Kompot od suvih šljiva protiv zatvora

Kompot od suvih šljiva i same suve šljive se odavno smatraju dobrim lekom protiv zatvora. Zatvor se javlja kada nemate stolicu barem tri dana.

On se može javiti iz nekoliko različitih razloga, ali najčešći je tvrda stolica, koja se opire pokretima creva, ili slabi mišiće u crevu i debelom crevu, te su oni onemogućeni da je izbace iz organizma.

Kao što ćete uskoro videti, kompot od suvih šljiva može dati odgovor na oba problema.

Nutricionistički sastav suvih šljiva

Šolja suvih šljiva bez koštica sadrži:

  • 418 kalorija
  • 1 gram masti
  • 3 miligrama natrijuma
  • 4 grama proteina
  • 111 grama ugljenih hidrata. Od toga, 12 grama čine dijetska vlakna. To možda ne zvuči kao velika količina, ali će zadovoljiti čak 49% dnevnih potreba organizma.

Suve šljive su prirodan izvor sorbitola, o kome ćemo uskoro dati više informacija.

kompot od suvih sljiva

Kako suve šljive leče zatvor?

Najočigledniji način na koji suve šljive održavaju redovnu stolicu, je velika količina vlakana. Suve šljive sadrže i rastvoriva, i nerastvoriva vlakna. Rastvoriva vlakna razlažu se u vodi i upija ih telo, pa ona pomažu u apsorpciji drugih hranljivih materija iz namirnica, i generalno poboljšavaju varenje. Nerastvoriva vlakna se ne mogu svariti, i bezopasno prolaze kroz organizam. Kada budu na putu izlaska iz organizma, vlakna će se udružiti sa ostatkom stolice i ubrzati njen izlazak.

Dok je stolica u debelom crevu, voda se izvlači iz nje i organizam je upija. Ukoliko se to predugo dešava, stolica će se stvrdnuti, pa će teže izaći. Sorbitol, jedinjenje koje se prirodno nalazi u suvim šljivama, ima kontraefekat, i zapravo, uvlači vodu nazad u stolicu, kako bi je omekšala. Ukoliko želite da zamislite, razmišljajte o tome kao zidu od vlažne gline. Dodajte mu još vode i primetićete da se glina još omekšava i polako otpada u delićima. Malo  po malo, ceo zid će se rastopiti. Sorbitol je toliko koristan da se prodaje i sam, kao laksativ.

Pravilno doziranje kompota od suvih šljiva protiv zatvora

Budite pažljivi kada dajete kompot od suvih šljiva detetu ili novorođenčetu. Možete im davati od 0,5 do 1 dl dnevno, i smanjiti količinu, ukoliko je potrebno. Odraslima su potrebne veće količine kompota od suvih šljiva protiv zatvora. Potpuno odrasla osoba, može popiti 1-2dl kompota od suvih šljiva svakog jutra, kako bi obezbedila pravu stimulaciju debelom crevu.

Možda će vas primamiti da duplirate dozu kompota od suvih šljiva, pogotovo ukoliko patite od hroničnih zdravstvenih problema. To može biti razumljivo, ali se definitivno ne savetuje. Dodatni nutrijenti u ovom slučaju ne znače dodatna lekovita stvojstva, a osim toga, vlakna mogu pomoći u pokretanju stolice samo u određenoj meri. Ukoliko budete uzimali više suvih šljiva nego što je potrebno, rizikujete dehidraciju, jer se iz tela izvlači više vode nego što bi trebalo.

Ukoliko jedete suve šljive, a ne pijete kompot od suvih šljiva, prilagodite količinu šljiva svom problemu. Blažim slučajevima će biti dovoljne 3-4 suve šljive dnevno, za rešenje problema sa zatvorom. U umerenim slučajevima zatvora, pojedite 6-9 suvih šljiva. Ova količina se može pojesti i ako želite da izazovete izbacivanje stolice, iako ne osećate zatvor. Jači slučajevi zahtevaju veću dozu suvih šljiva, 10-12 dnevno. Ukoliko vam čak ni ova količina ne pomogne, razgovarajte sa lekarom.

Saznajte više>>> Hrana protiv zatvora: 8 namirnica koje su pravi prirodni lekovi protiv konstipacije

Kako još možete konzumirati suve šljive?

Ukoliko ne želite, ne morate jesti suve šljive ili piti kompot od suvih šljiva. Možete pripremiti suve šljive i na neki drugi način:

  • Dinstane suve šljive: u frižideru, natapajte 450 grama suvih šljiva u 2-3 šolje vode preko noći. Sledećeg jutra, sipajte suve šljive, malo vode i pola šolje soka od narandže u lonac i grejte dok ne proključa. Smanjite vatru i dodajte ¼ šolje šećera pa ostavite da se krčka 15-20 minuta. Pojačajte vatru, sačekajte da proključa 2 minuta, pa isključite ringlu. Sačekajte da se prohladi i uživajte.
  • Osvajač debelog creva: pomešajte ¼ šolje soka od jabuke, ¼ šolje suvih šjiva i ½ šolje mekinja u činiji. Pojedite 1-2 kašike svake večeri ili jutra, zajedno sa 2dl vode ili soka. Na ovaj način, povećaćete broj vlakana i poboljšati varenje.

Budite oprezni sa suvim šljivama!

Suve šljive sadrže „oksalate“. To su supstance koje su benigne u malim i normalnim količinama, ali u većim, mogu uticati na sposobnost organizma da upija kalcijum. Ukoliko uzimate suve šljive u većim količinama, trebalo bi da unosite više kalcijuma, jer možete završiti sa manjkom kalcijuma. Ukoliko imate problem sa bubrezima ili žučnom kesom, ako ste imali kamen u bubregu, morate biti posebno oprezni, jer sav neupijeni kalcijum može doprineti ovim poremećajima.

Saznajte>>>  Suve šljive su za probavu efikasnije od laksativa

Kao što je već pomenuto, doziranje je vrlo važno kada je reč o suvim šljivama. Vašem organizmu neće prijati višak suvih šljiva, te možete dobiti gasove, grčeve, nadimanje i dijareju. Budite svesni signala koje vam šalje organizam i smanjite količinu suvih šljiva ili kompota od suvih šljiva koji pijete, ukoliko primetite neki od ovih simptoma.

Kada se treba obratiti lekaru

Zatvor se obično javlja kada se stolica duže vreme ne izbacuje, te se osuši i očvrsne. Ukoliko i nakon konzumiranja suvih šljiva nema napretka, zakažite pregled kod doktora. Razgovarajte sa lekarom i ako osetite bol u rektumu, primetite krv u stolici (pogotovo crnu ili zgrušanu krv), ili primetite da ste nenamerno smršali.