarac zarazi nakon nezaštićenog polnog odnosa sa osobom koja ima gljivičnu infekciju.

Muškarci je mogu dobiti i bez seksa, a neka istraživanja pokazuju da se češće dešava onima koji imaju neobrezane penise, jer je mesto ispod kožice toplo i vlažno, pa može biti plodno mesto za rast gljivica.

Takođe, određene studije pokazuju da se kandida kod muškaraca najčešće javlja kada imaju preko 40 godina, kao i kod onih koji boluju od dijabetesa.

Naravno, mora se uzeti u obzir i higijena kao veoma važan aspekt, pa ukoliko je veoma loša, to može biti veći faktor rizika za napredovanje ove gljivice. Sa druge strane, pranje ovog predela sapunima i kupkama koje su previše parfemisane, može iziritirati kožu  i doprineti tome da se razmnožava.

Drugi važni uzročnici

Kao što je to slučaj kod žena, produžena upotreba antibiotika može biti uzrok kandide kod muškaraca. Opšte je poznato da antibiotici uništavaju i dobre i loše bakterije, pa tako u organizmu ostane jako mali broj dobrih bakterija koje bi se borile sa preteranim rastom gljivica.

Ljudi koji boluju od hroničnih bolesti, poput dijabetesa, takođe imaju veći rizik za infekciju, pogotovo ukoliko se on ne kontroliše kako bi trebalo.

Oslabljen imunitet je takođe veliki faktor rizika, kao i lekovi koji slabe imuni sistem, poput kortikosteroida, ali i hemioterapija.

Gojaznost može biti veliki faktor, pa se preporučuje i bolja ishrana, sa što manje šećera.

Uobičajeni simptomi

Najčešći simptomi obuhvataju pečenje i svrab koji se odmah primete, a dešavaju se u predelu oko glave penisa. Potom se javljaju i crvenilo, ali i otok, koji može biti izuzetno neprijatan i težak za ignorisanje.

Javlja se i bol prilikom mokrenja, ali i seksualnih odnosa, dok se svi simptomi mogu pogoršavati nakon seksualnih odnosa. Nekada se može desiti i da se pojave male kvržice koje imaju gnoj u sebi, što može biti posebno nelagodno.

Kandida kod muškaraca se manifestuje i kroz gustu materiju ispod kožice, gde se javljaju i teškoće sa pomeranjem kožice, ali se širi i neprijatan miris.

Simptomi mogu varirati u zavisnosti od jačine infekcije, stadijuma u kom se nalazi, ali i mnogih individualnih faktora. Ipak, čim se primete neke promene na penisu, šta god bilo u pitanju, važno je posetiti urologa.

Kako lečiti infekciju

Kada se primete simptomi, važno je reagovati, a ne odlagati odlazak lekaru, jer se kandida kod muškaraca veoma lako leči. Naime, koriste se antifungalni lekovi, odnosno lekovi protiv gljivica, a nazivaju se azoli.

Koriste se mikonazol, klotrimazol i ekonazol kako bi se problem rešio, dok su za ozbiljnije dijagnoze potrebni drugi lekovi koji se izdaju na recept. Tada se preporučuje i hidrokortizon, pogotovo za infekcije koje su se razvile u kandidalni balanitis.

Kreme se obično mažu direktno na područje, svaki dan, uglavnom od 7 do 21 dan, u zavisnosti od toga šta preporuči doktor.

Preventivne mere

Infekcija penisa se može sprečiti tako što će se izbeći seksualni odnos sa osobom koja ima ovo stanje trenutno. Kako bi se smanjio rizik od prenošenja, trebalo bi da se koristi i kondom svaki put kada imate seksualne odnose.

Važno je i imati dobru higijenu genitalne regije, redovno je čistiti pod tušem, ali i održavati je suvom posle tuširanja. Ukoliko primetite da neki proizvod izaziva iritaciju na koži, prestanite sa njegovim korišćenjem kako biste se zaštitili.

Posebno je važno da, ukoliko imate neobrezan penis, čistite detaljno kožicu vodom i sapunom, kako bi se sprečio rizik od skupljanja gljivica.

Dodatni saveti za prevenciju su i da se nosi široka odeća, ali i donji veš koji je od pamuka i koji ne ide previše uz telo, kako bi koža mogla da diše i kako se ne bi iritirala dodatno.