africka dinja

Kivano voće uzgoj, seme, lekovita svojstva

Cucumis metuliferus je latinski naziv za biljku koja ima nekoliko naziva: kivano voće, rogata dinja, afrička dinja. Sva imena pristaju izgledu ovog voća- liči na dinju, i ima bodlje po sebi. To je loza, puzavica, poreklom iz Afrike, koja rađa bodljikavo, jestivo voće.

Kivano (kiwano) je jednogodišnja biljka pogodna za uzgoj u bašti, pogotovo ako joj date mesta za penjanje.

Kivano voće ne može opstati na niskim temperaturama, pa se uzgaja kao letnji usev, poput krastavaca.

Ako je sadite napolju, sadnja semena bi trebalo da se obavi nakon poslednjeg mraza, ili u proleće.

Pošto je rogata dinja jednogodišnja, to znači da nije dobar izbor za sobnu biljku, jer joj je potrebno mnogo više svetla nego što to jedan prozor može da joj pruži. Iako sama biljka nije estetski najprivlačnija, plodovi svakako jesu. Obično imaju crvene, žute i zelene pruge.

kiwano voce

Gde možete kupiti afričku dinju? Preporučujemo da je nabavite u radnji specijalizovanoj za voće.

Gde kupiti kivano seme

Ne znamo da li se u nekoj radnji može kupiti seme ove biljke, pa je najbolje da kupite voće, i iz njega uzmete semenke koje ćete posaditi.

Možete da naručite semena online na ovom sajtu: Kiwano seme

kivano uzgoj

Ukus rogate dinje nije svima privlačan, ali vam preporučujemo da je barem probate. Presecite je na pola, i meso izdubite kašikom. Primetićete da voće ima stotine malih želiranih porcija, i da svaka u sebi nosi seme.

Semena su jestiva, ali ako vas zanima uzgoj kivana, seme morate izvaditi iz želatinaste mase u koju je uronjeno, što nije tako lako koliko zvuči. Ako vam se ne sviđa ukus, probajte je sa šećerom.

Za gajenje je najvažnije da znate da kivano voće raste slično kao krastavac, pa ga možete pustiti da se proteže po bašti, ili napraviti neke merdevine po kojima će se penjati. Kada se mali plod prvi put pojavi, zelene je boje, i pun trnja. Mlado voće ima boju sličnu lišću, pa vas može iznenaditi dok otpetljavate lozu.

Svaka grana može proizvesti oko 100 plodova. Kako voće raste i sazreva, menja boju od zelenog prema beloj, žutoj i na kraju postaje narandžasto.

Kako da uzgajate kivano voće

 1. Za uzgoj kivana odaberite sunčano mesto za sađenje, sa bogatom zemljom koja se dobro cedi. Rogatoj dinji najviše odgovaraju glina i ilovača, pH vrednosti od 6.0 do 6.5, ali nije preterano izbirljiva. Vidite da u delu bašte u kom ćete je posaditi, postoje neke rešetke ili ograda, po kojoj bi mogla da se penje.
 2. Zasadite seme afričke dinje na dubinu od 1,3-3 centimetra. Između grupe od 2-3 semena, ostavite prostor od 45-60 centimetara. Posejte semena u proleće, kada temperatura pređe 13 stepeni.
 3. Održavajte zemlju stalno vlažnom, dok seme ne proklija. Klijanje se javlja nakon 2-3 nedelje od sađenja.
 4. Zalivajte kivano polako i dubinski, ujutru ili popodne (zavisi na šta ga naviknete). Obezbedite mu 3-5 centimetara vode nedeljno, i natapajte zemlju do dubine od 15 centimetara. Sačekajte da se zemlja osuši, između zalivanja.
 5. Pospite đubrivo za opštu upotrebu, po uputstvu sa kese.
 6. Stavite organski pokriv, poput slame ili piljevine, oko baze biljke, kada temperatura zemlje poraste iznad 24 stepena. Ovako će kivano biljka zadržati vlagu i sprečiće se rast korova.
 7. Ako se korov ili trava pojave, iščupajte ih rukom; ovako ćete sprečiti bolesti poput mozaičnog virusa i duvanskog prstenastog virusa.

Šta će vam biti potrebno za uzgoj kiwana:

– seme

– đubrivo za opštu upotrebu

– organski pokriv

Savet:

– ako vam je bašta dobro opremljena, koristite plastični pokrov i sistem za navodnjavanje, za uzgoj kivana

Upozorenje:

– nosite rukavice kada berete kivano voće, jer se možete ubosti na bodlje

Lekovita svojstva kivano voća

Najimpresivnija lekovita dejstva kivana uključuju: poboljšanje kognitivnih sposobnosti, sprečavanje određenih vrsta hroničnih bolesti, doprinos mršavljenju, zaštita kože, jačanje metabolizma, poboljšanje vida, optimizacija varenja i ubrzavanje procesa zarastanja rana.

 • Antioksidantski kapacitet

U afričkoj dinji nalazi se puno alfa tokoferola, antioksidanskog oblika vitamina E. On je važan za zdravlje nerava i krvnih sudova, a u isto vreme, uništava slobodne radikale, štetne nusprodukte ćelijskog metabolizma, koji mogu izazvati puno problema, od bolesti srca do raka.

 • Očno zdravlje

Značajnu dozu vitamina A, sadrži kivano voće, pozitivno utiče na čulo vida. Vitamin A je vrsta karotenoida, koji se ponaša kao antioksidant za oko, uklanja slobodne radikale koji mogu izazvati makularnu degeneraciju, i usporava ili sprečava razvoj katarakte.

 • Kognitivne funkcije

Iako mnoge hranljive materije pozitivno utiču na mozak, vitamin E se vezuje za usporavanje napretka Alchajmerove bolesti i demencije. Visok nivo tokoferola u kivano voću čini ga odličnim izborom za mlade i starije osobe, koje žele da održe bistrinu uma.

 • Metabolički procesi

Cink je mineral koji se često zanemaruje, ali igra važnu ulogu u metabolizmu i proizvodnji proteina, koji je neophodan za zarastanje i oporavak organa, tkiva, krvnih sudova i ćelija. Visok sadržaj vitamina C se savršeno uklapa sa cinkom koji sadrži kivano voće, jer je askorbinska kiselina ključna komponenta kolagena, koji je takođe važan za proces oporavka i rasta.

 • Proces starenja

Zahvaljujući vitaminu A, vitaminu C, prirodnim antioksidantima i drugim organskim jedinjenjima, kiwano voće je odličan izbor za održavanje mladosti, iznutra i spolja. Ovo voće štiti kožu i smanjuje bore, ublažava ožiljke i mrlje. Svi ti nutrijenti održavaju organizam mladim, tako što sprečavaju nastanak hroničnih bolesti, zahvaljujući antioksidanskim aktivnostima.

 • Stres i anksioznost

Istraživanja su pokazala da neka organska jedinjenja iz kivano voća, utiču na hormone, pogotovo na adrenalin i druge hormone stresa. Ukoliko patite od hroničnog stresa ili ste anksiozni, pojedite malo ovog voća i vratite organizam u opušteno stanje.

 • Proces varenja

Afrička dinja pomaže digestivnom traktu, zbog toga što sadrži puno vlakana. Dijetetska vlakna stimulišu rad creva i čiste gastrointestivni trakt, zahvaljujući čemu imate redovno pražnjenje creva i nemate problema sa grčevima, nadimanjem, zatvorom i ozbiljnijim poremećajima, poput čira u stomaku ili raka debelog creva. Dijetetska vlakna su ključna i za zdravlje srca, jer regulišu nivo holesterola u telu, pomažu u regulaciji insulina i na taj način, sprečavaju pojavu dijabetesa.

Reč opreza za kraj

Ukoliko plod kivano voća nije zreo, ima gorak ukus i opasnu dozu hemikalija koje nisu prisutne kada je voće spremno za jelo. Ova toksičnost može izazvati probleme sa stomakom, glavobolju, povišenu temperaturu, ali vam neće ugroziti život.

Takođe, kivano nije biljka na koju su ljudi obično alergični.

Reference:

http://pza.sanbi.org/cucumis-metuliferus

https://www.healthline.com/nutrition/kiwano-melon