gajenje kinoe

Kinoa (kvinoja) uzgoj

Kinoa, jedna vrsta iz roda Chenopodium, se odnosi na pseudo-žitaricu koja se gaji prvenstveno zbog svojih jestivih semena. To je više pseudo-žitarica (podseća na žitaricu) nego prava žitarica, ili zrno, jer nije trava. Kao chenopod, kvinoja je usko povezana sa vrstama kao što su blitva i spanać. Listovi kvinoje su takođe jestivi, ali je njihova komercijalna dostupnost trenutno ograničena. Poreklo kinoe je iz područja Anda u Ekvadoru, Boliviji, Kolumbiji i Peruu.

Uzgoj kinoe je prilično jednostavan ukoliko se pridržavate navedenih koraka.

Kinoa uzgoj:

Kvinoja najbolje raste tamo gde maksimalne temperature ne prelaze 32 ° C i gde su noćne temperature niske. Kada je temperatura zemljišta 15 ° C, sadnice se pojavljuju u roku od tri do četiri dana. Međutim, kada se seme kvinoje zasadi u području gde su noćne temperature znatno iznad toga, kinoa ne može da klija. U ovom slučaju, najbolje je da se semena drže u frižideru pre sadnje.

Kinoa je usev tople sezone koji zahteva puno sunca. Najbolja klijavost nastaje kada se temperatura tla kreće od 18-24 ° C.

kinoa uzgoj

Malo seme kinoe će uspešnije klijati ukoliko imate fino pripremljenu podlogu i adekvatnu vlagu. Sadnja se može obaviti ručno ili sejalicom. Biljke treba na kraju da se razrede sa 15-45 cm razmaka između njih. Jedan gram semena kinoe će posejati 15 m reda.

Quinoa uzgoj je sve više popularan, upravo zahvaljujući lekovitosti semena ove biljke, koje ljudi koriste sve više u svojoj svakodnevnoj ishrani.

Dakle, kao što vidite, kinoa je dosta otporna vrsta koja može uspevati na temperaturama od -8 do 38 stepeni. Dakle, neće joj naškoditi povremena suša ili oskudno tlo. Ne smeta joj jako sunce, slano ili peskovito tlo, malo kiše ili blagi mraz.

Kada je uzgoj kvinoje u pitanju, biljka najbolje uspeva na direktnom suncu u višim i hladnijim predelima. Najviše joj odgovara dosta kiše u fazi rasta i sušniji uslovi u fazi produkcije semena i žetve. Kvinoja voli peskovita, drenirana zemljišta sa malo hranljivih materija, umerene slanoće i gde je pH između 6 i 8,5.

Kinoa se seje u dobro pripremljeno zemljište sredinom aprila. Njeno seme brzo proklija. Morate prethodno ukloniti sav korov, jer kada proklija, kinoa se ne može izboriti sa brzorastućim korovom. U hladnijim predelima se uvek može prvo posejati u posude, te u maju presaditi napolju. Prinos je povećan kada u zemljištu ima oko 190 kg N/ha, dok dodavanje fosfora ne utiče na prinos.

Održavanje

Uzgoj kvinoje će biti uspešan ako se biljka pravilno održava. Sledite sledeće korake.

Vlažnost zemljišta je verovatno dovoljna do početka juna da klija seme. S obzirom na dobru vlažnost zemljišta, ne zalivajte biljku dok se ne dostigne stadijum od dva ili tri lista. Kinoa sporo raste u početku, ali je izuzetno tolerantna na sušu i dobro podnosi 25 cm vode ili manje. Kako biljka dostigne oko 30.5 cm u visinu, ona počinje da raste vrlo brzo.

Seme kinoe je obloženo sa gorkom supstancom koja se zove saponin, koja obično odvrati ptice ili druge štetočine od ulaska u seme u razvoju. Listovi su, s druge strane, osetljiviji na oštećenja od insekata, kao što su biljne vaši. Redovno korišćenje sprejeva insekticida može pomoći, ali zrela biljka obično može da izdrži bilo kakvu štetu od takvih malih insekata bez većih problema.

Razne gusenice koje se hrane listom mogu da ugroze vašu kinou, ali obično ne u velikom broju. Samo ih pokupite kada ih primetite, i to bi trebalo da bude u redu, bez dodatnih mera.