Standardnom sastavu normalne crevne flore pripada i jedna gljivica pod imenom Candida albicans. U tekstu pred vama saznaćete nešto više o ovoj vrsti i njenom prisustvu u stolici.

Osim što se njeno prisustvo u regularnim količinama može uočiti u drugim delovima tela, Kandida predstavlja sastavni element normalne crevne flore. Laici mogu sa gnušanjem prihvatiti činjenicu da u stomaku može postojati mikroorganizam poput gljivice kandida koji je zdravstveno prihvatljiv ali, kako je već prethodno navedeno, broj kandida mikroorganizama je regulisan od strane bakterije roda Lactobacillus.

Ipak, pod određenim okolnostima, kandida gljivica može doživeti ekspanzivno širenje i povećati svoju brojnost iznad granica normale, što će izazvati pojavu intestinalne kandidijaze.

Jedan od glavnih uzročnika pojave prekomernog broja kandida gljivica u stomaku i stolici je preterano uzimanje antibiotika, dok u određenim slučajevima do prenamnožavanja kandide dolazi usled nekontrolisanog dijabetesa, unošenja velikih količina slatkiša ili narušenog imunosistema.

kandida u stolici

Prvi uzrok za pojavu kandide u crevima kod dece treba tražiti u antibioticima.Antibiotici su lekovi koji se deci često daju protiv različitih infekcija ali oni pored štetnih bakterija ubijaju i dobre bakterije u crevima koje su deo zdrave crevne flore.Kada antibiotici unište ove korisne bakterije otvoren je prostor da se prenamnoži kandida u crevima.Ovo je glavni uzrok za prenamnožavanje kandide ne samo kod dece već i kod odraslih.

Oslabljen imunitet je još jedan uzrok za prenamnožavanje kandide u crevima i razvoj crevne kandidijaze.Imunitet je oslabljen kad dodje do infekcija a tada se za lečenje koriste i antibiotici pa ovi udruženi faktori doprinose nekontrolisanom rastu gljivice Candida albicans u crevima i njenoj pojavi u stolici.

Kod mnogih odraslih ljudi i dece se prenamnožena kandida u crevima nalazi godinama a da toga nisu ni svesni.Uzrok za početno prenamnožavanje mogu biti antibiotici i pad imuniteta ali trajno održanje ovakvog stanja je potpomognuto nezdravom ishranom koja pogoduje rastu gljivica u crevima.

Tu se pre svega misli na hranu koja sadrži šećer, kvasac i belo brašno tri najbitnija sastojka za ishranu kandide! Kada jedete industrijsku hranu bogatu, šećerom i belim brašnom i pijete gazirane napitke i zašećerene sokove vi direktno hranite kandidu u crevima.

kandida u crevima

Razvoju crevne kandidijaze doprinosi i prevelika kiselost organizma a u savremenom svetu je svakodnevno povećavamo upotrebom kafe i alkohola.

Posebnom riziku su izloženi oboleli od šećerne bolesti koji su veoma podložni razvoju crevne kandidijaze kao i razvoju svih gljivičnih oboljenja.Takođe komplikovano je lečenje kod žena kod kojih se prenamnoži kandida u crevima u trudnoći.

BESPLATNA e-knjiga

Prirodni lekovi za Kandidu

e-knjiga-kandida-small
8 prirodnih namirnica + 10 čajeva za eliminaciju Kandide

Kandida u crevima simptomi

Simptomi kandidijaze mogu biti i letargija, glavobolja, nagle promene raspoloženja,slabo pamćenje, povećana želja za slatkišima, bol u stomaku, kao i mnogi drugi. Bitan pokazatelj moguće pojave infektivnog oboljenja kandidijaze može biti i priroda stolice.

Kandida u crevima se može javiti i kod dece i kod odraslih a prate je tegobe i simptomi poput veoma čestog nadimanja, krčanja creva i pojačanih gasova iz stomaka.Takođe simptomi kandide u crevima mogu biti vodena stolica i proliv koji se veoma često javlja ali i potpuno suprotna pojava kao što je ozbiljan zatvora.Kod osoba kod kojih se prenamnožila kandida u crevima sreću se i drugi simptomi koji nemoraju biti posledica kandide ali zajedno sa prethodno pomenutim pojačavaju sumnju da se gljivica prenamnožila: podrigivanje, česta mučnina, grčevi u stomaku, kiselina u želucu.

Još jedan od simptoma koji su prijavljivali mnogi oboleli je pojačana želja za slatkišima.

Prisustvo kandide u stolici

U slučaju nelečene kandida infekcije može doći do formiranja enormnog broja gljivica, a paralelno tome i do masovnog izumiranja istih. Kada dođe do prekomernog porasta broja gljivica, telo pokušava da ih se oslobodi putem crevnog sistema. Pojava kremasto-sluznih produkata implicira na prisustvo kandide u stolici. U sadržini stolice mogu se uočiti sirasti i jasni gelasti delići. Kako je jedan od pratećih simptoma infekcije i pojava dijareje, uočava se pojava vodene stolice sa slojem poput zaštitne prevlake, što može podsetiti na plutajuće ulje na površini vode. Stolica u kojoj se nlazi kandida takođe može delovati penušavo i strukturno nalik domaćem siru.

Dijagnoza i lečenje kandide

Test na kandidu u stolici predstavlja jednu od ključnih dijagnostičkih metoda. Analize će potvrditi dijagnozu samo u slučaj prisustva abnormalnog borja gljivica. Naime, u nekim slučajevima lica obolela od kandide na testovima pokazuju uobičajeno normalan broj gljivica, iako imaju očigledne simptome pojave neuobičajeno velikog broja pomenutog roda gljivica. Uz testiranja prisustva kandide, vrše se i dodatne analize utvrđivanja broja prisutnih prijateljskih gljivica.

Kandida može da prodre u krvotok i tako stigne do bilo kog dela tela i izazove razne simptome i tegobe koji nemaju nikakve veze sa sistemom za varenje.Tako simptomi kandide u crevima mogu da budu: stalno osećanje umora i iscrpljenosti, depresija, nervoza, promene raspoloženja, sklonost alergijama, nedostatak koncentracije, loše pamćenje, zaboravnost kao i gljivične infekcije na drugim delovima, tela (genitalijama i noktima).

Kućni test za kandidu

Ako se i kod vas javljaju ovi simptomi možete za početak da uradite jednostavan kućni test za kandidu.Potrebna vam je samo čaša vode.Ostavite čašu vode pored kreveta i čim se probudite pljunite.Nemojte da nakupljate pljuvačku u ustima potrebna je mala količina.

Nakon 15 minuta proverite šta se dešava sa pljuvačkom u čaši.

  • Pljuvača zdravih osoba se rastvori u vodi ili pliva po povrčini.
  • Pljuvačka obolelih od kandidijaze se sa površine širi ka dnu čaše ostavljajući tragove nalik na konce.Takođe deo pljuvačke može pasti na dno jer je zbog gljivica teži od vode.Kod nekih obolelih voda postaje pomalo mutna.

Kako se leči kandida u crevima

Standardna terapija za lečenje kandide u crevima uključuje korišćenje antifungalnih medikamenata. Ovi lekovi su veoma štetni za organizam i ozbiljno mogu ugroziti jetru.Pre upotrebe antifungalnih lekova za lečenje kandide u crevima neophodno je da se urade analize funkcije jetre, što će vam svaki lekar obavezno prepisati pre davanja leka.Zavisno od uspeha koji postiže terapija zavisiće i trajanje lečenja.Jetra se mora ispitivati svake nedelje dok traje terapija jer može pretrpeti ozbiljna oštećenja od antifungalnih medikamenata.Svaki lekar će ovakve lekove dati samo u slučaju ozbiljne crevne kandidijaze kod odraslih.

Prirodni lekovi protiv kandide u crevima

Ipak, postoje i određeni prirodni lekovi protiv kandide u crevima i stolici koji mogu pomoći:

  • Konzumiranje jogurta koji pospešuje brojnost korisnih bakterija roda Acidophyllus. Navedena bakterija proizvodi kiselinu koja kontroliše rast kandida gljivica u crevima.
  • Povećanje unosa vlakana može biti od značaja za borbu protiv porasta broja gljivica u crevima. Moćni miks od psilijum ljuspica, lanenog semena i 250 ml ispijan na prazan stomak dva puta dnevno doprineće oporavku vaše crevne flore.
  • Uzimanje jedne kapsule na bazi belog luka dva puta dnevno znatno će uticati na nestanak simptoma infekcije.Takođe uzimanje nekoliko čena belog luka pre svakog obroka može poslužiti kao odličan prirodni lek protiv kandide u crevima.
  • Soda bikarbona jenajpoznatiji prirodni lek protiv gljivica a može se koristiti i za kandidu u crevima.Jednostavno kašičicu sode bikarbone izmutite u čaši vode i pijte pola sata pre jela.Za dugotrajnu upotrebu trebalo bi da u prodavnicama zdrave hrane nabavite sodu bikarbonu bez aluminijuma.

Ishrana protiv kandide u crevima

Uništenje kandide u crevima dovešće i do nestanka kandide u stolici.Ishrana je od presudnog značaja za lečenje.Namirnice koje se moraju izbaciti dok ne dođe do izlečenja su:

  • Šećer i se što sadrži šećer, ovo uključuje i svo voće i med
  • Sve što sadrži kvasac
  • Sve što sadrži belo brašno

Šta onda jesti kad iz ishrane izbacimo ovoliko namirnica?

Ishrana protiv kandide treba da sadrži velike količine vlakana a za to treba uzimati integralne žitarice, povrće, grašak, semenke suncokreta, bundeve, orašaste plodove, kao i hranu bogatu proteinima poput nemasnog mesa, ribe,soje i jaja.Veoma je korisno uzimati i po jednu kašiku maslinovog ulja koje je dobar borac protiv kandide.Najbolje uz salatu sa paradajzom i krastavcima.

Ovakva ishrana može biti monotona ali važno je izdržati bar mesec dana dok organizam ne uspostavi ravnotežu.

Ako ste imali kandidu u crevima posle oporavka ćete biti kao novi sa puno energije, koncentracije i bez ikakvih probavnih smetnji.

Ključni saveti za prevenciju pojave kandide u crevima i stolici glasili bi: izbegavajte namirnice poput šećera, slatkih sirupa (poput kukuruznog), meda, melase, voćnih sokova i suvog voća. Takođe, klonite se u širokom luku preteranog unosa prehrambenih proizvoda na bazi kvasca. Na listi zabranjenih stavki u slučaju prisutne kandidijaze creva nalaze se i alergeni iz hrane, antibiotici, kontraceptivne pilule, steroidi i imunosupresivi.

[icegram campaigns=”9353″]