laboratorija

Koje sve vrste infekcije postoje kod mikoplazme i koji su simptomi

Mikoplazma bakterije su najmanje bakterije do sada otkrivene, ima ih preko 200 vrsta ali su samo neke od njih opasne po ljudsko zdravlje. Za njih je karakteristično što nemaju ćelijski zid pa se ne mogu tretirati klasičnim antibioticima poput pencilina.

Na mikoplazma bakterije deluju posebni antibiotici koji utiču na metaboličke procese u ćelijama bakterija i tako sprečavaju njihov rast i razmnožavanje. Zavisno od toga da li je došlo do infekcije urinarnog, genitalnog trakta ili drugih delova tela, primenjuju se i različiti antibiotici.

Mikoplazma bakterije prenose se seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom. Infekcija ne mora odmah da se ispolji jer mogu živeti u ravnoteži sa drugim bakterijama kao delom uobičajene bakterijske flore u ljudskom telu.

Međutim, ukoliko dođe do slabljenja imunog sistema, mikoplazma bakterije mogu krenuti da se razmnožavaju izazivajući infekcije na zdravim tkivima i organima. Prema nekim stručnim mišljenjima, nelečena infekcija može uticati na plodnost kod oba pola.

Kod žena, dovodi se u vezu sa oboljenjima jajovoda a ukoliko je infekcija prisutna u trudnoći, posledica može biti pobačaj, zastoj u razvoju fetusa ili prevremen porođaj. Kod muškaraca posledice se mogu ispoljiti kao infekcije uretre i semenih kanala.

Vrste mikoplazma bakterija koje mogu imati posledice po zdravlje su:

  • Mikoplazma pneumoniae
  • Mikoplazma genitalium
  • Mikoplazma hominis
  • Ureaplazma urealyticum
  • Ureaplazma parvum

Mikoplazma pneumoniae

Mikoplazma pneumoniae manifestuje se simptomima koji uključuju upaljeno grlo, kašalj, povišenu temperaturu, umor i glavobolju.

Ovi simptomi su slični gripu pa indentifikacija mikoplazma infekcije može biti otežana. Osim toga, simptomi su često blagi pa infekcija može proći nezapaženo ali ne i njene posledice.

Mikoplazma genitalium

Mikoplazma genitalijum prenosi se seksualnim putem i identifikuje se pomoću uzroka prve jutarnje mokraće ili sperme kod muškaraca, odnosno uzimanjem brisa vagine, grlića materice ili uretre kod žena.

Kod žena uobičajeni simptomi ukoliko se jave su bolni intimni odnosi odnosno krvarenje nakon odnosa. Takođe, jedan od simptoma koji se najčešće javlja je pojačan vaginalni iscedak neprijatnog mirisa.

Muškarci simptome infekcije mogu detektovati kroz probleme sa mokrenjem kao što su peckanje, bol, oticanje uretre a može se javiti i iscedak iz penisa.

Mikoplazma hominis

Mikoplazma hominis je infekcija ženskog genitalnog trakta. Prenosi se intimnim odnosima a takođe se može preneti sa majke na bebu prilikom porođaja. Mikoplazma hominis retko izaziva infekciju što znači da je u ravnoteži sa ostalim baterijama ženskog genitalnog trakta.

Infekcija se po pravilu razvija kada dođe do ozbiljnog pada imuniteta, u kom slučaju dolazi do razmnožavanja bakterija i razvoja infekcije. Posledice mogu biti ozbijne ukoliko se infekcija ne leči kao što su upala trbušne maramice, male karlice i organa za reprodukciju.

U trudnoći, infekcija mikoplazmom hominis može imati posledice po zdravlje bebe i druge komplikacije kao što su rast embriona van materice, spontani pobačaj ili prevremeni porođaj.

Ureaplazma

Za zdravlje čoveka opasne su dve vrste ureaplazma bakterija i to Ureaplazma urealyticum i  Ureaplazma parvum. Ove bakterije su parazitske i ne mogu preživeti bez domaćina. Infekcija se prenosi putem nezaštićenih seksualnih odnosa. Može se preneti i na bebu prilikom porođaja.

Kao i kod ostalih bakterija iz ove grupe, simptomi su blagi ili sasvim izostaju. Žene mogu primetiti bol prilikom mokrenja, bol u stomaku, pojačani iscedak iz vagine, otok na otvoru uretre, nevoljno mokrenje.

Kod muškaraca od simptoma prisutno je učestalo mokrenje, oticanje uretre, bol i peckanje prilikom mokrenja a može se pojaviti i iscedak iz penisa.

Bez obzira koja vrsta infekcija mikoplazmom je u pitanju, testiranje treba ponoviti nakon određenog vremenskog intervala jer su kod ovih infekcija mogući lažni negativni rezultati i o tome treba voditi računa.

Izvor:

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/mycoplasma-infections

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *