kefir vs jogurt

Kefir vs jogurt – šta je bolje ?

Mnogi ljudi smatraju da su jogurt i kefir ista stvar, pošto su u pitanju dva mlečna proizvoda koja se dobijaju fermentacijom. Međutim, ovo nije tačno. Postoji nekoliko razlika između jogurta i kefira, a najveće su one u postupku dobijanja, vrstama bakterija koje sadrže, ukusu i teksturi. Ako znate počemu se razlikuju kefir i jogurt, onda ćete lakše odrediti koji od ova dva mlečna proizvoda je bolji za vas.

Vrste kultura koje sadrže jogurt i kefir

 Mlečni kefir

Mlečni kefir se dobija od mezofilnih kultura, što znači da se dobija na sobnoj temperaturi.

Jogurt

Jogurt se dobija od dve vrste kultura – mezofilnih i termofilnih. Mezofilne kulture fermentišu mleko na sobnoj temperaturi. Termofilnim kulturama je potrebno zagrevanje i one proizvode jogurt na oko 43°C.

kefir jogurt

Razmnožavanje

Kefir

Slično jogurtu, i mlečni kefir se može praviti uz pomoć samoobnavljajuće kulture. Međutim, jogurt se pravi tako što se odvaja po malo tečnosti za pravljenje nove. Sa druge strane, kefir se pravi samo od  kefirnih zraba.

Kefirna zrnca su, zapravo, želatinasta masa koja se sastoji od mnogo vrsta bakterija i gljivica i samo stavljanjem ovih zrna u čisto mleko se dobija kefir. Da biste pravili mlečni kefir, potrebno je da na svaka 24 sata vadite kefirna zrnca iz kefira i stavljate ih u sveže mleko, koje se kasnije fermentiše u kefir.

Mlečni kefir se može praviti i od kefirnih zrna u prahu, sličnom prahu od kakvog se ponekad pravi i jogurt. Međutim, ovaj prah se može koristiti nekoliko puta i za dalje pravljenje kefira će vam trebati još praha.

Jogurt

Jogurt se može praviti na dva načina. Prvi je da se uzme malo jogurta sa jednom „aktiviranim“ startnim kulturama i izmeša sa svežim mlekom. Kada se proces fermentacije završi, deo ovakvog jogurta se koristi za pravljenje novog jogurta. Kod ovakvog načina pravljenja, potrebno je najmanje jednom nedeljno početi postupak iznova.

Drugi način jeste korišćenje starter bakterija u formi praha. Ove bakterije su termofilne. Svaka tura pravljenja jogurta zahteva nove starter kulture. Iako se i od ovog jogurta može praviti jogurt na prvi opisan način, relativno brzo je potrebno dodati još praha.

Vrste bakterija u jogurtu i kefiru

Kefir

Bakterije u kefiru mogu da naprave kolonije i u crevima. Pored toga, kefir sadrži mnogo više vrsta bakterija, kao i neke gljivice.

Jogurt

Dobre bakterije koje se nalaze u jogurtu održavaju probavni trakt čistim i daju hranu „dobrim“ bakterijama u crevima. Međutim, ove bakterije se izlučuju.

Ukus i tekstura kefira i jogurta

Kefir

Kefir ima kiselkast ukus sličan jogurtu, ali se mogu osetiti i gljivice, jer kefir sadrži i zdrave gljivice. Ukus kefira je nešto kiseliji od jogurta i opisuje se kao nešto između kiselog mleka i jogurta. Možete i sami uticati na to koliko je kefir kiseo – to zavisi od vremena fermentacije. Kefir, kao i jogurt, možete samo piti ili jesti kašikom.

Jogurt

Jogurt ima ukus koji je svakome poznat i svaki jogurt je relativno sličan. Različite starter kulture mogu jogurtu dati i različit ukus – od blagog do blago peckajućeg. Tekstura i gustina jogurta mogu varirati od sasvim bistrog do kremastog. Međutim, jogurt je obično nešto gušći od kefira.

Prilagodljivost

I jogurt i kefir mogu da se načine gušćim ako se ocedi surutka iz njih. Ako proces ponavljate više puta, dobićete smesu nalik krem-siru.

Kefir možete ocediti od surutke i dobiti krem sir, gust kefir ili čak i tvrđi sir.

I jogurt i kefir možete koristiti za pravljenje različitih jela.

Kefir – jogurt: izbor je samo vaš.

Ukratko, jogurt je odličan izvor probiotskih bakterija i jednom nedeljno bi trebalo da pravite nov jogurt. Gušći je i relativno blagog ukusa i pogodan kao dodatak raznim jelima.

Slično tome, kefir je odličan izvor probiotskih bakterija i gljivica. Ako koristite granule kefira, svakog dana ih morate cediti i praviti nov kefir. Nešto je gušći od jogurta i malo kiseliji. Postoji mnoštvo recepata za kefir.

Bez obzira na to šta izaberete, i jogurt i kefir su bogati probiotskim kulturama, a možete ih sami praviti kod kuće. Zato, odaberite ono što vam više odgovara i uživajte!