sokovnik-žena-kuhinja

Kuhinjski aparati koji olakšavaju pripremu zdravih obroka

Kuhinja predstavlja pravi mali raj za sve one koji vole da kuvaju. Taj prostor je rezervisan kao glavno mesto za okupljanje ljudi, ali i pripremu obroka. Bilo da kuhinju koristite za duži ili kraći boravak u njoj, dobro je umeti olakšati sebi i iskoristiti praktičnu pomoć koja vam se nudi.

Dolaskom nove tehnologije, omogućeno je uštedeti vreme provedeno u kuhinji. Isto tako, stvara se mogućnost za neometano spremanje zdravih i ukusnih obroka. Kako biste imali modernu kuhinju, potrebni su vam savremeni kuhinjski aparati. Mi vam u nastavku teksta predstavljamo neke od uređaja koji umnogome mogu olakšati pripremanje hrane. Pročitajte.

Aparati za usitnjavanje hrane – blenderi, seckalice i sokovnici

Pored izuzetno brzog i stresnog načina života, trudimo se da se što zdravije i kvalitetnije hranimo. Kako obično biva, često imamo problema oko seckanja salate, rendanja i usitnjavanje većih komada povrća ili voća. Kako bismo izbegli sav ovaj posao, ali i nered koji može ostati posle njega, redno je koristiti aparate koji će pomoći u obradi hrane i pripremanju ukusnih obroka.

Blenderi su sve češće sinonim za zdravu ishranu, prvenstveno jer je moguće u njima pripremati razne smutije i šejkove, koji mogu odgovarati svim ukućanima. Ne zauzima puno prostora u kuhinji i lako se koristi. Izaberite namirnice koje vam najviše odgovaraju tog dana i izblendajte ih. Sve će se sjediniti u jednu glatku smesu koju možete popiti ili pojesti kašikom.

Napitke možete poneti svuda sa sobom, a blender pravilno održavajte tako što ćete ga prebrisati, a delove koji su za pranje oprati ručno ili u uređaju poput Candy sudomašine. Dobro pročitajte uputstva koja dobijate uz blender, kako bi izbegli njegovo eventualno kvarenje.

Svaka kuhinja, poseduje bar jedan aparat za seckanje namirnica. Ako imate nenajavljene goste, vrlo brzo možete spremiti salatu ili neki obrok. Aparati za seckanje hrane mogu seći i veće količine povrća, pri čemu se ne gube hranjivi sastojci i njihova sočnost. Podesite debljinu rezanja kako vama najviše odgovara i videćete da se tekstura namirnica neće promeniti.

Kako kuhinjski aparati postaju deo naše svakodnevice, neizostavan je i sokovnik, koji je još jedan od uređaja prilagođen za svačiju porodicu. Kako bi znali šta pijemo, ali i šta piju naša deca, najlakši način je da operemo voće i ubacimo ga u sokovnik. Aparat će koru i koštice voća odvojiti sam, a mi ćemo kao proizvod imati zdrav sok, bez zaslađivača i drugih štetnih dodataka.

Električni bokal za kuvanje vode

Većinu zdravih obroka potrebno je pripremati u ključaloj vodi. Dugo stajanje pored šporeta je zamorno, a s obzirom da je potrebno proći dosta vremena dok voda proključa, došlo se na ideju kako sa se olakša kuvanje, ali i smanji vremenski perod neophodan za spremanje obroka.

Električni bokal za kuvanje vode u mnogome olakšava vaš boravak u kuhinji. Lako se koristi. Potrebno je da bokal napunite vodom i uključite ga u struju. Voda u njemu zagrejaće se za gotovo dva minuta, pri čemu ćete i te kako uštedeti vreme koje vam je bilo potrebno za proključalu vodu. Potpuno je bezbedan i isključuje se sam čim postigne maksimalnu temperaturu.

Više ne morate čekati da se zagreje ringla, pa da potom i voda dostigne svoju tačku ključanja. Sada mnogo brže možete skuvati supu, čorbu, krompir ili smrznuto povrće, ali i neka brza, instant jela. Vodite računa da ne zapustite svoj aparat, kako ne biste imali posla sa kamencem koji se može zahvatiti na grejaču. Održavajte svoj uređaj kako bi vam što duže trajao.

Aparati koji kuvaju umesto vas – ekspres lonci i električni pekači

Ukoliko želite da brzo i ekonomično spremite ručak ili bilo koji drugi obrok, onda su aparati koji sami kuvaju idealni za vas. Potrebno je da im podesite vreme za koje želite da jelo bude spremno i oni će sve uraditi bez vaše pomoći.

Ekspres lonac jeste uređaj koji svaka moderna kuhinja treba da ima. Nema potrebe za spremanjem hrane za celu nedelju, jer sa ovim aparatom možete kuvati hranu na dnevnom nivou. Bilo da dinstate ili pripremate neko čorbasto jelo, potrebno je da namirnice nalijete dovoljnom količinom vode, potom pospite začine i podesite tajmer. Po završetku kuvanja, lonac obično zadržava toplotu još nekoliko sati, pa će vas tako sačekati topao ručak ukoliko ste se zadržali u gradu.

Ovakvim načinom pripreme ne remetite svoju ishranu, jer je hrana uvek ukusna, zdrava i dobro pripremljena. Meso i povrće zadržavaju svoja svojstva unutar lonca, pri čemu nije potrebno dodatno otvaranje i dodavanje začina, ulja ili vode. Takođe, postoje i lonci koji su za sporo kuvanje, te možete ostaviti jelo da se krčka i po nekoliko sati bez bojazni da bi ono moglo da zagori.

Električni pekač pruža mogućnost pečenja, pržitnja ili grilovanja mesa i povrća. Jako je praktičan i ne zauzima mnogo mesta u kuhinji. Dovoljno je uključiti ga, podesiti temperaturu i vreme i pustiti da se jela pripreme. Imaćete ukus tradicionalno pripremljene hrane, iako je ona spremana na moderan način.

Svi aparati su električni, lako su prenosivi i štede vreme i električnu energiju. Ukoliko se odlučite za neki od ovih uređaja, sigurno nećete pogrešiti, jer ćete svakodnevne obaveze u kuhinji učiniti lakšim i jednostavnijim.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *