Kefir i lan za mršavljenje, čišćenje creva, protiv nadutosti… (UPOTREBA I RECEPT)

Kefir i lan upotreba

Kefir je dijetetski probiotski napitak koji se dobija fermentacijom mešovite kulture mikroorganizama. Tradicionalno se priprema mešanjem svežeg mleka sa pomenutom kulturom. To u stvari predstavlja prvobitan vid konzerviranja mleka bez hlađenja. Smata se prirodnim antibiotikom, doprinosi otpornosti i jačanju imunološkog sistema, smanjuje želju za nezdravom hranom, čisti telo od toksina, leči upalne procese i smanjuje holesterol.

Laneno seme predstavlja bogat izvor vlakana, antioksidansa, vitamina B1, esencijalnih masnih kiselina, mangana…Ono se najčešće koristi za poboljšavanje zdravlja digestivnog sistema, protiv zatvora, jača imunitet, održava kožu zdravom,pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, pomaže kod problema sa menopauzom… Kefir i lan kad se konzumitaju zajedno postaju prava supernamirnica. Kombinacija lana i kefira je jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje creva, čišćenje organizma kao i za brzo mršavljenje. Zdrava crevna flora je bitna za celokupno zdavlje.kefir-i-lan

Kefir i lan upotreba

Upotreba je jednostavna. Kašiku lana potopite u kefir. Sačekate da nabubri tj. da upije malo od kefira. Pripremljena smesa lana i kefira je spremna za konzumiranje. Njihova upotreba deluje protiv stresa, nesanice, imaju antikancerogena svojstva, ublažavaju reumu i artritis, usporavaju starenje organizma.Pored lekovite smese kefir i lan veoma je popularna i upotreba smese jogur i laneno seme koja ima slična svojstva. Lan se može koristiti za negu kose i lica. Seme lana se može kombinovati sa maslinovim uljem za regeneraciju kose.

Lan i kefir za čišćenje creva – recept

Kefir i lan se koriste za čišćenje creva. Ova prirodna kura sprovodi se tri nedelje.

U prvoj nedelji jednu kašiku samlevenih lanenih semenki potopiti u 100ml kefira.

U drugoj nedelji dve kašike samlevenog lana potopiti u 100ml kefira a u trećoj tri kašike u 150ml kefira.

Kefir i lan se koriste umesto doručka. Nakon tri nedelje u potpunosti ćete očistiti debelo i tanko crevo od dugogodišnje sluzi, fekalnih naslaga, parazita uz potpuno očuvanje crevne mikroflore. Čišćenje creva kefirom i lanenim semenom se sprovodi jednom godišnje.

Kako samleti laneno seme

Za pripremu lekovite mešavine mleveni lan i kefir mnogi se pitaju kako samleti laneno seme. Kod mlevenja lana je najbitnije da semenka pukne, da bi se svarilo i iskoristilo u organizmu na pravi način. Ne sme da ostane cela. Ako sami meljete lan, nemojte samleti veliku količinu jer seme zna da užegne i gubi upijajuće svojstvo. Najbolje je da se svakog jutra pripremi mleveni lan za novu porciju.

Možete ih samleti pomoću starog mlina za kafu, avana, tučka ili blendera koji će posao uraditi umesto vas. Ako niste sigurni, mleveni lan se može kupiti u podavnici zdrave hrane.

Lan i kefir za mršavljenje

Upotrebom lana i kefira na prirodan i jednostavan način možete izgubiti kilograme. Kefir sadrži malo ugljenih hidrata a laneno seme je puno vlakana i omega 3 masnih kiselina pa su pogodni za mršavljenje. Kefir i lan za mršavljenje se koriste 3 nedelje posle čega treba napraviti pauzu.

Tokom tri nedelje, svako jutro na prazan želudac, dva sata pre jela, popijete mešavinu kašike samlevenog lana sa 2dl domaćeg kefira. Oni ubrzavaju metabolizam, regulišu pobavu, vrše čišćenje creva i organizma, što dopinosi mršavljenju. Koristite domaći kefir i laneno brašno (mleveni lan). Novija istraživanja pokazuju da unošenje dijetetskih vlakan iz lana smanjuje apetiti i unošenje nepotrebnih kalorija tokom dana. Jedna supena kašika lanenog semena sadrži 37 kalorija i 2 grama dijetetskih vlakana koji će pozitivno uticati na mršavljenje. Dvadeset posto lana su proteni sa B vitaminom, kalijumom, magnezijumom i esencijalnim mastima koji su pogodni za dijetu, gubljenje kilograma, bez narušavanja zdravlja.

Dijeta sa kefirom i lanom

Postoje mnoge varijante kefir dijete. Sve se zasnivaju na svakodnevnom unosu kefira, ali se razlikuju u broju dodatih namirnica, vremenu trajanja i broju kilograma koji ćete izgubiti.

U prvoj dijeti koja se drži svega tri dana, težina koja se gubi zavisi od individualnih karakteristika organizama a u  proseku  je dva kilograma. Postoje različite varijacije ove dijete. Imate tri glavna obroka. Ono što je zajedničko ovim varijantama je unošenje kefira koji je u ovoj dijeti užina. Nakon doručka i ručka potrebno je da popijete 3dl kefira, i toga se pridržavajte tri dana.

Što se tiče detoks ili voćne kefir dijete potrebno je da dnevno unesete od 1,5 do 2 litre kefira od obranog mleka i unošenje dosta povrća i voća. Ne postoji ograničenje količine, voća i povrća možete da pojedete onoliko dok vas ne zasite. Ovo dijetom možete izgubiti 2-3 kg za tri dana.

Bez obzira na različite varijacije kefir i lan dijeta se smatra najboljom, baš zato što spremanje ne oduzima mnogo vremena a isto tako ne morate da gledate na sat kada ste nešto pojeli i u kojoj količini. Kefir i lan dijeta može da izazove posledice poput dijareje ili dehidracije i to samo u slučaju ukoliko ne pijete dovoljno vode.

Kada je reč o kefir dijeti koja za razliku od ove ne uključuje lan, postoji i kefir-jabuka dijeta koja je rigorozna zbog čega ne bi smela dugo da se drži. Tokom ove dijete birate da li ćete tokom dana  pojesti  samo 1,5 kg jabuka ili ćete popiti 1,5 litara kefira. Dijeta se drži 7 dana i  može se izgubiti do 6 kilograma: Takođe, nije preporučljivo da se ova dijeta drži tokom zimskog perioda kada je organizmu potrebna jača hrana, već isključivo leti.

Kefir mono dijeta podrazumeva da se pije 1-1,5 litra niskomasnog domaćeg kefira, bez šećera, 5-6 puta u toku dana. Intervali između uzimanja kefira bi trebalo da budu isti. Primenjuje se tri dana, kada možete izgubiti 3-4 kg.

Kefir i lan za čišćenje creva i protiv nadutosti

Poznato je da je  za oslobađanja od mnogih bolesti dovoljno očistiti creva od sluzi, fekalnih naslaga i drugih parazita. Kombinacija kefir i lan je napravljena pre svega zbog čišćenja creva i rešavanja nadutosti, tek na drugom mestu se našlo mršavljenje koje je samo po sebi rezultat čišćenja creva. Creva su puna otrova koja se u njima nagomilaju od ostataka hrane koje organizam ne izbaci. Baš zbog te činjenice, tronedeljno čišćenje creva sa kefirom i lanom bi trebalo praktikovati svake godine. Kažemo svake godine jer nije preporučljivo da se ovaj tip čišćenja creva koji vas rešava i nadutosti radi češće od jedanput godišnje.

Prema iskustvima onih koji su probali kombinaciju kefir i lan, negativnih efekata nema a do smanjenja nadutosti i mršavljenja je došlo. Jedino može doći do neželjenih reakcija ukoliko ste alergični na kefir ili lan, mada veoma mali broj osoba ima ovakve alergije.