air purifier at home

Koji prečišćivač vazduha kupiti?

Ako ste zabrinuti za kvalitet vazduha u vašem domu ili radnom prostoru, treba da razmislite o kupovini prečišćivača vazduha. Prečišćivači vazduha su uređaji koji uklanjaju neželjene čestice iz vazduha, kao što su prašina, polen, dim, bakterije, virusi, alergeni i mirisi. Oni mogu poboljšati kvalitet vazduha i smanjiti rizik od respiratornih problema, alergija i infekcija.

Međutim, nisu svi prečišćivači vazduha isti. Postoje različite vrste prečišćivača vazduha, koje koriste različite tehnologije i imaju različite performanse, efikasnost i cenu. Kako onda odabrati pravi prečišćivač vazduha za vaše potrebe? U ovom tekstu ćemo vam dati neke savete i predstaviti nekoliko najboljih prečišćivača vazduha na tržištu.

Sadržaj:

 • Vrste prečišćivača vazduha
 • Najbolji prečišćivači vazduha
  • Philips AC2887/10
  • Xiaomi Mi Air Purifier 3H
  • Dyson Pure Cool TP04
  • Winix 5500-2
  • Nobel Ambilife
 • Faktori za kupovinu prečišćivača vazduha

Vrste prečišćivača vazduha

Prema tehnologiji koju koriste, prečišćivači vazduha se mogu podeliti u nekoliko kategorija:

 • HEPA prečišćivači vazduha: Ovi prečišćivači koriste visokoefikasne filtere za čestice (HEPA), koji mogu ukloniti 99,97% čestica većih od 0,3 mikrona iz vazduha. HEPA filteri su efikasni za uklanjanje prašine, polena, dlaka životinja, buđi i drugih alergena. Međutim, oni nisu efikasni za uklanjanje gasova, mirisa i hemikalija.
 • Ionski prečišćivači vazduha: Ovi prečišćivači koriste električno polje da stvore negativno naelektrisane jone, koji se vezuju za pozitivno naelektrisane čestice u vazduhu i stvaraju veće agregate koji padaju na pod ili se hvataju na elektrostatički filter. Ionski prečišćivači mogu ukloniti veće čestice iz vazduha, kao što su prašina i polen, ali nisu efikasni za uklanjanje gasova, mirisa i hemikalija. Takođe, oni mogu proizvesti ozon, koji je štetan za zdravlje.
 • Karbonski prečišćivači vazduha: Ovi prečišćivači koriste aktivni ugalj kao filter, koji ima veliku površinu i može apsorbovati gasove, mirise i otrove iz vazduha. Karbonski filteri su efikasni za uklanjanje dima, neprijatne mirise od kuvanja i slicno. Međutim, oni nisu efikasni za uklanjanje čestica iz vazduha.
 • Fotokatalitički prečišćivači vazduha: Ovi prečišćivači koriste titanijum-dioksid (TiO2) kao katalizator i ultraljubičasto (UV) svetlo kao izvor energije da razgrade organske materije u vazduhu na bezopasne molekule. Fotokatalitički prečišćivači mogu ukloniti bakterije, viruse, gljivice, mirise i hemikalije iz vazduha. Međutim, oni takođe mogu proizvesti ozon i druge štetne supstance kao nusproizvode.

Najbolji prečišćivači vazduha

Sada kada znate nešto više o vrstama prečišćivača vazduha, predstavićemo vam nekoliko najboljih prečišćivača vazduha na tržištu, sa njihovim opisima, prednostima i manama.

Philips AC2887/10

Ovo je HEPA prečišćivač vazduha koji ima tri nivoa filtracije: pred-filter, HEPA filter i karbonski filter. On ima senzor kvaliteta vazduha koji automatski podešava brzinu ventilatora u zavisnosti od nivoa zagađenja. On takođe ima tri režima rada: opšti, alergen i bakterija/virus. On ima kapacitet za prostorije do 79 m2 i može ukloniti do 99,97% čestica iz vazduha.

Njegove prednosti su visoka efikasnost, tihi rad i jednostavno održavanje. Njegove mane su visoka cena i potreba za redovnom zamenom filtera.

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Ovo je HEPA prečišćivač vazduha koji ima tri nivoa filtracije: pred-filter, HEPA filter i karbonski filter. Ima senzor kvaliteta vazduha koji prikazuje nivo PM2.5 čestica na OLED ekranu. On takođe ima Wi-Fi konekciju i može se kontrolisati preko aplikacije na pametnom telefonu. On ima kapacitet za prostorije do 45 m2 i može ukloniti do 99,97% čestica iz vazduha.

Njegove prednosti su modern dizajn, pametne funkcije i pristupačna cena. Njegove mane su bučan rad na najvišoj brzini i potreba za redovnom zamenom filtera.

Dyson Pure Cool TP04

Ovaj prečišćivač vazduha koristi kombinaciju HEPA i aktivnog karbonskog filtera za uklanjanje čestica i neprijatnih mirisa iz vazduha. On takođe ima ventilatorsku funkciju za rashlađivanje vazduha tokom letnjih meseci. Dyson Pure Cool TP04 ima senzore za praćenje kvaliteta vazduha i prikazuje podatke na svom LED ekranu. Povezan je sa pametnim telefonom putem Wi-Fi veze i može se kontrolisati putem Dysonove aplikacije.

Njegove prednosti su visoka tehnološka naprednost, efikasno čišćenje vazduha i dodatna funkcija rashlađivanja. Mana je viša cena u poređenju sa nekim drugim modelima.

Winix 5500-2

Ovaj HEPA prečišćivač vazduha takođe koristi aktivni karbonski filter i tehnologiju plazma klastera za efikasno uklanjanje čestica, gasova i mirisa iz vazduha. Ima senzor praćenja kvaliteta vazduha i automatski se prilagođava kako bi održavao čist vazduh. Winix 5500-2 pokriva prostorije srednje veličine i dolazi sa daljinskim upravljačem za lakše podešavanje.

Njegove prednosti su pouzdanost, svestranost i pristupačna cena. Mana mu je buka na većim brzinama ventilatora.

 Nobel Ambilife

Ovo je fotokatalitički prečišćivač vazduha koji koristi rusku tehnologiju TiO2 i UV svetla da razgrađuje organske materije u vazduhu. On ima lako zamenjiv filter i ne zahteva nikakvo održavanje. On ima kapacitet za prostorije do 50 m2 i može ukloniti do 99,9% bakterija, virusa, gljivica, mirisa i hemikalija iz vazduha.

Njegove prednosti su dugotrajnost, bezbednost i ekonomičnost. Njegove mane su nedostatak senzora kvaliteta vazduha i režima rada.

Faktori za kupovinu prečišćivača vazduha

Kao što ste videli, postoje različiti prečišćivači vazduha koji mogu zadovoljiti različite potrebe i želje. Pre nego što se odlučite za kupovinu prečišćivača vazduha, treba da razmotrite sledeće faktore:

 • Veličina prostorije: Treba da izaberete prečišćivač koji ima dovoljan kapacitet za vašu prostoriju. Ako je prečišćivač premali, neće biti efikasan. Ako je preveliki, biće nepotrebno skup i bučan.
 • Vrsta zagađenja: Treba da izaberete prečišćivač koji može ukloniti vrstu zagađenja koja vas najviše muči. Ako ste alergični, treba da izaberete HEPA prečišćivač. Ako vas smetaju mirisi i hemikalije, treba da izaberete karbonski ili fotokatalitički prečišćivač.
 • Troškovi i održavanje: Treba da izaberete prečišćivač koji je u skladu sa vašim budžetom i ne zahteva mnogo održavanja. Ako želite da uštedite novac na duže staze, treba da izaberete prečišćivač sa filterima koji imaju duži vek trajanja.

Takođe, pročitajte recenzije korisnika i stručne savete kako biste bolje razumeli performanse i karakteristike odabranih modela. Investiranje u kvalitetan prečišćivač vazduha može značajno unaprediti kvalitet vašeg života i zdravlja.

Autor: Milan Sarajevčić
Slika: Milan Sarajevčić