Kukuruzno brašno – čudesno za zdravlje i lepotu

Kukuruzno brašno ne sadrži gluten, pa je idealna namernica koja može da zameni pešnično brašno kod osoba koje su alergične na gluten. Takođe  ima širok spektar vitamina, minerala i vlakana koja povoljno deluju na zdravlje organizma pa se preporučuje kako deci tako i odraslima.

Kukuruzno brašno sadrži vitamine B, E i K, vlakna, aminokiseline, cink, gvožđe, magnezijum, fosfor i jos mnoge druge minerale. Sadržaj cinka aktivira enzime koji jačaju imunološki sistem organizma i pomažu da se hrana pretvori u energiju. Kukuruzno brašno je dobar lek za jačanje imunološkog sistema svakog pojedinca.Može da pomogne i u smanjenju krvnog pritiska, redovnim koršćenjem ovog brašna možete da samnjite holesterol i da se rešite tvrde stolice i hemoroida. Kukuruzno brašno koje se dobija mlevenjem zrna kukuruza sadrži dobre ugljene hidrate koji pomažu u gubitku neželjenih kilograma i deluje preventivno na pojavu dijabetisa, raka debelog creva i srčanih oboljenja.kukuruzno-brasno

Kukuruzno brašno je česti sastojak mnogih kolača, hlebova i ponekad se koristi i u kombinaciji sa pšeničnim brašnom. Nutritivne vrednosti belog i žuog kukuruznog brašna su skoro jednake i u oba slučaja povoljno deluju po zdravlje ljudi.

Kukuruz je jedna od najpopularnijih žitarica u svetu, a potiče iz Centralne Amerike ali se gaji u bezbroj varijanti širom sveta. Kukuruz se kao i sve žitarice sastoji od ugljenih hidrata, međutim, on sadrži dobre ugljene hidrate koji daju snagu organizmu i jačaju celokupni imuni sistem organizma. Kukuruzno brašno je jedan od omljenih proizvoda koji su nastali od kukurza i koje može da služi kao lek u brojnim varijantama.

Ovo brašno sadrži ferulnu kiselinu koja je osnovni antioksidant i pomaže u čišćenju organizma od šetnih materija. Kukuruzno brašno sadrži više ferulne kiseline, koja doprinosi zdravlju vašeg organizma, od pšeničnog brašna kao i pirinča i drugih srodnih žitarica.

Sadrži i zeaksantin koji se u medicini povezuje sa zdravljem očiju, a upotrebom kukuruznog brašna u ishrani možete preventivno delovati i na zdravlje očiju.

Jedna šolja kukuruznog brašna ima 416 kalorija i skoro pa da i ne poseduje zasićene masti. Jedna šolja sadrži 11 grama proteina, 89 grama ugljenih hidrata kao i 75 grama skroba. Ova količina daje organizmu 7, 3 grama dijetetskih vlakana koji mogu da pomognu da se smanji štetni holesterol, takođe, sadrži antioksidante koji čiste organizam i minerale i vitamine u dovoljnoj meri za normalno funkcionisanje organizma.

Kukuruzno brašno se kreće brže kroz creva za razliku od ostalih namirnica koje unosimo u organizam što umanjuje količinu otpadnih materija u organizmu koje se inače zadržavaju nepravilnom ishranom.

Kukuruzno brašno za mršavljenje

I pored toga što brojne popularne dijete ne preporučuju unos ugljenih hidrata u bilo kojoj formi kukuruzno brašno je idealno za mršavljenje jer sadrži samo dobre ugljene hidrate, kaloriska vrednost kukuruznog brašna je mala dok je nutritivna i hranljiva vrednost visoka.

Jedini hleb koji je preporučen od strane nutricionista osobama koje žele da izgube višak kilograma je hleb od kukuruznog brašna. Ovo brašno sadrži veliki broj vlakana koja poboljšavaju probavu i sprečavaju osećaj izdutosti tako da doprinose mršavljenju.

Ne sadrži šećere i ima samo dobre ugljene hidrate sa velikim procentom vlakana tako da je idealna zamena za druge žitarice ukoliko želite da izgubite kilograme.Poboljšava metabolizam i dovodi od bržeg mršavljenja i sagorevanja kalorija Za razliku od drugih žitarica ne taloži se u organizmu u vidu sala već, sa obzirom na to, da je bogato vlaknima doprinosi izbacivanju štetnih materija iz organizama i pomaže da se hrana pretvori u energiju. Kukuruzno brašno, kao i druge žitarice, daje osećaj sitosti ali za raziku od njih ono ima samo dobre ugljene hidrate. Ukoliko želite da izgubite višak kilograma trebali biste da druge žitarice zamenite kukurznim brašnom mlevenim od zrna celog kukuruza i ubrzo ćete i sami osetiti rezultate.

Jedan od najboljih načina da što pre izgubite višak kilograma je da zamenite svoju uobičajnu večeru palentom. Priprema palente je jako jednostavna, a hranljiva vrednost kukuruznog brašna dovodi do sitosti dok je njegova kaloriska vrednost minimalna.

Dodajte jednu šolju kukuruznog brašna u jednu šolju hladne vode, zatim, uz mešanje, brašno dodajte u sud gde se nalaze tri šolje kipuće vode. Pokrite sud i ostavite da se kuva na tihoj vatri narednih 15 do 20 minuta. Palentu prebacite na tanjir i možete je konzumirati sa malo nemasnog sira ili uz neki odgovarajući sos.

Kukuruzno brašno za bebe

Kukuruzno brašno je zbog velikog broja hranljivih sastojaka, vitamina i minerala idealna hrana za bebe koje nakon dojenja prelaze na čvrstu hranu. Ne sadrži gluten što je idealno za ishranu beba. Od kukuruznog brašna mogu se pripremati brojne kašice za bebe. Najčešće se za bebe koje prelaze na čvrstu hranu preporučuje palenta u koju se može dodati malo mleka ili kašica od kukuruznog brašna u koju se može dodati banana ili neko povrće. Kukuruzno brašno je izuzetno zdravo i hranljivo ali i prijatnoga ukusa tako da bebe, uglavnom, uživaju u ovom obroku. Ovako napravljene kašice pozitivno utiču na zdravlje beba kao i na njihov rast i razvoj.

Kukuruzno brašno za lice

Kukuruzno brašno je odlično sredstvo za negu lica i kože i već duži vremenski period ima i tu namenu jer daje izvanredne rezultate koje poboljšavaju zdravlje kože lica i daju joj prirodan i lep izgled. Kukuruzno brašno može da se koristi kao piling za lice koji savršeno deluje na probleme koji se mogu javiti u tom predelu, a pritom je potpuno prirodni preparat koji možete napraviti kod svoje kuće. Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu kukuruzno brašno može da se koristi kao maska, piling za čišćenje lica kao i sredstvo protiv mitisera.

Za piling od kukuruznog brašna će vam pored glavnog sastojka biti potrebno i mleko. Kukuruzno brašno možete pomešati sa jogurtom i medom. Pomešajte dve kašike kukuruznog brašna i tri kašike mleka ukoliko koristite jogurt onda tri kašike jogurta u sve to možete dodati malo meda, a i ne morate. Smesu dobro promešajte kako bi se sjedinila u jednu kompaktnu masu. Nanesite smesu na čistu i vlažnu kožu kružnim pokretima. Masirajte kožu lica nekoliko minuta i nakon toga isperite. Nakon prvog korišćenja osetićete da vam je koža glatka i nežna. Ovaj tretman bi trebalo da ponavljate dva do tri puta nedeljno da biste postigli savršene rezultate.