Kristaloterapija

Upotrebi kristala u lečenju nekada je bio rezervisan za odabrane. Danas se to znanje širi i dostupno je svima koji se posvećuju sebi, svom psihomentalnom razvoju i postizanju ravnoteže duha i tela.

Iako ne mogu da zamene lekarski pregled i lečenje, uloga i primena kristala je višestruka. Poznato je da su se milenijumima koristili u hramovima za rituale i isticanje moći sveštenstva, a u drevnim lečilištima za spravljanje eliksira, melema ili za svetlosne kupke. Zato su nekada samo odabrani imali pristup kristalima i znanju o njihovoj upotrebi u lečenju psihičkih i fizičkih problema. Danas se to znanje sve više širi i dostupno je svima koji se posvećuju sebi, svom psihomentalnom razvoju i postizanju ravnoteže duha i tela. Neki od drevnih načina upotrebe kristala zadržali su se do danas, a najinteresantniji i najviše primenjivani su oni koji ukazuju na njihovo korišćenje u održanju psihomentalne stabilnosti i zdravlja organizma, isceljivanja, duhovnog razvoja, energetskog uravnoteženja, kako nas, tako i prostora, kao i svega onog što pružaju u procesu poboljšanja kvaliteta života.

Oni koji se bave kristaloterapijom tvrde da izbor ličnih kristala nije ni lak, ni neozbiljan čin. Ako imate mogućnost da u prodavnici ili na drugom mestu birate između više ponuđenih primeraka, bolje je da to sami obavite, nego da izbor prepustite drugoj osobi, makar ona bila veći poznavalac i praktičar u radu sa kristalima.

Takode, važno je da znate njihova lekovita dejstva i šta želite da postignete njihovim nošenjem, jer je nauka već potvrdila da ona zavise od unutrašnjih vibracija svake vrste kristala. Tako tirkiz koristite protiv razdražljivosti, a rozenkvarc protiv ljubavnih patnji. Na važnom poslovnom sastanku pomoćiće vam rodonit i zeleni fluorit, a ametist je idealan za dobar san.

Tirkiz

Pomaže kod upale grla i pluća, povišene želudačne kiselina i bolova u želucu. Ublažava bolove prouzrokovane reumom i gihtom. Tirkiz, takode, ubrzava oporavak posle bolesti, umanjuje bolove i sprečava infekcije. Dobar je protiv depresije i razdražljivosti, daje samopouzdanje i snagu da se prebrode životne nedaće. Onima koji ga nose tirkiz uvek iznova obnavlja energiju, a nevoljnim i ravnodušnim daruje sposobnost da brzo reaguju kada je to potrebno.

Rozenkvarc

Sirovi, neobrađeni rozenkvarc veličine šake je najznačajniji
kristal za otklanjanje i ublažavanje štetnih zračenja. Umanjuje negativna zemna* i vodena zračenja i poboljšava san, pojačava prokrvljenost, podiže seksualnost i plodnost. Rozenkvarc razvija humanost i jača prijateljstvo i senzibilnost, pomaže kod ljubavnih boljki i čini čoveka otvorenim za sve što je lepo. Razvija i sposobnost prilagođavanja novonastalim situacijama.

Malahit

Podstiče rast i razvoj, pa ga često nazivaju i “kristal trudnoće”. Ublažiće bolove srca i tegobe kod srčane astme i menstrualnog ciklusa. Jača očne nerve, ublažava ljubavne probleme i pobuđuje sposobnost razumevanja bližnjih, uz to produbljuje koncentraciju i duhovnost.

Ametist

Deluje umirujuće,opuštajuće i stabilizirajuće na celo biće. Otklanja smetnje sna, glavobolje prouzrokovane bolešću nerava, poboljšava koncentraciju, a onima koji ga nose daruje spokojstvo i mir. Kod unutrašnjih povreda, pravilno postavljen ametist sprečava otoke ili deluje na povlačenje otoka uzrokovanog krvarenjem. Pomaže kod niskog krvnog pritiska, noću pospešuje san, a danju bistar um. Ametist istovremeno potpomaže duhovnost i osećaj za relanost,pomaže da se prebrodi gubitak voljenih i savlada tuga.

Rodonit

Rodonit je kamen gracioznosti i elegancije. Smanjuje osećaj teskobe i povećava pažnju za detalje. Pojačava životnu energiju i poželjno je da se nosi pred važne sa-

Citrin kvare

Leci zdravstvene teškoće povezane sa vegetativnim nervnim sistemom, depresiju, smetnje koncentracije kod učenika i studenata i stres. Ovaj kristal reguliše metabolizam.
Često ga nazivaju umirujući kamen ili “nebeski dar”. Podstiče bezuslovnu, vatrenu ljubav, a pomaže kod srčanih tegoba, osetljivosti na svetlost, problema sa grlom i upale zglobova.

Zelenifluorit

Fluorit je kamen zaštite i stabilizacije. Pojačava intuitivne sposobnosti, ubrzava duhovno buđenje i poećava samopouzdanje. Razgrađuje emotivne traume, “bistri” um, pomaže želucu i protiv grčeva u crevima. Naročito je dobar za pospešivanje želje za boljim rezultatima rada.