Kokosova voda – nutritivne vrednosti i blagodeti

Koje je vaše omiljeno letnje piće? Da li su to sok limete, limunada, sokovi ili šejkovi? Očigledno je da svi ovi napici stvaraju osećaj olakšanja kada vam sunce prži glavu, ali pomislite li nekada na kokosovu vodu kao osveženje od vrućine?

Kokosova voda u toku leta je zadivljujući i hranljivi napitak. To je jedan od najenergetskijih prirodnih napitaka, slatkog i orašastog ukusa, a koji ima međunarodnu popularnost.

Kokosova voda je savršen letnji napitak koji vraća osećaj blagostanja, a istovremeno štiti kožu i vraća život kosi. Uz ovaj neverovatni napitak prirodnim putem održavate blagostanje i zdravlje kože.

Kokosova voda – korisna svojstva

U nastavku članka slede neke dobrobiti kokosove vode koje vas mogu iznenaditi.

Kokosova voda jača imunitet

Kako je kokosova voda bogata vitaminima i suplementima, ona jača imuni sistem. Ona ima antivirusna i antibakterijska svojstva pa pomaže u borbi protiv virusnih oboljenja i daje snagu za prevladavanje svih problema povezanih sa imunim sistemom.

Pospešuje varenje

Sistem za varenje je posebno ranjiva struktura organizma koja doprinosi blagostanju, a kada nešto sa njim nije u redu to utiče na ukupno zdravlje. Međutim, ako vam kokosova voda postane redovna navika, lako i brzo ćete rešiti sve probleme povezane sa digestivnim sistemom. Kokosova voda se smatra izuzetno korisnom za bolju apsorpciju i lakše izbacivanje otpada i otrova. Dve čaše kokosove vode dnevno bi trebalo da reše sve probleme sa dijarejom i opstrukcijom creva, kao i druge probleme sa varenjem.

Kokosova voda hidrira organizam

Većina nas ne pije dovoljno tečnosti tokom dana, a to dovodi do dehidracije. Ako ne volite da pijete običnu vodu, počnite da pijete kokosovu vodu. Njeni sastojci vam obezbeđuju dovoljno energije za sve fizičke aktivnosti, a pored toga, hidriraju organizam mnogo bolje od sokova i napitaka sa kofeinom. Kokosova voda omogućava organizmu da se sam hidrira, a organima da bolje funkcionišu.

Kontroliše dijabetes

Onog časa kada vam lekari saopšte da imate dijabetes, morate da se oprostite od omiljenih slatkiša. Ali, i pored toga što ste dijabetičar, čaša sveže kokosove vode je dozvoljena jer se smatra da ovo prirodno piće ima funkciju kontrole dijabetesa jer popravlja ravnotežu šećera u krvi. Konzumiranje kokosove vode pomaže u borbi protiv simptoma i reakcija tokom dijabetesa.

Kokosova voda reguliše krvni pritisak

Kokosova voda sadrži kalijum i magnezijum koji su veoma dobri za regulisanje pulsa. Popravljaju cirkulaciju krvi i smanjuju nivo krvnog pritiska i tako smanjuju rizik za pojavu srčanih oboljenja i drugih problema povezanih sa srcem.

Ublažava stres

Magnezijum i vitamin B koji se nalaze u kokosovoj vodi su odlični za lečenje potištenosti i anksioznosti. Magnezijum je glavni mineral za dobar rad cerebralnog sistema i ujedno obezbeđuje dobro raspoloženje.

Kokosova voda za mršavljenje

Da li ste pokušali sve da skinete salo na stomaku? Ne brinite jer postoji rešenje koje će vam pomoći da se efikasno rešite viška kilograma. Ubacite kokosovu vodu u plan ishrane i krenite vedra čela u borbu protiv kilograma. Kokosova voda smanjuje osećaj gladi i daje osećaj sitosti.

Popravlja ten

Kokosova voda ima svojstva koja čine da vaša koža bude ujednačena i lepa. Ako imate bubuljice, razmislite o tome da očistite lice kokosovom vodom ili da popijete čašu iste. Kokosova voda će vam dati energiju, zasititi kožu i ukloniti višak masnoće. Kokosovu vodu možete nanositi na lice ali i na nokte. Nanesite je pre spavanja i ostavite da deluje preko noći.

Dragocena u trudnoći

Ne samo da je kokosova voda dobra za kožu, već je odlična i za blagostanje tokom trudnoće. Tokom trudnoće bi trebalo da pijete jednu čašu kokosove vode koja će vam pomoći da se izborite sa gorušicom, tahikardijom i apsorpcijom.

Kokosova voda je odličan lek protiv mamurluka

Prošle noći ste popili neko piće više tokom izlaska i sada vas boli glava. Nemojte biti napeti, evo sasvim običnog, a ipak vrednog leka za dan posle. Popijte čašu sveže kokosove vode da biste se oslobodili glavobolje usled mamurluka. Kokosova voda će vam obezbediti elektrolite koje ste izbacili povraćanjem i čestim mokrenjem.

Kokosova voda kontroliše krvni pritisak

U svakodnevnoj jurnjavi i pretrpanom dnevnom rasporedu, mnogi od nas pate od hipertenzije. Uglavnom osobe koje pate od visokog krvnog pritiska po lekove idu kod lekara, međutim,  pored toga možete da uzimate i kokosovu vodu. Kokosova voda sadrži sjajno uravnotežene elektrolite; može da se koristi kao sistem za podešavanje. I mnoge studije potvrđuju da svakodnevno konzumiranje kokosove vode pomaže osobama sa hipertenzijom da uravnoteže nivo elektrolita.

Zaustavlja starenje

Starenje kože je jedan od velikih problema skoro svima. Što je više godina, to je i više sintetičkih preparata kojima se koža kontaminira i koji uništavaju prirodna svojstva kože. Citokinini kojih ima u kokosovoj vodi, najbolje su rešenje protiv starenja kože. Ako želite da izgledate mlađe, počnite redovno da pijete kokosovu vodu pa će vaša koža imati življu teksturu i prirodan sjaj.

Kokosova voda – nutritivne vrednosti

Kokosova voda sadrži 95% vode i 0,5% pepela.

200ml kokosove vode sadrži:

 

Glavne hranljive materije u kokosovoj vodi
Glavne hranljive materijeKoličina Dnevne potrebe
Ukupno kalorija382%
Kalorija iz masti0
Ukupno masti0
Zasićenih masti0
Polinezasićenih masti0
Mononezasićenih masti0
Holesterola0
Proteina2g1,5%
Ugljenih hidrata8g2%
Dijetalnih vlakana2g8%
Šećera6g
Natrijuma210mg8%
Kalijuma500mg14%

 

 

 

Vitamini u kokosovoj vodi
VitaminiKoličinaDnevne potrebe
Vitamin A
Vitamin C4,8mg8%
Vitamin D
Vitamin E
Vitamin K
Folna kiselina6µg2%
Niacin0,1mg0%
Pantotenska kiselina
Vitamin B60,1mg5%
Riboflavin0,09mg4%
Tiamin0,05mg4%
Holin1,1mg
Betain

 

Minerali u kokosovoj vodi
MineraliKoličinaDnevne potrebe
Kalcijum48mg4%
Bakar
Fluorid
Gvožđe0,6mg4%
Magnezijum50mg6%
Mangan0,2mg14%
Fosfor40mg4%
Kalijum500mg14%
Selen0,1µg1%
Natrijum210mg8%
Cink0,1mg1%