karfiol uzgoj

Karfiol sadnja i uzgoj

Kako zasaditi karfiol?

Ako ste se pitali kako da posadite i gajite karfiol na pravom ste mestu. Uzgoj karfiola uopšte nije težak i sadnja karfiola se može obaviti zajednosa sličnim biljkama kao što su kelj, brokoli i repa.

Najbolje vreme za sadnju karfiola

Sadnja karfiola se obavlja kada je hladno i vlažno vreme. Karfiol možete zasaditi tako da ga berete leti ili u jesen. Ako želite da karfiol sazri tokom leta, sadite ga sredinom proleća, a ako želite plodove u jesen, sadite ga sredinom leta. Potrebno je osam do deset nedelja da dospe letnja tura, a za jesenju je dovoljno i četiri do pet nedelja. Jesenji plodovi su kvalitetniji nego oni koji dospevaju tokom leta.

Kako posaditi karfiol ?

Toplo vreme, previše niske temperature ili suša dovode do toga da se glavice prerano pojave i ne sazdu kako treba. Ako želite da sadite karfiol, morate znati da je ova biljka jako osetljiva na uslove koji ne pogoduju njenom rastu.

karfiol sadnja

Najbolje je saditi karfiol u stakleniku ili plasteniku kako biste u rano proleće imali rasad. Karfiol najbolje uspeva na plodnom i rastresitom zemljištu, kako bi zadržao dovoljno vlage. Karfiol zahteva zemljište obogaćeno nutrijentima. Sadnja semena  se obavlja tako što se semenke sade centimetar-dva duboko u zemlju. Između dve vrste bi trebalo da bude bar sedam do petnaest centimetara razmaka, a između dve sadnice u vrsti oko 30 centimetara razmaka.

Kada biljke dovoljno porastu da ih presadite napolje, sadite ih tako da između njih bude razmaka 20-25 cm između dve vrste, a najmanje 60 cm između dve sadnice u vrsti. Kada prvi put zalivate zasađeni karfiol, koristite i đubrivo bogato fosforom kako bi se biljke bolje primile. Potrudite se da često đubrite karfiol, jer mu je potrebno dosta magnezijuma i zasad može u potpunosti propasti ako zemljište postane previše kiselo. Zalivajte karfiol na 5-7 dana. Ovo je potrebno ako želite da imate sočan i velik karfiol. Karfiol je osetljiv i na višak i na manjak vode, pa gledajte da zemljište ima dobru drenažu.

Kako sprečiti da karfiol dobije ljubičaste fleke?

Da biste sprečili da se na karfiolu pojave ružičaste fleke, zasadite sortu koja je otporna na ovaj problem. Pokušajte da zasadite karfiol tako da sazreva u hladnijim mesecima – septembru i oktobra. Dugi i topli letnji dani uzrokuju pojavu ljubičastih fleka na glavici karfiola.

Ako se svetloljubičasta boja već pojavila na glavici, ne možete da učinite ništa osim da sledeće godine ne načinite iste greške. Da biste izbegli pojavu ovih fleka, „podvežite“ listove preko glavice kada budu dovoljno veliki, odnosno doslovno ih prebacite preko glavice i podvežite baštenskim kanapom. Lišće će štititi glavicu od sunca i pomoći da zadrži sasvim belu boju. Vreme sadnje karfiola je isto vrlo važno kako bi se izbegla pojava ljubičastih fleka na karfiolu.

Za uzgoj što zdravijeg i lepšeg karfiola potrebno je da dnevne temperature budu oko 21-29°C, ali da se zasadi nešto ranije kako bi bilo dovoljno vremena da cvast (glavica) sazri. Ako ga zasadite prerano, može se desiti i kasni mraz koji će ubiti sadnice. Kada birate seme, možete birati sorte koje rađaju ranije ili kasnije, u zavisnosti od klimatskih uslova i trajanja sezone. Sortama koje dospevaju najranije potrebno je samo 60 dana da dospeju, a u nekim regionima je moguće i obrati najraniju turu u junu i zatim posaditi drugu sortu, koja dospeva u jesen.

Da li se ljubičasti karfiol sme jesti ?

Ako je prekasno da zaštitite karfiol od ove pojave, odnosno ako se ljubičasta boja već pojavila na glavici, ne očajavajte. I ljubičasti karfiol je sasvim bezbedno jesti, iako može biti bezukusniji. Kuvanjem ćete samo pogoršati ukus. Zagrevanje ljubičastih cvetova karfiola će mu boju promeniti u sivkastu ili plavičastu, posebno ako ga kuvate u „tvrdoj“ vodi ili voda ima baznu pH vrednost. Zato jedite ovaj karfiol sirov, a ako ne volite tako da ga jedete i želite da ga kuvate, dodajte malo sirćeta u vodu u kojoj ga kuvate kako biste sprečili promenu boje.

Kada brati karfiol ?

Važno je znati i kada da uberete karfiol i važno je i podvezati ga kako bi ostao beo. Kada podvežete stabljike, redovno obilazite sadnice. Karfiol je zreo za branje kada se glavice sasvim razviju, budu sasvim bele boje i čvrste, sa oko 15 centimetara u prečniku. Velikim nožem odsecite glavicu sa biljke i neka bar jedan sloj lišća štiti glavicu.

Povezano>>> Saveti za gajenje karfiola, kelja i brokolija

Međutim, branje karfiola se ne završava onda kada odsečete najveću glavicu sa stabljike. I ostale glavice možete seći kasnije, jer se uglavnom javljaju i manje na istoj stabljici (kao kod brokolija). I ove glavice su sasvim pogodne za ishranu.

Karfiol pripada porodici kupusnjača i gaji se zbog glavice, koja se sastoji od mnoštva zbijenih cvetova. Glavica kupusa je obično čisto bele ili svetlo bež boje, ali šta ako na glavici uočite i deo koji postaje purpurne boje? Da li se i taj karfiol može jesti?