kukuruzne pahuljice

Kukuruzne pahuljice za dobro zdravlje i mršavljenje (kalorije)

Da li doručak sa kukuruznim pahuljicama pomaže u procesu mršavljenja ili možda kukuruzne pahuljice debljaju? Mitovi i istina

Kukuruz je žitarica, poreklom iz Meksika, koja se vremenom proširila u Ameriku i Evropu. Ova žitarica se sada uzgaja širom sveta. Sjedinjene Američke Države su najveći proizvođač (godišnje se tamo proizvede 354 miliona tona), a prate ih Kina i Brazil (217 miliona tona i 80 miliona tona).

Kukuruz se koristi kao osnova za neke obroke ili proizvode od žitarica u većini zemalja.

kukuruzne pahuljice

Kukuruz se uzgaja kao žitarica za ljudsku upotrebu, i kao hrana za stoku.

Kako je vreme prolazilo, tako se menjala i upotreba kukuruza u ljudskoj ishrani, tako da se sada, u moderno doba, on konzumira u formi kukuruznih pahuljica (kornfleks).

Kratka istorija kukuruznih pahuljica

Kukuruzne pahuljice je napravio Džon Hejven Kelog, 1894. godine, kao zdravu vegetarijansku opciju za pacijente. Kukuruzne pahuljice su žitarice koje se jedu najčešće za doručak, a prave se od prženog kukuruza. Sada postoji puno različitih proizvođača, koji prave kukuruzne pahuljice ojačane vitaminima i mineralima, a mogu se naći u gotovo bilo kom supermarketu.

Prvobitno, kukuruzne pahuljice su se jele sa mlekom i šećerom. Kasnije su se začinjavale sa solju, šećerom, i mnogim drugim sastojcima, kako bi bile ukusna hrana za ljude svih uzrasta.

Kalorije i nformacije o nutritivnoj vrednosti

Kukuruzne pahuljice (bez aditiva) su zdrava opcija za doručak, jer imaju puno kalorija, bogate su vitaminima i ne sadrže holesterol niti masti.

100 grama kukuruznih pahuljica daju do 357 kalorija energije. Nemaju mast ili holesterol u sebi, a sadrže 729 mg natrijuma (30% od preporučene dnevne doze), 168 mg kalijuma (4% od preporučene dnevne doze), 84 grama (28% od preporučene dnevne doze), dijetetskih vlakana 3,3 grama (13% od preporučene dnevne doze) i 8 grama proteina (16% od preporučene dnevne doze).

Vitamini koji se nalaze u kukuruznim pahuljicama su: vitamin A 35%, vitamin D 5%, gvožđe 160%, vitamin B(12) 90% i magnezijum 9%.Na snovu ovakvog sadržaja nutritijenata može se reći da su kukuruzne pahuljice dobre za zdravlje.

Kalorije koje sadrže kukuruzne pahuljice nisu beznačajne (357) ali ipak one ne debljaju čak postoji i dijeta sa kukuruznim pahuljicama.

Kako kukuruzne pahuljice pomažu u procesu mršavljenja ?

Kukuruzne pahuljice su zgodne žitarice koje možete pojesti za doručak, pogotovo za osobe koje žele da smršaju, ili paze na težinu. Šolja kukuruznih pahuljica pruža vam 100 kalorija, i u kombinaciji sa mlekom, zasitiće stomak ujutru. Unos kalorija je mnogo manji, u poređenju sa običnim doručkom. Osim manjeg unosa kalorija, organizmu pružate dijetetska vlakna, vitamine i minerale. Tako kukuruzne pahuljice dijeta ima smisla jer sa mnogo manje od 100 grama suvih pahuljica možete da se zasitite do ručka.

Nivo šećera u kukuruznim pahuljicama

Nivo šećera u kukuruznim pahuljicama je nizak, a kompleks B vitamina i proteina je značajan. Zbog kalorija i bogatstva hranljivih materija koje pružaju kukuruzne pahuljice, energija i snaga koja je potrebna svakom aktivnom organizmu traje duže, bez potrebe za drugom hranom.

Ovaj fenomen je izuzetno koristan, kada želite da smršate. Smanjenje unosa totalnog borja kalorija je važna stavka kod svakog plana za gubitak kilograma, te se kukuruzne pahuljice za doručak savršeno uklapaju u jednačinu. One će vas zasititi, a unećete malo kalorija i tako ćete pomoći svom organizmu da izgubi neželjene kilograme. Ono što je još bolje, konzumiranje kukuruznih pahuljica nema nikakve nuspojave, kao što su umor ili povećanje apetita.Dakle sigurno je da kukuruzne pahuljice ne debljaju.

Količina vlakana u kukuruznim pahiuljicama nije tako velika kao u žitaricama od celog zrna. Zato, u doručak možete dodati voće bogato vlaknima. Ipak, zbog velikog broja ugljenih hidrata koji su prisutni u kukuruznim pahuljicama, glikemijski indeks im je 82, što povećava šanse za dobijanje dijabetesa. Hrana sa visokim glikemijskim indeksom povišava nivo šećera u krvi, što za posledicu ima razvijanje dijabetesa tipa 2.

Pa, da li kukuruzne pahuljice zaista pomažu u mršavljenju ?

Kukuruzne pahuljice mogu biti zamenska hrana za doručak, i koristiti se u cilju gubitka kilograma, ali sa oprezom. Morate voditi računa o količini kukuruznih pahuljica, i nemojte dodavati sastojke, da ne biste povećavali broj kalorija i šećera.

Kukuruzne pahuljice koje uglavnom možete naći na tržištu sadrže kukuruz, šećer, slad i kukuruzni sirup sa velikom količinom fruktoze. Kukuruzni sirup sa fruktozom povećava glikemijski indeks kukuruznih pahuljica, pored već visokog nivoa ugljenih hidrata. Zbog toga, kukuruzne pahuljice nisu dobra zamena za pravu dijetu.

Svaka tehnika za mršavljenje uključuje smanjenje unosa kalorija. Zato su kukuruzne pahuljice dobra opcija za doručak, kada se serviraju u dozi od 30 grama, sa malo mleka i bez šećera. U suprotnom, velika količina kukuruznih pahuljica može izazvati suprotan efekat od onog koji ste želeli da postignete.