Kraste po glavi i svrab mogući uzroci i lečenje

Kraste na glavi, osim estetskog problema, mogu izazvati veliki svrab koji iritira osobu i kvari raspoloženje! Svrab često ume da bude jako neugodan, a sa svakim narednim češanjem, svrab se intenzivira, odnosno, kraste se povećavaju i postaju sve veći problem.

Koža temena glave je posebno osetljiva jer se tu nalazi veliki broj znojnih i lojnih žlezda, te veliki broj folikula dlake što konstantno iritira taj deo glave. Bilo da se radi o nekoj autoimunskoj bolesti ili pak bakterijskoj, parazitarnoj ili virusnoj infekciji, konstantna iritacija skalpa

U 21.veku, hronične kraste predstavljaju prošlost jer se dermatologija toliko razvila da se svaki uzrok može adekvatno tretirati i uspešno lečiti.

kraste po glavi

Kraste na glavi i svrab – uzroci

Najčešći uzrok nastanka krasti jeste koprivnjača. Koprivnjača je autoimuna bolest koja ne traje duže od 6 nedelja, a koja pak uzrokuje nastanak svraba usled lučenja supstanci koje svrab izazivaju. Za koprivnjaču su karakteristični osip i crvenilo praćeno svrabom i bolom, kad tad i oticanjem. Koprivnjača se, osim lekovima, može i prevenirati – izbegavanje stresnih situacija, smanjeno izlaganje suncu, smanjen kontakt sa životinjama i izbegavanje odlaska u solarijum smanjuju stopu javljanja koprivnjače.

Seboreja, odnosno, seboroični dermatitis karakteriše pojačano lučenje znojnih žlezda, koji u kombinaciji sa iritirajućim dlakama i mikroorganizama stimuliše lučenje supstance histamina koja je odgovorna za osećaj svraba. Deca po rođenju, ukoliko imaju genetsku predispoziciju, često pate od seboroičnog dermatitisa.

Psorijaza je kožno oboljenje koje često ima i psihičku osnovu – usled velikog izlaganja stresu i akcije češanja, dolazi do nastanka krasti, dok se na folikulima dlaka zapaža perut. Psorijaza je veoma česta u našoj populaciji, ali se pojava krasti na glavi najređe sreće jer su mesta koje psorijaza najviše zahvata ruke i noge. Kada se javi na temenu glave, guli kožu u vidu ljuspica koje se mogu pronaći na posteljini, što predstavlja karakteristični znak za psorijazu.

Ranice na vlasištu se često javljaju i ukoliko postoji neki oblik ciste koja zbog svoje veličine pritiska kožu i izaziva svrab.

Rane na glavi često i nastaju kao posledica kontaktnog dermatitisa. Kontaktni dermatitis najčešće zahvata radnice koje rade u proizvodnji kozmetike, usled izlaganja hemikalijama. Ove rane su najopasnije od svih pomenutih zato što hemikalije u velikoj meri umeju da nadgrizu kožu glave.

Stariji ljudi, posebno muškarci, susreću se sa centralnim opadanjem kose, u medicini poznatijim kao alopecija areata. Predeo koji se nalazi između dela skalpa bez kose i sa vlasima često svrbi zbog oštrine dlaka koje padaju na golo teme.

Saznajte više>>>  Crvenilo, osip i ekcem na glavi lečenje

Lihen planus je bolest koju karakterišu brojne crvene lezije po koži. To je imunska bolest koja često zahvata i kožu glave, gde se karakteristično javlja u obliku pečata.

Naravno, ne treba zaboraviti na brojne parazitarne infekcije. Paraziti često polažu jaja na temenu glave i time doprinose razvoju parazitarne infekcije koja dovodi do velikog lučenja medijatora zapaljenja, te posledično, do osećaja svraba i nastanka krasti.

Virusne infekcije, takođe, mogu dovesti do nastanka krasti i svraba na skalpu. Jedan od virusa koji dovodi do nastanka krati jeste herpes zoster virus (HZV) kojim se osoba zarazi u najranijem periodu detinjstva, a koji perzistira u nervnim ćelijama do potpune maturacije, odnosno, aktivira se u trećoj deceniji života kada izaziva nesnosni svrab, kako po glavi, tako i po celom telu.

Krastice po glavi nakon farbanja

Krastice na glavi nakon farbanja nastaju usled neprofesionalnog farbanja, gde je velika količina hemikalija došla u kontakt sa kožom glave i napravila zapaljensku reakciju.

Takođe, razlog nastanka ranica na glavi jeste i upotreba hidrogena. Kako bi se ovaj neprijatan osećaj prevenirao, mnogi dermatolozi savetuju da se pre nanošenja hidrogena, na najosetljivije delove stavi ulje za kosu koje će neutralisati dejstvo samog hidrogena. Ukoliko ovako tretirate kosu, neće biti potrebe za daljom doradom, a svraba neće biti. Osobe koje imaju psorijazu bi trebalo da izbegavaju višestruka farbanja jer u kombinaciji sa hidrogenom, može doći do nastanka ozbiljnijih krasti.

Kraste na glavi kod dece

Kod novorođene deca, najčešći uzrok nastanka krastica na glavi jeste seboroični dermatitis, nasleđen od roditelja, najčešće oca.

Međutim, predškolska deca dobiju kraste na glavi najčešće kao posledicu vaški. Vaške su veoma značajan problem koji ukazuje na socijalni problem predškolske dece, a kraste na glavi mogu da se iskoplikuju bakterijskim infekcijama kojima su otvorene rane jako pogodne za razvoj.

Psorijaza se može javiti i kod dece, uglavnom u prepubertetskom periodu kada se većina autoimunskih bolesti ispoljava.

Lečenje krasti na glavi i uklanjanje svraba

Lečenje se zasniva na primarnom problemu zbog kojih su svrab i češanje nastali.

Ukoliko je razlog svraba psorijaza, ona se tretira sledećim lekovima:

– salicilna kiselina

– kremovi na bazi kortikosteroida

– retinoidi

U lečenju psorijaze, na kraste na glavi se mogu stavljati preparati na bazi vitamina C kako bi koža direktno upila vitamin u cilju regeneracije. Dok se psorijaza ne izleči, potrebno je izbegavati upotrebe jakih parfema i kupki koje mogu dodatno da iritiraju kožu glave. Nemojte koristiti šampon zajedno sa lekovima jer se u toj kombinaciji umanjuje dejstvo lekova. Sapune i šampone zamenite vodom i eventualnom preparatima na bazi koprive koja deluje stimulativno na regeneraciju kože. Strogo izbegavajte upotrebu alkohola i duvana tokom terapije.

U lečenju seboroičnog dermatitisa, koriste se lekovi poput ketokonazola, cikloprioksa, selenijuma i cinka, od 2 nedelje do mesec dana. Kod dece, seboroični dermatitis se generalno ne leči jer se promene povlače nakon nekoliko dana, a kraste se brzo isušuju usled brze regeneracije kože.

Koprivnjača se leči na najbolji način tako što se svi reagensi koji mogu da dovedu do alergije i koprivnjače uklone iz okoline. Možete koristiti i oralne lekove, antihistaminike koji suzbijaju lučenje supstance histamin koja dovodi do svraba i češanja.

Parazitarne infekcije se leče posebno prepisanim preparatima, većinom na bazi metronidazola, dok se virusne infekcije (u ovom slučaju herpes zoster infekcije) tretiraju aciklovirom.

Prevencija nastanka krasti na glavi se vrši adekvatnom higijenom – redovnim pranjem kose šamponima na bazi bilja postiže se adekvatna ravnoteža između dlake i temena glave, bez posledičnih međusobnih iritacija i svraba.  Osobe sa masnom kosom bi trebalo češće da peru kosu zato što se pojačano lučenje znojnih žlezdi često dovodi u vezu sa širenjem raznih infekcija i posledičnog svraba.