Krvni ugrušak u nozi: simptomi tromboze u venama

Krvni ugrušak je delić zgrušane krvi koja prelazi iz tečnog u čvrsto stanje. U većini slučajeva, zgrušavanje krvi je dobra stvar. Na primer, kada se posečemo, krv će se na mestu na kom je rana zgrušati i napraviti krastu, kako bi se krvarenje zaustavilo. Ali, kada se tako nešto desi u unutrašnjosti tela, na primer u nozi, onda može biti opasno.

Kada se krvni ugrušak formira u veni noge (na primer u preponi, butini ili listu), zove se duboka venska tromboza. On na tom mestu ometa protok krvi i može izazvati ozbiljna oboljenja, poput plućne embolije. Kada ugrušak koji je nastao u nozi, stigne do pluća i blokira plućnu arteriju, sprečava dotok oksidisane krvi i tada nastaje embolija.

tromb u nozi

Simptomi ugruška u nozi: znaci upozorenja venske tromboze

Ugrušak u nozi može biti posledica brojnih faktora, uključujući dugo sedenje, putovanje autobusom ili avionom, bez mogućnosti da prošetate i protegnete noge. Znaci upozorenja koji vas upozoravaju da imate opasan ugrušak u nozi su:

 • Topla koža: zgrušavanje krvi često izaziva promenu temperature. Kod ugrušaka u nozi, koža blizu dela gde se krv zgušnala može postati toplija i blago vas golicati. Topla koža je obično jedan od simptoma, uključujući  i svrab.
 • Crvenilo: blaga promena u boji kože u delu u kom se javlja zgrušavanje je jedan od prvih simptoma ugruška u veni – pošto se krv skuplja ispod površine kože, postaje vidljivija.
 • Nesvestica: vrtoglavica i nesvestica se mogu javiti ako telo ne može samo, prirodno da razgradi ugrušak, ili, ako počne da se pomera prema plućima. Kada se to desi, možda će vam biti teško da dišete i osećaćete malaksalost koja prelazi u padanje u nesvest.
 • Oticanje: bolni otoci se mogu javiti na mestu na kom se stvara ugrušak krvi, pogotovo kod članka, lista i butine. Veća gustina kostiju i tkiva u tim delovima tela, otežava organizmu da prirodno razgradi ugrušak. Siguran znak da otok ima veze sa ugruškom je taj da ne reaguje na hladne ili tople obloge.
 • Zamor: ugrušak će naterati imuni sistem da radi prekovremeno, što može za posledicu imati umor ili zamor. Zamor nije koren problema kod stvaranja ugrušaka, pa ako se osećate umorno, obratite pažnju i na druge simptome koje osećate.
 • Ubrzan rad srca: kako ugrušak postaje sve veći, telo će se sve više truditi da ga razgradi, pa će vitalni organi poput srca, pumpati i raditi više, što za posledicu ima ubrzan rad srca. Ako ugrušak iz noge stigne u neki drugi deo tela, možete osetiti probadanje u grudima, što može biti bolno, pogotovo kada duboko dišete.
 • Osetljivost: uprkos tome što je ugrušak duboko u nozi, može biti osetljiv na dodir, bez vidljive modrice na površini kože. Vene ispod kože mogu postati vidljive, što je manje verovatno ako je ugrušak manji. Osetljivost se može javiti u obe noge, čak i u onoj koja nema ugrušak. Ovo se dešava zbog toga što nesvesno forsirate jaču nogu, pa zamarate mišiće i zglobove.
 • Temperatura: ako ugrušak krene u krvotok, može se javiti blago povišenje telesne temperature. Osim toga, možda ćete se tresti, znojati, imati glavobolju, biti dehidrirani, slabi i izgubiti apetit. U ozbiljnim slučajevima, kada je temperatura od 39 do 41 stepena, možete biti zbunjeni, dezorijentisani, imati halucinacije i promene raspoloženja.
 • Proširene vene: uporni ugrušak može proširiti površinske vene, koje tada postaju vidljive na nogama. U većini slučajeva, proširene vene ne izazivaju komplikacije, ali ako ugrušak pritiska druge krvne sudove, može izazvati pucanje, crvenilo i pojavu modrica.

Saznajte više>>>  7 znakova krvnog ugruška

Prirodni lekovi za krvni ugrušak

 • Zdrava težina: gojaznost rezultira taloženjem masti u zidovima krvnih sudova, što povećava šanse za stvaranje ugruška i druge zdravstvene probleme.
 • Šetanje/ redovno vežvanje: fizička aktivnost tera krv da teče kroz ceo organizam i tako razgrađuje ugruške.
 • Ginko: ginko je biljka koja smanjuje količinu fibrina, belančevine koja vezuje ugruške i drži ih zajedno.
 • Bez pušenja: kada pušite, ugljen monoksid zamenjuje kiseonik u mišićima koji okružuju vene.
 • Beli i crni luk: beli i crni luk smanjuju prisustvo fibrina u telu i sprečavaju pojavu zbijanja krvnih pločica, koje pokreću proces zgrušnjavanja.
 • Masaža: masaža će pospešiti protok krvi i smanjiti šanse od stvaranja ugrušaka, na delu tela koji se masira.
 • Hidroterapija: topli i hladni oblozi, koji se stavljaju na deo u kom se javlja zgrušavanje, će rastvoriti ugrušak.
 • Đumbir, borovnica, kurkuma: sprečavaju lako skupljanje krvnih pločica, koje formiraju ugrušak.

Ugrušak u nozi može biti opasna pojava. Kada prepoznate simptome stvaranja ugruška u nozi, isprobajte prvo ove domaće lekove. Ako vidite da se stanje ne poboljšava, zakažite preged kod lekara.

[icegram campaigns=”8819″]