kondilomi polne bradavice

Kondilomi kod žena simptomi, prenošenje, lečenje

Kondilomi polako postaju glavna seksualno prenosiva bolest u zapadnoj Evropi i savremenim delovima američkog i azijskog kontinenta.

Žene češće dobijaju kondilome od muškaraca, ali oba pola su u značajnom riziku od oboljenja. Kod žena se kondilomi javljaju u vidu ružičastih izraslina oko stidnih usana, vulve i grlića. Kondilomi kod žena se mogu razviti i oko analnog otvora. Na analnom otvoru su uglavnom ravni i hrapavi.

Pojava globalizacije i savremeni stilovi života pogoduju širenju ove izuzetno rasprostranjene venerične bolesti, osobama su seksualni odnosi sa raznim partnerima sve dostupniji a trend nekorišćenja zaštite sve više uzima maha.

Izazivač jeste humani papiloma virus HPV koji može dovesti i do razvoja karcinoma grliča materice. Žene koje sumnjaju da imaju kondilome bi se trebalo hitno javiti lekaru da ne bi došlo do neželjenih komplikacija.

kondilomi kod zena slike

HPV virus kao izazivač kondiloma kod žena

Humani papiloma virus koji je izazivač kondiloma kod žena je veoma infektivan i lako se prenosi, tako da je seksualnim putem vrlo moguće dobiti kondilome ukoliko ih jedan od partnera ima.

Postoji oko 100 različitih vrsta humanog papiloma virusa,  a osim genitalnog predela, može inficirati ruke i stopala (kondilomi na stopalu se nazivaju veruke).

Oko 30 vrsti HPV mogu živeti oko genitalne i analne regije, ali naučestaliji i najrasprostranjeniji jesu HPV 6 i HPV 11.

kondilomi kod zena

Kako se prenose kondilomi ?

Uzroci nastanka kondiloma kod žena jesu:

– seksualni odnos sa osobom koja ima kondilome (što vidljive to i skrivene)

– kontakt kože o kožu ( misli se na odnos dva partnera koji ne mora da bude seksualni )

– vertikalna transmisija HPV virusa (ovo se odnosi na to da trudnica sa kondilomima može prilikom porođaja bebi da prenese kondilome)

Nošenje kondoma nije dovoljna zaštita! Kondom prekriva samo polni organ, ali ne i okolinu genitalne regije.

Kondilomi se ne prenose poljupcem, zagrljajem, zajedničkim korišćenjem kupatila, peškira, bazena, toaletnih daski, kupli, gelova, kozmetike, tanjira i kuhinjskog posuđa.

Kondilomi kod žena  simptomi

Većina ljudi sa HPV infekcijom neće razviti vidljive kondilome u početku razvoja bolesti, tako da se neće obratiti lekaru jer u tom periodu ne postoje simptomi. U ovoj fazi, seksualno prenošenje virusa je najveće jer osoba koja ima seksualni odnos s obzirom da se ne javljaju simptomi nije svesna da je zaražena HPV virusom.

Ukoliko se kondilomi kod žena pojave, to se uglavnom desi nakon tri nedelje nakon infekcije HPV virusom, a kod nekih žena će se pojaviti i nakon nekoliko godina od početne infekcije!do tada neće postojati primetni simptomi.

Prvi znak pojavljivanja kondiloma kod žena jesu male, ispupčene, ružičaste promene na vaginalnog ili analnom predelu kože.Promene na koži i izrasline jesu glavni simptomi kondiloma kod žena.

  • kod žena, kondilomi se mogu naći na velikim i malim usnama vagine, grliću materice, u vagini i u anusu
  • pacijentkinja sa kondilomima može i ne primetiti njihov nastanak, ali partner gotovo uvek primeti
  • svojom građom podsećaju na karfiol, uglavnom su ravni ali mogu biti i izrazito ispupčeni
  • ružičaste su boje
  • može se pojaviti pojedinačni kondilom ili u grupi
  • kondilomi kod žena su obično bezbolni, ali mogu da daju svrav i da prouzrokuju zapaljenje
  • mogu da izazovu krvarenje iz analnog otvora i mokraćnih puteva
  • kondilomi mogu sprečavati redovno mokrenje tako što blokiraju mokraćne puteve

Dijagnostikovanje kondiloma kod žena

Doktor može utvrditi postojanje kondiloma pri rutinskom pregledu vagine ili analnog otvora. Sasvim retko, potrebno je uzeti mali uzorak ( biopsijom ) kože vagine za dalje ispitivanje. Pre biospije se uglavnom pacijentkinji daje lokalni anestetik.

Ne postoje nikakve krvne analize kojima se mogu dijagnostikovati kondilomi kod žena.

kondilomi kod zena fotografije

Lečenje kondiloma kod žena

Lečenje zavisi od izgleda samog kondiloma, gde se utvrđuje njegovo napredovanje, u kojoj regiji se nalazi, da li bi hirurškim odstranjivanjem došlo do oštećenja nekog organa koji bi time prestao normalno da funkcioniše.

Osnovni cilj lečenja jeste da se kondilomi kod žena potpuno uklone.

Srazmerno činjenici da su kondilomi izazvani virusom, a ne bakterijom, antibiotici nisu ni od kakve pomoći.

Vidljivi kondilomi kod žena se mogu ukloniti:

– lekovitim kremovima i tečnostima koji se nanose na infektivnu površinu ( nekoliko dana nedeljno ). Ovaj proces lečenja se može obavljati i u kućnim uslovima. Ovaj vid lečenja može potrajati od najmanje tri nedelje pa do nekoliko meseci.

– zamrzavanjem ( krioterapijom )

– spaljivanjem ( za ovu proceduru je neophodno dati lokalni anestetik pacijentkinji)

– hirurški ( zajedno sa lokalnim anestetikom )

– laserskim tretmanom ( zajedno sa lokalnim anestetikom )

Ukoliko je neka metoda lečenja bila neuspešna, doktor može preporučiti neku drugu metodu. Sam proces lečenje može izazvati hroničnu iritaciju kože vagine i analnog otvora i suvoću tog predela.

Nakon procesa lečenja, a i za vreme lečenja, neophodno je:

– izbegavati parfemisane sapune, kupke, gelove za tuširanje, kreme i losione – ova kozmetika daje nesnosni svrab za vreme lečenja a i u periodu oporavka ( do 2 nedelje nakon intervencije )

– obavestiti lekara o redovnosti menstrualnog ciklusa i o eventualnoj trudnoći, da bi se zbog zdravlja bebe sprovodila terapija koja ne može ugroziti zdravlje i trudnice i bebe

– izbegavati mazanje i lečenje kondiloma na svoju ruku bez savetovanja sa lekarom

Period nakon lečenja kondiloma

U periodu nakon uklanjanja kondiloma, preporučuje se izbegavanje seksualnog odnosa, u cilju prevencije iritacije kože na kojoj su se razvili kondilomi. Ukoliko osoba, pak, želi da praktikuje seksualne odnose, do 3 meseca nakon lečenja, savetuje se korišćenje kondoma.

Kondilomi se uglavnom javljaju jednom, tako da higijenom i prezervativima se ponovone infekcije sprečavaju.

Kondilomi kod žena ne utiču na plodnost i ne doprinose sterilitetu.

U svakom slučaju, ukoliko osoba želi da potpuno prevenira nastanak kondiloma, postoji vakcina! Vakcina se naziva gardasil – štiti od infekcije HPV 6 i HPV 11, a deluje i protiv HPV virusa koji mogu izazvati rak ( HPV 16 i HPV 18 ).

Kao preventivni program mnogih nacionalnih zdravstvenih službi, vakcinacija devojčica ( u prepubertetskom periodu)  se redovno upražnjava. Ostale vakcine koje su u upotrebi jesu Cervariks i Gardasil 9.

Vakcina se daje u 3 odvojene doze sa razmacima u trajanju od 6 meseci. Ukoliko devojčica ne dobije HPV vakcinu, ili ne dobije sve tri doze, može se opet vakcinisati kada napuni 26 godina. Najbolji način prevencije jeste vakcinisanje pre početka bilo kakvih seksualnih aktivnosti.

Što se moralne pouke tiče, ukoliko primetite promene na vaginalnom predelu, budite iskreni prema svom seksualnom partneru, nemojte imati seksualne odnose dok se ne izlečite u potpunosti jer je ogromna verovatnoća da će i Vaš partner seksualnim činom dobiti kondilome što će znatno uticati i na sam proces izlečenja, a i na kvalitet života Vašeg partnera.