voce kivi zdravlje

Kivi voće – korisna svojstva za zdravlje, vitamini, kalorije

Kivi – korisna svojstva i nutritivni sastav, kalorije, vitamini…

Kivi je poreklom iz severne Kine, a na početku 20. veka je donet na Novi Zeland gde je počelo njegovo uzgajanje. Tada je bio poznat kao kineski ogrozd.

Kada je došlo vreme za izvoz voća, u cilju izbegavanja velikih carina na bobičasto voće, ime je promenjeno u kivi, pošto je ovo voće imalo slične karakteristike kao i novozelandski simbol, ptica kivi, koja je takođe mala, smeđa i maljava.

Kivi je nutritivna bomba, što će reći ima visok sadržaj hranljivih materija i malo kalorija. Moguće koristi za zdravlje uključuju i zdrav ton i teksturu kože, snižavanje krvnog pritiska i sprečavanje bolesti srca i moždanog udara.

Kivi kalorije

Kalorije na 100 grama: 61

kivi

Lekovita svojstva kivija

Konzumiranje svih vrsta voća i povrća povoljno utiče na zdravlje i odavno se povezuje sa smanjenim rizikom za nastanak srčanih oboljenja, dijabetesa, karcinoma i drugih bolesti. Mnoga ispitivanja pokazuju da konzumiranje biljne hrane, kao što je kivi, smanjuje rizik od gojaznosti i ukupnog mortaliteta.

Voće kivi i zdravlje

U nastavku su neke koristi za zdravlje koje nudi voće kivi…

Lepa koža – Kolagen, sistem za podršku kože, zavisi od vitamina C kao esencijalnog nutrijenta koji u organizmu deluje kao antioksidant; sprečava štetu koju izazivaju sunce, zagađenje i pušenje, ispravlja bore i poboljšava ukupnu teksturu kože.Voće kivi je izuzetno bogato vitaminom C.

Bolji san – Prema studiji, koja se bavila efektima kivija na kvalitet sna kod odraslih sa problematičnim snom, konzumiranje kivija može da poboljša početak, trajanje i efektivnost sna.

Zdravlje srca – Vlakna i kalijum u kiviju pospešuju zdravlje srca. Povećani unos kalijuma, uporedo sa smanjenim unosom natrijuma, najbolja je promena u ishrani usled koje se smanjuje rizik za pojavu kardiovaskularnih bolesti, tvrdi dr Mark Hjuston, profesor Škole medicine Univerziteta Vanderbilt i direktor Instituta za hipertenziju Bolnice sv. Tome u Tenesiju.

Tokom jedne studije, osobe koje su svakodnevno uzimale 4069mg kalijuma, smanjile su za 49% rizik od smrti usled ishemijske bolesti srca, u poređenju sa osobama koje su uzimale manje kalijuma (oko 1000mg dnevno).

Visok unos kalijuma nije povezan samo sa zdravljem srca već i sa manjim rizikom od nastanka moždanog udara, zaštitom od gubitka mišićne mase, očuvanjem mineralne koštane gustine i manjim stvaranjem bubrežnog kamena.

Niži krvni pritisak – Zbog visokog sadržaja kalijuma, kivi pomaže da se anuliraju efekti natrijuma u organizmu. Moguće je da je mali unos kalijuma podjednako veliki faktor rizika za pojavu srčanih oboljenja, kao i visok unos natrijuma.

Prema Istraživanju putem ankete o nacionalnom zdravlju i ishrani, manje od 2% odraslih u SAD uzima dnevno preporučenu dozu od 4700mg kalijuma.

Trebalo bi da znate da je visok unos kalijuma povezan sa 20% manjim rizikom od nastupanja smrti, bez obzira na uzrok.

Sprečava konstipaciju – Brojne studije pokazuju da kivi može da ima blago laksativno dejstvo i da može da se koristi kao prehrambeni suplement, naročito za starije osobe koje pate od konstipacije. Redovo konzumiranjem kivija pospešuje stvaranje kabastije, mekše i češće stolice.

Nutritivni sastav kivija

Jedna voćka kivija, srednje veličine, sadrži:

 • Kalorija: 42
 • Proteina: 0,8g
 • Ukupno masti: 0,4g
 • Vlakana: 2,1g
 • Vitamina C: 64mg
 • Vitamina A: 3 mikrograma
 • Gvožđa: 0,2mg
 • Kalijuma: 252mg
 • Folne kiseline (vitamin B9): 17mg

Dlakavi mali kivi je prepun i vitalnih hranljivih materija, kao što su vitamin E, bakar, vitamin K, holin, magnezijum i fosfor.Ako želite da poboljšate generalno zdravlje organizma pojedite bar jedan kivi dnevno.

Kivi ima veći sadržaj vitamina C od većine drugog voća.

Kako da uključite više kivija u ishranu

Evo nekih zgodnih saveta kako da uključite više kivija u svoju ishranu i poboljšate svoje zdravlje:

 • Zreo kivi presecite na pola, ne skidajući koru, pa pojedite svaku polovinu kašikom, koristeći koru kao prirodnu činiju.
 • Napravite sveži tropski voćni koktel i ubacite u njega kivi, ananas, mango i jagode. Kapnite malo meda na voćnu mešavinu da biste dobili ekstra slatku poslasticu.
 • Napravite zeleni smuti ili sok od kivija, spanaća, jabuke i kruške.
 • Zamrznite kolutiće kivija i jedite ih kao užinu kada je vrućina.
 • Isecite kivi na kockice i koristite ga kao posip za salatu od spanaća, oraha, suvih brusnica, jabuka isečenih na kocke, fete i blagog preliva od sirćeta, ulja i začina.

Saznajte više>>>> Napravite sami sok od kivija, liker, slatko…

Mogući rizici i mere opreza

Beta blokatori, vrsta lekova koja se najčešće prepisuje srčanim bolesnicima, mogu da izazovu porast nivoa kalijuma u krvi. Namirnice sa visokim sadržajem kalijuma, kao što su kivi i banane, trebalo bi umereno da se konzumiraju tokom uzimanja beta blokatora.

Previše kalijuma može da bude štetno za osobe kojima bubrezi nisu potpuno funkcionalni. Ukoliko bubrezi ne mogu da izbace višak kalijuma iz krvi, posledice mogu biti fatalne.Kod mnogih osoba se javlja alergija na kivi.