Kozja surutka je lek – dokazano ! (KAKO SE PIJE)

Kozja surutka spas za mnoge tegobe

Surutka nastaje kao sporedni proizvod prilikom proizvodnje sira i ima zeleno-žutu boju. Nekada davno se ona odstranjivala i bacala jer nisu bila poznata njena dejstva. Danas se za surutku kaže da je od najzdravijih prirodnih lekova na svetu. U njoj žive prirodne bakterijske kulture koje se mogu nači u običnom jogurtu i predstavlja pravi lek za creva. Kozja surutka poseduje nutritivne vrednosti i za nju važi pravilo da je toliko zdrava da može da se pije tokom celog života jer u svom izvornom obliku tečnosti sadrži manje od jedan odsto belančevina i preko 93 odsto vode. Proteini iz surutke porede se sa proteinima iz majčinog mleka. Glavni sastojci koji čine surutku su kalijum, natrijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, vitamini B2, B6, B12, C, K, enzimi i aminokiseline. Malo li je?! Kozja surutka sadrži 25 kalorija na meri od sto grama i zbog toga je preporučljiva i za mršavljenje.

kozja surutka u prahu

Kozja surutka u prahu

Kozja surutka kao lek – dokazano !

Kao dokaz tome koliko je surutka zdrava često se navodi primer engleskog seljaka Old Tomas Per koji je postao popularan jer je živeo 152 godine i pio surutku svaki dan. Na našim podnebljima pominje se i ime Hasiba Nurkovića, čoveka koji važi za čudo iz Novog Pazara jer mu je bilo rečeno da je njegova jetra potptuno uništena i da je njegov život skoro pa završen. Preporučeno mu je da koristi kozju surutku i da pokuša da je obnovi na taj način i pogodite šta se desilo? Nakon pola godine čoveku je bilo bolje, nakon godinu dana još bolje i nakon dve godine su mu na lekarskoj kontroli utvrdili da je jetra potpuno obnovljena. On je nakon toga odlučio da pomogne i drugim ljudima pa je otvorio i farmu koza.

Kozja surutka kao lek

U produžetku možete videti za šta je sve dobra kozja surutka kao lek:

 • Sadrži alfa-lactalbumin koji obiluje triptofanom, a koji je dobar za regulisanje sna i poboljšavanje raspoloženja.
 • Konzumacija surutke preporučuje se kod problema sa gljivicom kandidom
 • Kozja surutka kao lek preporučuje se kod hroničnog stresa i umora
 • Dobra je za one koji imaju želudačne tegobe
 • Kozja surutka kao lek koristi se i kod pada imuniteta
 • Glutation koji se nalazi u kozjoj surutki moćan je antioksidans koji pomaže kod problema sa štitnom žlezdom, hroničnim upalama, rakom, multiplom sklerozom i Parkinsonovom bolesti.
 • Korisna je kod hroničnog hepatitisa

Kozja surutka smatra se narodnim lekom za probavu. Naime, mlečna kiselina koju ona ima smanjuje prekomeran broj gljivica i bakterija u crevima i niski PH podstiče njihov rad. Redovno je konzumirajte ukoliko imate tegobe sa zatvorom, nadutošću, grčevima ili ako imate hroničnu upalu creva.

 • Dobra je za regulisanje debljine
 • Preporučuje se trudnicama jer nadoknađuje proteine
 • Sprečava osteoporozu i zato je odlična kod starenja
 • Kozja surutka je korisna ako je koristite kod nesanice ili depresije jer sadrži seratonin – hormon sreće
 • Štiti telo od upala i toksina. Ona je puna cisteina koji proizvode antioksidanse koji štiti telo od upala i toksina.
 • Skida nataložene naslage na zubima
 • Kozja surutka kao lek preporučuje se i onima koji imaju visok pritisak

Kozja surutka za jetru

Zdravlje jetre je od ključne važnosti za celi organizam, a kozja surutka je ta koja uspešno čisti jetru i ako imate tegobe sa ovim delom organizma preporučuje se svakodnevna konzumacija kozje surutke za jetru. Jetra obavlja mnoge složene i važne funkcije u organizmu i njena glavna uloga je da prerađuje hranu i detoksikuje organizam. Zašto je dobra kozja surutka za jetru? Naučnici u Nemačkoj su radili ekpseriment i otklonivši dve trećine obolelog režnja jetre uspeli su da je regenerišu kozjom surutkom u trajanju od jedne do dve nedelje. Kozja surutka za jetru je dobra jer sadrži beta-laktoglobulin koji snabdeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA (te aminokiseline pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre). Stvar je u tome da onima koji su oboleli od ciroze pomaže suplementiranje sa BCAA aminokiselinama. Triptofan sadrži i sastojak koji je od važnosti za one čija je jetra podložna upalama (to je protivupalni laktoferin). Takođe, sadrži i sastojak koji je od neprocenjive važnosti za one čija je jetra podložna upalama.

kozja surutka kao lek

Kozja surutka za mršavljenje

Kozja surutka je dobra za mnoge tegobe, ali znajte i da se preporučuje onima koji se bave sportom jer obiluje ektrolitima, hidrira telo i daje energiju. Ona doprinosi zdravlju nerava, smanjuje glukozu u krvi i krvni prtisak. Ona je glavna sirovina za proizvodnju proteina koji su neizbežni za svakog ko se bavi sportom. Znajte da konzumiranje kozje surutke za mršavljenje donosi brži oporavak i rasta mišića nakon vežbanja i podstiče mržavljenje.

Kozja surutka upotreba

Kozju surutku možete napraviti i sami i to od sirovog domaćeg mleka, a možete je kupiti na pijaci, nabaviti u prodavnici zdrave hrane ili nabaviti od lokalnih proizvođača. Možete je kupiti kao tečnu ili kao surutku u prahu. Praktičnije je da kupite u prahu jer duže traje, a pije se tako što je razmutite u čaši vode. Njen ukus nije baš prijatan, ali je toliko dobra za zdravlje da se i neprijatnost prilikom pijenja može izdržati. Ako je pravite sami, računajte da od 10 litara mleka možete dobiti otprilike kilogram sira i devet litara surutke. Najbolje je da koristitite kozju surutku, ali nije loše ni ako se odlučite za kravlju – ono na šta treba da obratite pažnju jeste da životinje od kojih uzimate mleko ne budu izložene veštačkim hormonima tokom života. Kada je konzumirate obratite pažnju da izbegavate masnu hranu, cigarete, alkohol i sve ono što oštećuje jetru. Ne bi bilo loše da prilikom konzumiranja surutke jedete i mladi sir i to na prazan stomak, za doručak.

Kozja surutka doziranje i kako se pije

Za početka pijte je umereno jer ima diueretička svojstva. Pijte kozju surutku tri puta na dan po 1.5 decilitra I postepeno povećavajte dozu dok ne stignete do litre dnevno. U slučaju smetnji sa probavnom, promešajte kašiku surutke u čaši vode i pijte pre obroka. Važno! Kozja surutka može da se koristi i za spoljnu negu kože i kose ili kad pripremate pekarske proizvode pa čak i smutije. Surutka je toliko dobra da je možete koristiti i u obrocima vaših ljubimaca.

Napravite surutku sa limunom

Prokuvajte litar mleka i dok je mleko još vruće dodajte mu limunov sok iz jednog limuna. Kad odstoji neko vreme odvojiće se zelena-providna tečnost (surutka) i tada je prespijte u posebnu flašu, odložite u frižider i možete je piti.