prirodni-materijali-odeca

Koji su najbolji prirodni materijali za izradu odeće?

Da li ste i vi jedan od onih koji čitaju sastav odeće sa etike?

Globalna vrednost modne industrije za 2021. je iznosila pozamašnih 1.5 triliona dolara, zahvaljujući masovnoj proizvodnji i pojavi tzv. “brze mode”. Hiperprodukcija i hiperkonzumerizam su najveći neprijatelji tekstilnog sektora koji teži kvalitetu, jer se garderoba vrlo brzo proizvodi, a još brže prodaje.

Kako bi bila pristupačna većini, takva odeća je najčešće satkana od sintetičkih vlakana i nekvalitetnih materijala – a to dugoročno može izazvati brojne kožne komplikacije, kao i zagađenje okoline.

S tim na umu, u nastavku teksta možete pročitati sve benefite nošenja odeće koja je izrađena od prirodnih materijala.

teksas-pamuk-prirodni-materijal

#1 Pamuk – odeća od pamuka kao najsigurnija opcija

Pamuk je zvanično najviše korišćen prirodni materijal!

Pamučna odeća je poznata po tome što pruža apsolutan komfor i osećaj ugodnosti tokom celodnevnog nošenja. Ima vrlo mek opip i prozračna je, što znači da koža može da “diše” u njoj.

Kako je u pitanju hipoalergeni materijal, šanse za nastanak crvenila, infekcija, alergija i drugih iritacija su svedene na minimum – stoga je pogodan i za najosetljiviju kožu.

Njime se lako može manipulisati, jer je fleksibilan i lako upija boju.

Postoje nekoliko vrsta pamučnih tkanina, kao što su koton, zefir, muslin, panama, batist i cajg. Razlike su u nijansama, te nije potrebno da se previše udubljujete u analizu, već da pronađete pouzdani brend koji će izvršiti selekciju umesto vas.

Na primer, Jasmil, kao renomirani domaći brend, već 30 godina proizvodi garderobu od visokokvalitetnog pamuka. Verujemo da ćete sa lakoćom odabrati naredni komad odeće ukoliko istražite Jasmil online shop.

#2 Svila – svilena odeća za one koji uživaju u raskošu

Verujemo da vam dodir odeće na koži nije najvažnija stavka prilikom izbora garderobe.

  • Isto tako verujemo da će vam se mišljenje promeniti ukoliko probate odeću od najfinije svile.

Svila je zapravo najstariji prirodni materijal, koji je ujedno i životinjskog porekla – koreni nastanka svilene tkanine sežu u period između 2.700. i 2.600. godine pre nove ere. 

Iako postoji nekoliko vrsta svila, zajednička nota im je da se sve dobijaju istim putem – odmotavanjem čaura svilene bube.

Odeća satkana od svile je vrlo delikatna i nežna na dodir, čime se postiže osećaj raskoša. Stepen njene finoće direktno zavisi od vrste svilene bube.

Njeno vlakno je vrlo jako i otporno na različite mikroorganizme, kao što su grinje, gljivice i bakterije. Uz to, svila poseduje i izvrsna izolaciona svojstva – tokom zime zadržava toplotu, dok leti reguliše temperaturu tako da vam bude prijatno.

Efektna je prilikom upijanja vlage, te može da apsorbuje do 30 % svoje nakvašene težine, a da vas pritom liši osećaja “natopljenosti”. Ujedno smanjuje znojenje i umiruje kožu sklonu iritacijama. Zato je savršen izbor za one koji pate od ekcema ili atopičnog dermatitisa, akni ili astme.

vuneni-dzemper

#3 Merino vuna – vunena odeća koja pruža topao zagrljaj tokom zime

Ne, ovde nije reč o neugodnim i bockavim vunenim džemperima.

Merino vuna je izuzetno lagan i mekan materijal, koji poseduje antistatička i antibakterijska svojstva – u prevodu, sprečava taloženje bakterija i drugih štetnih mikroorganizama, kao i njihovo dalje razmnožavanje.

Džemperi i rolke od merino vune su idealni tokom prohladnih zimskih dana, jer su veoma topli za nošenje. Nije na odmet napomenuti i da su vunena vlakna međusobno povezana u pramenove koji formiraju jedinstvenu celinu – runo.

Shodno tome, celovitost runa jeste i najbolji pokazatelj kvaliteta vune.

Jedna od osnovnih karakteristika vune jeste da je izuzuzetno izdržljiva i fleksibilna, te da se može saviti i do 20.000 puta bez pucanja. Ovo je glavni razlog zašto ona ne gubi oblik nakon određenog vremenskog perioda, i zašto ne izgleda iznošeno.

Odeća satkana od merino vune ima prirodno mali stepen gužvanja, za razliku od one koja je skrojena od veštačkih materijala. Kod neke sintetičke odeće stoji naznačeno da se “garderoba ne pegla”, što ukazuje na to da su se dodale određene hemikalije tokom procesa proizvodnje.

Najčešće je u pitanju formaldehid – supstanca koja može da iziritira sluzokožu i respiratorni trakt. Stoga se savetuje da izbegavate odeću od sintetičkih vlakana, posebno ukoliko patite od astme.

lan-prirodni-materijal

#4 Lan – lanena tkanina kao savršen izbor za letnje dane

Lan je izuzetno prijatna i lagodna tkanina za nošenje, pa se najviše kupuje u letnjoj sezoni.

Ovaj prirodni materijal propušta vazduh i upija vlagu, te je u stanju da nas rashladi tokom sparnih letnjih dana. Fina biljna vlakna postaju mekša i glatkija nakon pranja, što znači da se lanena odeća može nositi i do nekoliko decenija.

Teško primaju boje, pa se zato mogu naći u neutralnijim nijansama. Ovo je i bolja varijanta, jer pojedine veštačke boje mogu prouzrokovati neželjene reakcije na koži. 

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i poučan, te da smo vam pružili sve relevantne informacije kako biste izabrali odeću od prirodnih materijala bez griže savesti – Želimo vam puno sreće u ovom poduhvatu!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *