Ksantelazme UZROK i 10 saveta za uklanjanje ( prirodnim putem)

Ksantelazme (lat. Xanthelasma palpebrarum) su žute naslage na koži, na donjim i gornjim kapcima, i smatra se da one govore o povišenom riziku od srčanog udara.

Reč je o običnim, žućkastim nakupinama holesterola ispod kože, najčešće na kapcima ili ispod njih. Ksantelazma nije bolna niti štetna, a lako se uklanja po potrebi. Najčešće se javlja kod osoba azijskog i mediteranskog porekla.

Međutim, neka ispitivanja su pokazala da sivkasti ili beličasti krugovi oko rožnjače nisu povezani sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja i srčanog udara.

ksantelazma

Holesterolske pege koje možete primetiti oko očiju su zapravo naslage masti koje se formiraju ispod površine kože, obično na unutrašnjoj strani gornjeg kapka. Drugi naziv za ove holesterolske naslage je ksantelazma.

Jedan od glavnih uzroka ksantelazme je povišen nivo ldl, takozvanog lošeg holesterola u telu, ali krivci mogu biti i genetika, dijabetes, neke bolesti jetre i slično.

Osobe koje imaju visok holesterol, cirozu jetre ili šećernu bolest, imaju veće šanse da dobiju ksantelazmu. Jedan od faktora rizika je i gojaznost, kod osoba od 40 do 60 godina starosti.

Ksantelazma ne izaziva ni bol n svrab, ali može uticati na vid, ukoliko kvržica postane dovoljno velika.

Neka starija ispitivanja su pokazala da su degeneracija rožnjače i ksantelazme povezani i da predstavljaju naslage holesterola. Polovina ispitanih pacijenata sa beličastim krugom oko rožnjače i ksantelazmom je imala povišen holesterol. Međutim, druga polovina ispitanika sa ovim problemima nije imala povišen holesterol.

Zato su naučnici rešili da ispitaju da li je ksantelazma prediktor srčanih oboljenja, infarkta, zadebljanja arterija i sličnih kardiovaskularnih oboljenja.

Ispitanici su pristali na ispitivanje nakon što su se obratili lekaru sa pitanjem kako da uklone ksantelazmu.

Istraživanje je obuhvatalo 12.745 ispitanika, starih između 20 i 93 godine. Niko od njih nije na početku istraživanja imao bilo kakvo srčano oboljenje. Redovno su dolazili na preglede, a samo ispitivanje je trajalo od 1976. do 2009. godine.

Tokom ovog perioda, 3.699 ispitanika je dobilo neko srčano oboljenje, 1.872 je imalo srčani udar, 1.498 šlog, a 8.507 je umrlo.

Naučnici su na ovaj način utvrdili da osobe koje imaju ksantelazme imaju veći rizik da dobiju neko srčano oboljenje ili da umru od srca u roku od deset godina od pojave ovog oboljenja.

Rizik se proračunava i kada se uzmu u obzir drugi faktori: gojaznost, hipertenzija, nivo holesterola, pol, pušenje i istorija srčanih oboljenja.

Smatra se da najveća korelacija između ksantelazme i srčanih bolesti postoji kod muškaraca starih između 47 i 70 godina. Međutim, 41% muškaraca tih godina koji nemaju ksantelazmu imaju povišen rizik od svih pomenutih bolesti, u poređenju sa 53% muškaraca sa ksantelazmom.

Kod žena svih godina, ova razlika je bila 35% u rizičnoj grupi sa ksantelazmom u odnosu na 27% bez ksantelazme.

Međutim, dokazano je i da ostali problemi sa rožnjačom nisu prediktor srčanih oboljenja.

Zato ovi naučnici predlažu da se ksantelazma uzme u obzir kada se dijagnostikuje srčani udar i druga srčana oboljenja.

Dakle, ksantelazma može biti od velike pomoći lekarima opšte prakse da identifikuju osobe sa većim rizikom od srčanih bolesti, uključujući i srčani udar.

Osim toga, ovo može biti signal koronarne bolesti arterija, koja će se javiti u budućnosti. Istraživanje iz 2013. godine pokazuje da većina pacijenata koji imaju ksantelazmu, pored nje imaju i povišen pritisak, dijabets, dislipidemiju, puše i gojazni su, što sve dodatno doprinosi riziku od koronarne bolesti arterija.

Pošto je taj deo u kom se nalazi ksantelazma obično jako blizu kapku, operacija se ne preporučuje. Osim toga, nakon operacje bi vam ostao ožiljak, što je, esteski gledano, gore od jedne kvržice na kapku. Laserski tretman je takođe opcija, ali i tu postoji rizik od stvaranja ožiljka.

Kako se rešiti kasntelazma oko očiju prirodnim putem

Kod ksantelazme je važno otkriti šta je uzrok ovog problema i što pre početi sa lečenjem. Na primer, ako je razlog povišen nivo holesterola u krvi, trebalo bi raditi na tome da ga snizite.

U međuvremenu, ova prirodna rešenja mogu smanjiti primetnost holesterolskih kvržica i čak ih ukloniti.

Pred vama se nalazi 10 najboljih rešenja za uklanjanje kasntelazme prirodnim putem.

 1. Beli luk

Najbolji i najpopularniji domaći lek za ksantelazme je beli luk.

Enzimi koji se nalaze u belom luku izravnjuju male kvržice. Beli luk je dobar i za smanjenje holesterola u krvi. Studija iz 2001. godine objašnjava da je učinak koji čak i ekstrakt belog luka ima na holesterol delimično takav tbog toga što on sprečava sintezu hepatičkog holesterola u sumpornim jedinjenjima koja su rastvoriva u vodi. 12 godina kasnije, Naconalni institut za integrativnu medicinu objavio je da je ekstrakt belog luka bezbedna alernativa lekovima za smanjenje pritiska i holesterola.

 • Iseckajte češanj belog luka ili ga zdrobite da napravite pastu. Nabesite na holesterolske kvržice i prekrijte gazom, da vam beli luk ne bi upao u oči. Sačekajte 10-15 minuta pa sperite toplom vodom. Ponavljajte jednom dnevno, u periodu od nekoliko dana.
 • Ili, izdrobite tabletu od belog luka u prah. Sipajte malo vode da napravite pastu, pa namažite na ksantelazme. Ostavite da deluje sat vremena, pa isperite vodom. Ponavljajte svakog dana, dok ne dobijete željene rezultzate.
 • Pored toga, trebalo bi da jedete 2-3 češjna belog luka svakog dana, na prazan stomak. Ako biste radije uzimali suplemente, prvo razgovarajte sa svojim lekarom.

Važno: nemojte držati beli luk na koži duže nego što treba, pošto može izazvati peckanje. Ako imate osetljivu kožu, nemojte ga uopšte stavljati na lice.

2. Ulje ricinusa

Još jedan učinkovit lek za ksantelazmu je ricinusovo ulje. Rinoleična kiselina iz ulja ricinusa smanjuje naslage holesterola. Ali, ovo ulje najbolje rezultate daje na novim grudvicama holesterola, koje su još uvek male.

 • Natopite vatu u hladno ceđenom ulju ricinusa.
 • Namažite naslage holesterola, držeći oči zatvorenima.
 • Masirajte par minita, pa ako možete, zalepite vatu tako da stoji preko holesterolske kvržice.
 • Ostavite da deluje tokom noći, pa se ujutru umijte toplom vodom.
 • Ponavljajte svakodnevno, sve dok ne budete zadovoljni rezultatima.

3. Jabukovo sirće

Ako imate povišen holesterol, zbog kog vam se pojavljuju naslage oko očiju, jabukovo sirće je pravo rešenje za vas. Jabukovo sirće smanjuje nivo LDL holesterola u organizmu. Ono pretvara holesterol i masti u tečno stanje i pomaže jetri u izbacivanju toksina iz tela. Plus, sirćetna kiselina ima korozivnu prirodu, što pomaže u uklanjanju kvržica oko očiju.

 • Natopite vatu u jabukovom sirćetu i stavite je na naslage. Flasterom ili lepljivom trakom zalepite vatu na dva sata, pa skinite i umijte se toplom vodom. Ponavljajte nekoliko puta na dan.
 • Osim toga trebalo bi da dva puta dnevno pijete rastvorenu kašikicu jabukovog sirćeta u čaši mlake vode, sa malo meda.

Važno: ako imate osetljivu kožu, razblažite jabukovo sirće sa vodom pre korišćenja.

4. Semenke piskavice

Seme piskavice su takođe dobre za izravnjavanje površine kože gde se talože holesterolske naslage, pošto one smanjuju holesterol.

 • Ostavite dve kašikice semenki piskavice u čaši vode tokom noći. Čim ustanete ujutru, popijte ovu vodu na prazan stomak. Peskavica će smanjiti nivo holesterola u krvi. Pijte je svakog dana.
 • Vodu u kojoj su se natapale semenke piskavice možete svakog dana naneti na ksantelazme. Masirajte ih prstima, da voda prodre što dublje.

5. Crni luk

Ovaj obavezni sastojak većine jela je učinkovit u smenjenju holesterola, pa bi trebalo da ga isprobate kao prirodni lek za uklanjanje ksantelazme. Crni luk sadrži jedinjenja koja sprečavaju taloženje holesterola i masti, što je glavni uzročnik ovog problema. Drugo, kisela priroda crnog luka pomaže u izravnjavanju kvrgavih naslaga na koži.

Evo kako da koristite crni luk za uklanjanje ksantelazme prirodnim putem

 • Iscedite sok od jedne glavice crnog luka, dodajte malo soli i ostavite da odstoji par sati. Pre odlaska na spavanje, namažite na grbice, umasirajte u kožu i ostavite da deluje tokom noći. Sledećeg jutra, isperite toplom vodom. Ponavljajte svakodnevno.
 • Pored toga, trebalo bi da sipate dve kašičice soka od crnog luka u čašu vode i pijete ovaj rastvor svakog dana.

6. Kora od banane

Kora od banane je iznenađujuće korisna za uklanjanje ksantelazme. Ona sadrži antioksidante i enzime koje prirodno razlažu holesterolske kvržoce.

 • Isecite mali deo kore od banane.
 • Pažljivo stavite unutrašnji deo kore preko grbice.
 • Flasterom ili trakom prelepite koru i tako prespavajte.
 • Ujutru skinite koru i umijte se običnom vodom.
 • Ponavljajte svako veče, dokle god je grbica primetna.

7. Korijander

Korijander smanjuje ukupan nivo holesterola i triglicerida, pa je dobar za lečenje ksantelazme, pod uslovom da je izaziva visok holesterol. Pošto semenke korijandera imaju hipoglikemijski efekat,one su dobre i za lečenje dijabetesa, jednog od faktora rizika za ksantelazme.

 • Prokuvajte 1 supenu kašiku semenki korijandera u šolji vode.
 • Poklopite i sačekajte 10-15 minuta.
 • Procedite i popijte vodu.
 • Ponavljajte 2-3 puta dnevno, kako biste smanjili nivo holesterola.

8. Sok od narandže

C vitamin, folna kiselina i flavonoidi iz soka od narandže su odlični sastojci za smanjivanje nivoa lošeg holesterola i podizanja HDL (dobrog) holesterola. Ispitivanje iz 2000. godine pokazuje da sok od narandže poboljšava stanje lipida u krvi kod osoba koje imaju hiperholesterolemiju.

Studija iz 2013, objavljena u naučnom časopisu „Lipidi u zdravlju i bolesti“ otkriva da se dugoročno konzumiranje soka od narandže dovodi u vezu sa smanjenjem LDL holesterola i apolipopreoteina B kod pacijenata koji imaju normalnu do umerenu hiperholesterolemiju. Ovakvi rezultati su mogući zahvaljujući većem unosu folne kiseline i vitamina C.

 • Popijte 2-3 čaše svežeg soka od narandže svakog dana, kako bi holesterol bio na normalnom nivou.
 • Ili, pojedite nekoliko narandži svakog dana.

9. Bademi

Svi bademi imaju potencijal da smanje LDL holesterol, pa su zbog toga korisni i za smanjenje vidljivosti holesterolskih pega oko očiju. Istraživanje iz 2011. godine pokazalo je da konzumiranje orašastih plodova kao što su bademi, smanjuje nivo lošeg holesterola. Nutrijenti iz badema regulošu enzime uključene u sintezu holesterola i proizvodnju žuči. Druga studija urađena nešto kasnije, 2015. govori da svakodnevnim konzumiranjem badema sprečavate nastanak kardio metaboličkih bolesti.

 • Sipajte malo mleka u kašikicu badema u prahu, da dobijete pastu. Nanesite na holesterolske grbe oko očiju i sačekajte da se osuši. Vlažnim prstom sastružite pastu. Ponavljajte postupak svakog dana.
 • Pored toga, trebalo bi da svakog jutra pojedete 4-5 badema koji su se natapali u vodi tokom noći.

10. Smanjite unos masti i holesterola

Da biste sprečili dalji rast masnih naslaga oko očiju, pazite na to šta jedete. Hrana bogata mastima i holesterolom će samo pogoršati stanje.Prevencija je mnogo jednostavnija nego uklanjanje.

 • Smanjite količinu masne i pržene hrane.
 • Jedite ishranu sa malo zasićenih masti.
 • Ubacite u ishranu umerenu količinu organskog kokosovog ulja. Na primer, možete dodati 1-2 kašike kokosovog ulja u jutarnju kafu ili smuti.
 • Izbegavajte preterano konzumiranje ugljenih hidrata i šećera.
 • Izbacite namirnice koje doprinose lošem holesterolu kao što su crveno mesto, mlečne proizvode sa visokim procentom mlečne masti, žumanca i obrađenu hranu.
 • Jedite više integralnih žitarica, svežeg voća i povrća.
 • Prebacite se na mlečne proizvode od delimično obranog mleka.
 • Jedite više vlakana, tako što ćete ubaciti npr. pasulj u svakodnevnu ishranu.
 • Redovno jedite ovsenu kašu kako biste smanjili nivo holesterola.

Dodatni saveti za uklanjanje ksantelazme prirodnim putem

 • Održavajte zdravu telesnu težinu.
 • Ostavite cigarete i izbegavajte preteran unos alkohola.
 • Vežbajte barem pola sata, 5 dana nedeljno, kako biste poboljšali cirkulaciju i topljenje nataloženih masti.
 • Redovno proveravajte nivo holesterola u krvi.
 • Možete uzimati riblje ulje kako bi vam holesterol bio na normalnom nivou, ali se prvo posavetujte sa svojim lekarom.