veprina

Kostrika – Ruscus aculeatus Ruscaceae – Ježevina – Veprina

Kostrika ili veprina biljka        

Kostrika ili veprina (Ruscus aculeatus), poznata još i kao ježevina, jeste lekovita biljka poreklom iz Sredozemlja i nekada je bila veoma popularna za izradu metli, međutim – kostrika kao lek danas obezbeđuje nekoliko lekovitih svojstava. Ljudi su koristili ovu biljku vekovima, nekad su je čak i konzumirali kao biljku. Danas, ekstrakt korena kostrike je zadužen za njenu najveću popularnost. Ima široku primenu u Evropi, a naučna istraživanja su počela da dokazuju potencijal ove biljke za lečenje raznih problema sa cirkulacijom i upalnih stanja.

Reč “rusci-” znači ”nalik na metlu”, a reč “aculeatus” znači ”bodljikava ili trnovita”.

Biljka pripada porodici Ruscaceae (ranije klasifikovana pod porodicom Liliaceae).

Veruje se da je ova biljka poreklom iz Mađarske, ali sada se široko bere u Evropi i na Mediteranu.

Veprina zahteva srednju vlažnost i vlažnu zemlju, kao i 4-18° C, za njen optimalan rast.

kostrika

Dobro raste na punoj sunčevoj svetlosti koja dolazi sa juga/istoka/zapada.

Kostrika je grm sa krutim, ravnim stabljikama koje liče na lišće, koje se zovu kladofili.

Ova biljka raste do 30 cm, proizvodi male zelenkasto-bele cvetove tokom kasne zime i proleća.

Cvetovi se razvijaju na kladofilima, i pretvaraju se u crvene bobice. Ova biljka je veoma slična jestivoj biljci šparoga.

Rizom i mlado stablo kostrike se koriste u medicinskoj pripremi, ali se ponekad cela biljka koristi u pripremi nekih posebnih biljnih lekova.

Mladi izdanci mogu da se jedu kao jestive špargle.

Veprina sadrži mnogo saponina, a upravo su oni odgovorni za medicinske efekte ove biljke.

kostrika caj

Kostrika kao lek se najviše koristi kod sledećih stanja:

Loša cirkulacija

Tradicionalni lek za proširene vene i druge tegobe sa krvotokom, kostrika ima sposobnost da ublaži bol nogu uzrokovan lošom cirkulacijom i pratećim simptomima, uključujući otok, svrab, grčeve, težinu, napetost i ukočenost. Standardna doza za lečenje problema sa cirkulacijom se sastoji u uzimanju 150 miligrama ekstrakta kostrike tri puta dnevno.

Za hemoroide

Lokalne masti i supozitorije napravljene sa kostrikom pružaju olakšanje kada iskusite bolne hemoroide, koji svrbe. Uzeta interno, biljka takođe može da ubrza proces ozdravljenja – zato se koristi biljni čaj od kostrike za hemoroide. Kostrika kao lek steže proširene krvne sudove koji formiraju hemoroide i ublažava upalu i svrab povezane sa ovim stanjem. U ove svrhe, preporučuje se uzimanje 300 miligrama ove biljke dva puta dnevno ili 1 kašičicu tečnog ekstrakta dva puta dnevno. Osim toga, primena tečnog ekstrakta kostrike  – tinktura od veprine – direktno na pogođene oblasti pruža trenutno olakšanje simptoma. Kada je u pitanju veprina čaj za hemoroide, pripremu ćemo objasniti na kraju ovog članka.

Upala

Kostrika kao lek se bori protiv raznih upalnih stanja, uključujući i sindrom karpalnog tunela, limfedem na zglobovima i opšti otok u donjim ekstremitetima. Biljka pojačava protok krvi, podstiče cirkulaciju, jača krvne sudove, smanjuje kapilarnu nestabilnost i sprečava sakupljanje krvi u nogama. Ove osobine daju veprini sposobnost da ublaži otok limfnih žlezda i ublaži otok kod karpalnog tunela ručnog zgloba izazvan sa ponavljajućim pokretima. Standardna doza za lečenje inflamacije čini uzimanje 150 do 300 miligrama dva do tri puta dnevno.

Druge prednosti kostrike:

Iako je najvrednija za lečenje problema sa cirkulacijom i upalnih stanja, kostrika ima nekoliko drugih lekovitih svojstava. Veruje se da može da smanji zadržavanje urina, što je čini korisnom u lečenju infekcija bešike.

Druge tradicionalne, ali još uvek nedokazane koristi od kostrike uključuju: tretiranje zatvora, kamena u bubregu, gastrointestinalnih poremećaja, ortostatske hipotenzije, pa čak i simptoma sifilisa, dok ova biljka ne može izlečiti samu bolest.

Kako da pripremite veprina čaj:

Preliti dve supene kašike suvog korena veprine sa 200-300 ml vode, i ostaviti da odstoji 1-2 sata. Nakon toga, veprina čaj se nakratko prokuva, ostavi se da odstoji 1 h i na kraju se procedi. Po potrebi, možete ga zasladiti medom. Jednom dnevno, pre jela, piti 2-3 šolje ovog čaja u malim gutljajima.