Konjuktivitis oka simptomi i lečenje – virusni, alergijski, bakterijski

Šta je konjuktivitis?

Konjuktivitis je upala sluzokože oka (konjuktive) koja oblaže unutrašnju stranu očnih kapaka. Kada dođe do zapaljenja i infekcije, konjuktiva luči lepljivu sluz zbog koje se ponekad trepavice, naročito ujutru, zalepe.

Konjuktivitis je jedna od najčešćih bolesti očiju i varira od blage upale sa suzenjem oka do jake upale koja može izazavati ozbiljnije komplikacije. Sluzokoža oka (konjuktiva) je u stalnom kontaktu sa spoljašnjom sredinom i zbog toga je izložena mikroorganizmima i raznim drugim oblicima iritacije. Suze ispiraju površinu oka i sadrže enzime i antitela koja sprečavaju bakterijske infekcije i tako štite površinu oka.

Uzroci konjuktivitisa oka mogu biti različiti, a najčešći su bakterijske i virusne infekcije. Ono što je važno znati jeste to da je konjuktivitis izrazito zarazan i veoma se lako širi, naročito među decom ili među onima koji su često u dodiru. Konjuktivitis nekad čak može izazvati i lokalnu epidemiju.

alergijski konjuktivitis

Još neki uzroci konjuktivitisa mogu biti i alergije (alergijski konjuktivits), izloženost hemikalijama, prašini, dimu i vetru. Osobe koje nose kontaktna sočiva naročito su sklone infekcijama očiju kao što je konjuktivitis, posebno ako ih ne održavaju adekvatno.

Alergijski konjuktivitis

Kako nastaje alergijski konjuktivitis?

Usled izlaganja očiju alergenu na koji imate alergiju, ispušta se histamin i oči počinju da otiču. Potom dolazi do pojave crvenila, svraba i suzenja oka. Najčešći uzrok alergijskog konjuktivitisa jeste alergija na polen.

Virusni konjuktivitis

Kako nastaje virusni konjuktivitis?

Virusni konjuktivitis oka mogu izazvati različiti tipovi virusa. Virusi su najčešći uzroci pojave konjuktivitisa i njihova najveća karakteristika je to što su veoma prenosivi sa osobe na osobu, najčešće preko ruku. Obično se prvo javlja na jednom oku, pa se prenosi i na drugo. Konjuktivitis oka se može javiti odmah ili najviše nakon dve nedelje od kontakta sa zaraženom osobom.

 Bakterijski konjuktivitis

Kako nastaje bakterijski konjuktivitis?

Bakterijski konjuktivitis oka je najčešće izazvan bakterijama koje se nalaze na ivicama kapaka. Najčešće je pad imuniteta uzrok ovog zapaljenja.

Konjuktivitis simptomi

Simptomi alergijskog konjuktivitisa su veoma brzo vidljivi, a to su:

 • Svrab oka
 • Beonjače postaju crvene
 • Osećaj gorenja unutar oka
 • Oticanje kapaka
 • Suzenje očiju više nego obično (ali oči ne postaju lepljive kao kod infekcijskog konjuktivitisa
 • Kod ozbiljnijih slučajeva gornji paci mogu nateći tokliko da izgledaju grudvasto

Kada je u pitanju virusni konjuktivitis, simptomi su sledeći:

 • Obimna sluzava sekrecija
 • Grebuckanje oka
 • Crvenilo oka
 • Oticanje kapaka

Simptomi bakterijskog konjuktivitisa su obilna žućkasta sekrecija iz oba oka i pojava krastica i ranica na ivicama kapaka.

Važno je napomenuti da kod pojave konjuktivitisa ne dolazi do pogoršanja vida.

Konjuktivitis lečenje

Najbolji lek za alergijski konjuktivitis oka jeste prevencija. Pokušajte da se što manje izlažete prašini i polenu u prolećnim danima. Ako do konjuktivitisa dođe, kapi za oči i hladne obloge mogu pomoći kod ublažavanja simptoma. Pored toga, za ublažavanje simptoma konjuktivita mogu se koristiti antihistamitici, koji mogu isušiti oko, pa se svakako preporučuje konsultacija s lekarom pre nego što se odlučite na ovako nešto.

Kod virusnog konjuktivitisa nema specifičnog lečenja. On traje od 7 do 10 dana, a simptomi virusnog konjuktivitisa se mogu ublažiti čestim ispiranjem očiju fiziološkim rastvorom, veštačkim suzama i oblogama.

Terapija za lečenje bakterijskog konjuktivitisa određuje se prema biogramu i brisu oka. Uglavnom se za lečenje koriste kapi ili masti koje uništavaju bakterije.

Kako sprečiti konjuktivitis?

Konjuktivitis se može sprečiti adekvatnom i redovnom higijenom, naročito ruku, jer su one jedan od glavnih uzroka nastanka i prenošenja zapaljenja. Peškir za lice treba biti samo vaš. Izbrgavajte kupanje u zagađenim vodama kao što su reke i jezera, pa i bazeni, jer hlor u bazenu može biti jedan od uzročnika nastanka konjuktivitisa.

Konjuktivitis kod dece

Uzroci konjuktivita kod dece mogu biti različiti spoljni faktori (bakterijski, virusni, alergijski ili hemijski). Kod hemijskih uzroka nastanka konjuktivitisa dolazi do nadražaja oka ako dođe u kontakt s nekom hemikalijom, na primer hlor u bazenu.

Kod dece se najčešće javlja bakterijski konjuktivitis oka. Njega uzrokuju bakterije streptokoke, stafilokoke i pneumokoke, ali uzrok mogu biti i razni virusi i alergije.

Konjuktivitis kod dece simptomi

 • Crvenilo očiju
 • Iritacija očiju
 • Otečeni kapci
 • Krmelji na kapcima
 • Gnoj (u zavisnosti od uzroka zapaljenja)
 • Spojeni kapci prilikom buđenja
 • Peckanje u očima
 • Smetanje svetlosti

Konjuktivitis kod dece lečenje

Terapiju za lečenje konjuktivitisa kod dece određuje lekar. Pre svega treba odrediti uzrok nastanka zapaljenja kako bi na osnovu toga i uzrasta deteta odredio odgovarajuću terapiju.

Kada je u pitanju virusni konjuktivitis, tu nema nekog specijalnog tretmana. Dovoljna je redovna nega očiju i eventualno upotreba kapi ako ih lekar prepiše.

Kada je u pitanju bakterijski konjuktivitis, koriste se uglavnom antibiotičke kapi, uljani rastvor ili antibotička mast.

Kada je u pitanju konjuktivitis nastao usled alergije, koriste se kapi za oči i eventualno lekovi za alergiju koja je izazvala zapaljenje.

Prirodni lekovi za lečenje konjuktivitisa

Postoji mnogo prirodnih lekova za lečenje konjuktivitisa. Evo nekih:

 • Majčino mleko ‒ Majčino mleko sadrži imunoglobin A, koji sprečava pojavu bakterijskog konjuktivitisa. Osim toga, sprečava razmnožavanje bakterija i ublažava infekciju oka. Ukoliko vaše odojče ima konjuktivitis, možete koristiti svoje mleko kako biste uklonili ovu upalu. Jednostavno nakapajte nekoliko kapi mleka u oči i blago podignite kapak bebi kako bi se mleko svuda rasporedilo. Ovo možete ponavljati do 3 puta dnevno.
 • Čajevi za ispiranje očiju ‒ jedan od najboljih prirodnih lekova za lečenje konjuktivitisa jeste ispiranje očiju biljnim čajevima. Skuvajte čaj, sačekajte da se ohladi i ispirajte oči njime. Napomena: Ako koristite čajeve za ispiranje očiju, vodite računa da voda kojom pravite čaj bude flaširana ili destilovana, jer voda sa česme može dodatno inficirati oko.
 • Med ‒ Ako imate problem sa konjuktivitisom, za njegovo lečenje možete koristiti med. Potrebno je da u ¼ šolje mlake vode rastvorite ¼ kašike meda i prstohvat soli. Ovu smesu treba da nakapate u inficirano oko.
 • Koloidna srebrna voda ‒ Nitrati srebra se od davnina koriste za lečenje raznih infekcija oka, međutim, ona mogu izazvati određene iritacije, pa je koloidna voda bezbednija za lečenje konjuktivitisa. Bez obzira na to da li imate bakterijski ili virusni konjuktivitis, možete direktno nakapati po dve kapi koloidne srebrne vode u oko. Ovaj postupak možete ponavljati 3 puta dnevno kako bi konjuktivitis nestao.

Iako su ovi prirodni lekovi za lečenje konjuktivitisa oka veoma delotvorni, pre njihove upotrebe obavezno se posavetujte sa lekarom kako ne bi došlo do nekih kontraindikacija.