Kruška – blagodeti za zdravlje, istraživačke studije i činjenice

Kruška je plod istoimene drvenaste biljke iz porodice Rosaceae. Raste u Evropi, Severnoj Americi i Aziji. U članove iste porodice biljaka spadaju i jabuka, obična mušmula, japanska mušmula i dunja. Svež plod kruške ima čvrstu teksturu i hrskav je poput jabuke. Kruška se javlja u više boja, kao što su smeđa, crvena, zelena i žuta.

Kruške su krcate hranljivim materijama, kao što su vitamini A, C i K, folna kiselina, bakar, vlakna, kalijum, magnezijum, mangan, jedinjenja fenola, vitamini B kompleksa i antioksidanti.

Pogledajmo sve zadivljujuće blagodeti za zdravlje koje ima kruška.kruska

Svojstva kruške korisna za zdravlje

Antioksidanti

Faktori životne sredine, kao što su zračenje, zagađenje, duvanski dim i herbicidi, mogu da dovedu do stvaranja slobodnih radikala u organizmu. Kruška sadrži antioksidantne sastojke, kao što su vitamini A, C i K i bakar, kao i flavonoidna jedinjenja, kao što su lutein, beta karoten i zeaksantin. Sve ove komponente se bore protiv slobodnih radikala i štite ćelije organizma.

Kruška sprečava bolesti srca

Kruške su bogate vlaknima i kalijumom. Kalijum je popularno sredstvo za širenje krvnih sudova, a vlakna smanjuju nivo holesterola u krvi. Drugim rečima, smanjuju nivo krvnog pritiska i smanjuju tenziju u čitavom kardiovaskularnom sistemu. Glavni zadatak kalijuma je da reguliše nivo tečnosti u svim delovima organizma i da osigura stabilan nivo tečnosti u ćelijama i organima, a organi ne mogu da funkcionišu bez kalijuma. To je esencijalni mineral. Niži holesterol i širi krvni sudovi smanjuju rizik od infarkta, ateroskleroze i moždanog udara.

Kruška sprečava dijabetes

Kruške su prepune vitamina, minerala, vode i vlakana, hranljivih materija koje su važne za svakog. Od svih ostalih hranljivih materija, vlakna su najvažnija za dijabetičare. Vlakna smanjuju holesterol i težinu,  isto tako i nivo šećera u krvi. Jedna kruška srednje veličine sadrži 6g vlakana ili 24% dnevno preporučenih vrednosti. Dve kruške dnevno smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2.

„Nova Studija zdravlja medicinskih sestara”  pokazuje da je pored svog voća i povrća koje je analizirano na sadržaj flavonoida, kombinacija jabuka/kruška pokazala najkonzistentniju sposobnost da smanji rizik od dijabetesa tipa 2. Nadamo se da će ovo posebno priznanje koje je dobila kruška kao namirnica koja smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 kod žena, u nekim budućim ispitivanjima biti potvrđeno i kod muškaraca.“  

(*Nurses Health Study je jedno od najvećih američkih ispitivanja faktora rizika za pojavu hroničnih bolesti kod žena. http://www.nurseshealthstudy.org/ . – Prim. Prev.)

Kruška pomaže imunom sistemu

Vitamin C je najmoćniji vitamin na planeti. Vitamin C i antioksidanti štite organizam od infekcija i jačaju imuni sistem. Jedna kruška srednje veličine sadrži 12% vitamina C ili dnevnu preporučenu vrednost.

Kruška za zdrave kosti

Kruška sadrži esencijalne hranljive materije o obliku vitamina A, C i K, kalcijuma, bakra i bora. Bor je neophodan kostima da bi apsorbovale kalcijum i magnezijum koji se ispuštaju urinom. Kruške takođe sadrže i fitonutrijente koji su gradivni elementi kostiju, a u koje spadaju i flavonoli, hidroksihinoni, hidroksi-benzoidne kiseline, antocijani i karetenoidi. Svi ovi fitonutrijenti poboljšavaju zdravlje kostiju kroz svoje antioksidantno delovanje.

Kruška pomaže varenju

Vlakna su veoma važna za zdravlje digestivnog trakta. Jedna kruška srednje veličine sadrži 25% dnevno preporučenih vrednosti vlakana. Vlakna pomažu crevima da efektivnije rade, a zahvaljujući tome imate redovno pražnjenje creva. Tako se izbegava pojava bilo koje stomačne bolesti. Kora od kruške sadrži maksimalnu količinu vlakana i zato je jedite neoljuštenu.

Kruška popravlja moždane funkcije

Jedna kruška srednje veličine sadrži 15% dnevno preporučenih vrednosti bakra. Bakar je mineral od esencijalne važnosti za centralni nervni sistem. Kruške sadrže i kvercetin, antioksidant koji štiti mozak od degeneracije.

Kruška sprečava karcinom

Kruška štiti organizam od različitih vrsta karcinoma; u koje spadaju i karcinomi debelog creva, dojke, pluća i želuca. Kruška ima visok sadržaj antioksidanata, kao što je vitamin C, koji štite ćelije od slobodnih radikala. Sadrži i hidroksicinamičnu kiselinu koja je korisna za prevenciju raka. Preporučuje se da krušku jedete sa korom jer ona sadrži maksimalne količine antioksidanta.

„Nedavna istraživanja su pokazala da kora kruške sadrži najmanje tri do četiri puta više fenolnih fitonutrijenata od pulpe. U ove fitonutrijente spadaju i antioksidanti, antiinflamatorni flavonoidi i potencijalno antikancerogeni fitonutrijenti, kao što su cinaminske kiseline. Kora kruške sadrži i oko polovine ukupne količine hranljivih vlakana u ovom voću.“

Kruška pospešuje cirkulaciju krvi

Kruške sadrže vitamin K koji pospešuje cirkulaciju krvi i štiti od zgrušavanja krvi. Jača cirkulacija krvi popravlja ukupno zdravlje, obogaćuje krvotok kiseonikom i čuva zdravlje srca.

„Ispitivanja pokazuju da je rizik za pojavu limfoma za oko 45% niži kod osoba koje redovno unose velike količine vitamina K.“

Kruška je idealna za trudnice

Kruške si dobar izvor folne kiseline. Folna kiselina je esencijalni nutrijent koji se posebno preporučuje trudnicama da bi smanjile šanse za pojavu defekata neuralne tube (razvojni defekti mozga ili leđne moždine). Velika kruška sadrži 14 mg folne kiseline. Kruška ublažava mučninu i povraćanje tokom trudnoće i smanjuje šanse za pojavu konstipacije jer je bogata vlaknima.

Kruška je odlična za odbijanje beba od dojke

Kada vaša beba napuni 6 meseci možete da počnete da joj dajete čvrstu hranu. Kruška je idealna kao prva namirnica za bebu. Potpuno zrele kruške su mekane i sočne pa je njima lako hraniti bebe stare 10 meseci ili starije. Kuvana ili barena kruška može da se daje bebama starim od 4 do 6 meseci nakon konsultacije sa pedijatrom. Kruške nisu pogodne za bebe koje pate od dijareje.

Topička primena za kožu

Kruška leči masnu kožu

Sastojci:

 • izgnječena kruška
 • sveža pavlaka
 • med

Postupak:

 1. uzmite jednu izgnječenu krušku
 2. dodajte svežu pavlaku i med
 3. napravite gustu pastu
 4. nanesite na lice
 5. ostavite da deluje 20 d0 30 minuta

Da biste postigli bolje rezultate ponavljajte tretman pastom tri puta nedeljno.

Kruške za kožu bez akni

Kruške sadrže mnogo vlakana od kojih je koža glatka i meka. Vitamini C i K, bakar, antioksidanti, sve su to elementi koji štite ćelije od ozbiljnih oštećenja. Pomažu i za potamnjivanje kože. Svi ovi antioksidanti jačaju imuni sistem, a kao rezultat koža je spremna da se bori protiv bubuljica, akni i svih drugih kožnih infekcija.

Kruškama do glatke i sjajne kose

Sastojci:

 • jedna zrela kruška
 • 2 kašike jabukovog sirćeta
 • voda

Postupak:

 1. iscedite zrelu krušku
 2. dodajte jabukovo sirće i vodu
 3. dobro pomešajte
 4. ovu masku za kosu nanesite na skalp i kosu
 5. ostavite da deluje 30 minuta
 6. isperite hladnom ili mlakom vodom
 7. operite šamponom koji koristite

Kruške pomaže mršavljenje

Kruške su odličan izvor vlakana, vitamina C i ne sadrže masnoće i holesterol.

„Novo istraživanje pokazuje da su kruške povezane sa smanjenjem telesne težine. Osobe koje jedu kruške imaju za 35% manje šanse da budu gojazne, otkrili su naučnici. Istraživanje je pokazalo i da je konzumiranje kruške povezano sa boljim kvalitetom ishrane.“

Jedite jednu krušku dnevno i bićete zdravi u svakom pogledu.