pire od kestena

Kesten pire recept, nutritivne vrednosti, uticaj na zdravlje

Da ne biste bili u zabuni, na samom početku ćemo razjasniti da kesten koji se koristi za kesten pire i koji se, generalno primenjuje u ishrani ni u kom slučaju nije onaj koji viđamo u parku, jer je to divlji kesten, već je reč o takozvanom pitomom kestenu, a koji je namenjen za ljudsku ishranu.

Takođe je dobro reći i da se divlji kesten najčešće preporučuje koristiti u vidu masti ili u obliku rakije, koja je naročito dobra za lečenje reumatskih oboljenja.

Šta je kesten pire

Verovatno je da ne postoji osoba koja do sada nije imala prilike da isproba pire od kestena u nekoj od poslastičarnica, mada ima i onih domaćica koje imaju običaj da ovu ukusnu poslasticu pripremaju i kod svoje kuće.
Dakle, najjednostavniji odgovor na pitanje šta je kesten pire bi bio da je u pitanju poslastica, koja se vrlo lako sprema, a uz to je i vrlo interesantnog ukusa, koji nijednog sladokusca neće ostaviti ravnodušnim.

kesten pire

Kesten pire recept

Recept za kesten pire je vrlo jednostavan, a biće vam potrebno osim kestena (500 grama) i 50 grama putera, takođe i prah šećer (oko 150 grama), oko 100 mililitara mleka, malo ruma za kolače, a po želji i muskatni orašćić, odnosno šlag i toping od čokolade.

Neophodno je da prvo operete kestenje, a zatim i da ga malo zasečete, te skuvate. Inače, morate prvo da stavite vodu da provri, pa da zatim ubacite pripremljeno kestenje i ostavite da vri oko pola sata. Po želji, možete u vodu u kojoj se kuva da dodate i malo kristal šećera.

Kada se kestenje skuva, treba da ga oljuštite, a zatim i izgnječite, kako bi kesten pire bio što ukusniji. Zatim dodate puter, blago zagrejano mleko, prah šećer po ukusu, odnosno rum i muskatni orašćić. Umutite šlag i prekrijte pripremljeni kesten pire, a zatim prelijte i topingom od čokolade, ako želite.

Kesten pire torta

Ukoliko hoćete da pripremite vrlo jednostavnu i brzu tortu, onda je najbolje moguće rešenje upravo kesten pire torta.
Način pripreme je potpuno isti kao i za klasičan kesten pire, stim da morate duplirati navedenu količinu.
Jedna od ideja, kako bi vaša kesten pire bila još zanimljivija, jeste da pripremljeni pire podelite na dva dela i da u jedan od njih dodate rastopljenu čokoladu za kuvanje, tako da ćete dobiti tortu u dve boje. Podrazumeva se i da ne smete da zaboravite da je potpuno obložite šlagom.

Kesten nutritivne vrednosti

Kada je u pitanju kesten, nutritivne vrednosti koje ima su naročito prihvatljive za svakoga, a posebno se preporučuje onim osobama koje imaju želju da smršaju, pošto je dobro poznato da ima vrlo nizak nivo masti.
Naime, u 100 grama kestena se nalazi tek nešto malo više od 200 kalorija, a malo manje od 10 grama biljnih vlakana. U pomenutoj količini je prisutno i oko 2,4 grama belančevina, kao i nešto manje od 50 grama ugljenih hidrata. Procenat masti u 100 grama kestena će sigurno mnoge njegove ljubitelje posebno oduševiti, uzevši u obzir da je u pitanju tek oko 2,2 grama.

Kesten i zdravlje

U kojom meri su kesten i zdravlje povezani će pokazati i činjenica da u 100 grama kestena ima nešto ispod 50 miligrama C vitamina, pa se zato često preporučuje konzumirati ga zarad jačanja odbrambenih snaga organizma. Čak iako se ova količina smanjuje prilikom termičke obrade, vitamina C sasvim ostaje dovoljno u kestenu.
Prisutna je i znatna količina vitamina A, zatim magnezijuma i kalcijuma, ali i kalijuma, gvožđa, mangana, te fosfora i ostalih minerala.

Preporučuje se primanjivati ga kod problema sa krvnom slikom, budući da se smatra odličnim izvorom folata. Isto tako je dobro i da ga koriste one osobe koje imaju poremećenu probavu, a u našoj narodnoj medicini je prisutno verovanje da upravo čaj od ove bilje treba koristiti kod problema sa bronhijama, te se smatra i da pomaže kod bronhitisa, ali i astme.