Kožni lišaj – Crveni krugovi (pečati) na koži

Ukoliko vi ili neko koga poznajete ima crvenilo na koži u obliku kruga – najverovatnije se radi o lišajevima na koži, što je stanje poznato kao ringworm. Ovo je gljivična infekcija koja se neretko javlja kod ljudi, a uspešno se leči odgovarajućim lekovima.

Neke vrste ringvorm infekcije uključuju: tinea corporis, tinea capitis, tinea pedis (” atletsko stopalo”) i tinea cruris (“sportski svrab”). Ovo je okarakterisano na osnovui toga koji deo tela je zahvatila infekcija.

Ringworm ili lišaj na koži uzrokuje crveni krug na koži ili crveni pečat na koži, koji je obično krastav i može da svrbi.

Drugi simptomi i znaci lišaja na koži uključuju: gubitak kose na pečate, crveni krug na koži koji svrbi i lezije nalik na plikove.

Ovi pečati na koži koji su posledica lišaja su zarazni i mogu se preneti sa osobe na osobu.

Ringworm se može uspešno tretirati sa antigljivičnim lekovima koji se koriste bilo lokalno ili oralno.

crveni pecati i lisaj

Ovi crveni krugovi na koži se javljaju kod osoba svih uzrasta, ali su naročito česti kod dece. Najčešće se javljaju u toplim i vlažnim uslovima.

Crveni pečati po koži koji svrbe i koji ukazuju na lišaj na koži jesu zarazno oboljenje i mogu se preneti sa osobe na osobu u kontaktu sa zaraženim područjima kože ili deljenjem češljeva i četki, drugih predmeta za ličnu higijenu ili odeće.

Takođe je moguće da se inficirate nakon dolaska u kontakt sa površinama u svlačionici ili bazenu. Infekcija može uticati na pse i mačke, a kućne ljubimci mogu preneti infekciju na ljude.

Uobičajeno je da se jave crveni pečati po telu, mada se može desiti da se jave samo crveni pečati po nogama ili na nekom drugom delu tela.

Termin ”ringworm” se odnosi na gljivičnu infekciju koja je na površini kože. Ime je izvedeno iz ranijeg verovanja da se infekcija javlja zbog crva, što zapravo nije tačno. S druge strane, mnogi crveni krugovi po koži nisu zbog gljivične infekcije.

Fizički pregled kože, evaluacija ljuspica kože pod mikroskopom i testovi kulture mogu da pomognu da se donese tačna dijagnoza. Odgovarajuća dijagnoza je najbolja za uspešno lečenje.

lisaj slike

Uzrok pojave kožnog lišaja

Crveni pečati po telu su posledica lišaja na koži, odnosno gljivične infekcije. Iako postoji puno gljivica, plesni i lišajeva, samo nekoliko njih uzrokuje probleme na koži. Ovi agensi se nazivaju dermatofite (što znači “gljive kože”).

Infekcija sa ovim gljivama je medicinski poznata kao dermatofitiza. Ove gljivice mogu da žive samo na mrtvom sloju keratina na površini kože. One retko napadaju dublje u telu, i ne mogu da žive na sluzokoži, kao što su one u ustima ili vagini.

Naučna imena za najčešće gljivice dermatofite koje izazivaju Ringworm uključuju: Trichophiton rubrum, Trichophiton tonsurans, Trichophiton interdigitale i/ili Trichophiton mentagrophites, Microsporum canis i Epidermophiton floccosum.

Neke gljive žive samo na ljudskoj koži, kosi ili noktima. Druge žive na životinjama i samo ponekad se mogu naći na ljudskoj koži. Neke druge žive u tlu. Često je teško ili nemoguće identifikovati izvor gljivica. Gljive se mogu prenositi sa čoveka na čoveka, sa životinje na čoveka ili sa tla na čoveka.

Toplota i vlaga pomažu da gljive rastu i napreduju, što ih čini češće prisutnim u kožnim naborima, kao što su oni na preponama ili između prstiju. Ovo takođe objašnjava to da mogu da se dobiju usled korišćenja zajedničkih tuševa, svlačionica i plivanjem u bazenu.

Kako je prethodno opisano, moguće je dobiti lišaj na koži iz raznih mesta i okolnosti. Najveći faktor rizika je dolazak u kontakt sa zaraženom osobom. Topla, vlažna područja su povoljni uslovi za rast gljivica, pa oblasti kao što su javni tuševi i svlačionice su oblasti u kojima je prenos povoljan.

Međutim, svaki kontakt sa inficiranom osobom ili inficiranom površinom može izazvati lišaj infekciju ili crvenilo na koži u obliku kruga.

Saznajte više>>>  Lišaj na licu

Simptomi lišaja

Različite gljive ciljaju različite delove tela, pa tako postoji nekoliko tipova lišaj ili tinea infekcije, uključujući:

  • lice,
  • kožu glave,
  • ruke,
  • bradu,
  • prepone,
  • stopalo i
  • nokte.

Simptomi lišaja na koži se razlikuju u odnosu na to o kom delu tela se radi:

1. Tinea barbae

Lišaj ili tinea na bradatom predelu lica i vrata, otok i pečati na koži, često praćeni svrabom, ponekad izaziva opadanje dlaka.

2. Tinea capitis

Lišaj na koži glave obično utiče na decu, uglavnom u kasnom detinjstvu ili adolescenciji. Ovo stanje može da se proširi u školama. Tinea capitis se javlja kao crveni krugovi na koži glave, sa opadanjem kose na pečate.

3. Tinea corporis

Kada gljive utiču na kožu tela, često se javljaju crveni pečati po koži koji svrbe. Ponekad, ova mesta imaju “aktivnu” spoljnu granicu, budući da sporo rastu i napreduju.

Ponekad, ljuštenje ili perutanje kože, stvaranje krasta, izdignute oblasti na koži, ili čak plikovi mogu da se pojave, naročito u oblasti aktivne granice. Važno je razlikovati ringworm tela od drugih kožnih oboljenja, kao što je numularni ekcem.

4. Tinea cruris

Tinea na preponama (“sportski svrab”) ima tendenciju da ima crveno-smeđu boju i proteže se od nabora prepona na dole ka jednoj ili obe butine. Ostali uslovi koji mogu da imitiraju Tinea cruris uključuju infekcije kvascima, psorijazu i intertrigo.

5. Tinea faciei (faciale)

Infekcija na koži lica, osim u području brade. Na licu, ringworm je retko u obliku prstena. Karakteristično je da uzrokuje crvene perutave fleke sa nejasnim ivicama.

6. Tinea manus

Infekcija zahvata ruke, naročito dlanove i prostore između prstiju. To obično dovodi do hiperkeratoze ovih područja, često na samo jednoj ruci. Tinea manus je čest pratilac Tinea pedis (Ringworm stopala).

7. Tinea Pedis

Atletsko stopalo može izazvati ljuštenje kože i upalu sa svrabom i iritacijom, gnojem na koži prstiju, posebno u predelu između četvrtog i petog prsta.

Druga uobičajena forma tinea pedis proizvodi zadebljanje ili perutanje kože na petama. Povremeno, krasta izaziva plikove između prstiju ili na peti.

8. Tinea unguium

Konačno, gljivična infekcija može zahvatiti i nokte, gde oni postaju žuti, zadebljali i ljušte se. Ovo se naziva onihomikoza.

Lečenje lišaja na koži

Kućni lekovi ne mogu da izleče lišaj na koži. Kako bi se crvenilo na koži u obliku kruga, odnosno lišaj na koži, izlečilo – neophodno je da se koriste antigljivični lekovi.

Crveni pečat na koži može biti topijski tretiran (spoljna aplikacija) ili sistemski (na primer, sa oralnim lekovima):

  • Lokalni tretman

Kada gljive utiču na kožu tela ili prepone, mnoge antifungalne kreme mogu da izleče ovo stanje za oko dve nedelje. Primeri takvih preparata uključuju one koje sadrže klotrimazol, mikonazol, ketokonazol, ekonazol, naftifin i terbinafin. Ovi tretmani su efikasni za mnoge slučajeve gljivične infekcije stopala.

  • Sistemski tretman

Neki gljivične infekcije ne reaguju na spoljne aplikacije. Primeri uključuju gljivice kože glave i gljivice na noktima. Tada se mogu koristiti oralni lekovi. Oralni lekovi se obično koriste tri meseca, ili kako lekar propiše.

Crveni pečati po koži koji svrbe ili lišaj se mogu izlečiti odgovarajućim tretmanom.

Kožni lišaj se obično rešava nakon dve do tri nedelje lečenja, dok slučajevi gljivične infekcije kože glave ili noktiju mogu zahtevati lečenje nekoliko meseci.

Komplikacije su retke i mogu uključivati sekundarnu bakterijsku infekciju kože ili proširenu gljivičnu infekciju (izuzetno su retke i češće se javljaju kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom).