kumkvat voce gajenje

Kumkvat uzgoj, nega, održavanje

Od svih vrsta citrusnog voća, kumkvat je najlakši za uzgoj u saksiji. Drvo kumkvata je lepo i ima tamnozelene, sjajne listove i svetlonarandžasti plod, koji ne samo da lepo izgleda, već je i jako ukusan. Nagami kumkvat, koji se najčešće uzgaja, ima duguljasti plod, koji kada sazri ima slatku, jestivu koru i kiselo meso. Može se jesti sveže ili se od njega može praviti džem i slične poslastice.

Kumkvat može da izdrži temperature i do minus 12°C, ali ako su niže, onda ga treba uneti u kuću kako se ne bi smrzao.

Kada se gaji u bašti, kumkvat može porasti i do dva i po metra, a raširiti se do dva metra. Ako se kumqat gaji u saksiji, biće znatno manji.

kumkvat uzgoj u saksiji

Kumkvat voće nega:

  • Mnogo sunca, ali ga je najbolje držati u delimičnoj senci.
  • Zaštita od vetra.
  • Kvalitetno zemljište
  • Što veća saksija sa dobrom drenažom
  • Često zalivanje. Zemljište treba da bude vlažno, ali ne i mokro.
  • Redovno đubrenje (osim po jakim hladnoćama)
  • Umerene temperature (mada zimi može da izdrži i -12°C)

Kumkvatu smeta:

  • Mnogo vode
  • Nedovoljno đubriva, ali i previše đubriva
  • Jak vetar

kumkvat nega

Sunce i temperatura: svi citrusi vole sunce – što više to bolje.Za uzgoj kukmvata odgovara i senovito mesto, mada će mu svakako više odgovarati mnogo sunca. Već je rečeno da biljka ugine ako temperatura padne ispod -12°C, tako da je najbolje da ga zimi unesete unutra.

U proleće iznesite saksiju sa kumkvatom napolje i stavite je na sunčano mesto, ali ovo uradite tek onda kada prođu mrazevi. Najbolje je da polako navikavate biljku na toplije vreme tako što ćete je svaki dan iznositi na sunce po nekoliko sati i produžavati taj interval.

Gajenje kumkvata u kući: ako biljku držite u kući ili stanu, stavite je na neko svetlije mesto. Najbolje je da je stavite kod prozora gde stalno ima sunca (mada previše direktnog sunca može spržiti biljku) ili uperiti sijalicu u nju. Kumkvat će preživeti i ako je stavite na svetlo mesto, gde ima indirektne svetlosti.

Đubrenje: najbolje je da u proleće nađubrite kumkvat nekim đubrivom koje sporije oslobađa svoje sastojke. Tokom sezone rasta, redovno koristite razblaženo tečno đubrivo.

Zalivanje: pravilno zalivanje je od najveće važnosti za ugoj bilo koje citrusne biljke, a postaje još važnije ako kumkvat gajite u saksiji. Neka zemljište neprestano bude vlažno, ali ne i mokro. Pokušajte da zabodete prst u zemlju. Ako osetite da se zemlja lepi za prste jer je mokra, sačekajte malo sa zalivanjem. Ako je zemlja suva, dobro zalijte kumkvat, sve dok voda ne poteče kroz rupu. Ako je biljka unutra, posebno ako je zima i grejanje je uključeno, prskajte listove biljke vodom. Dobra je ideja i da redovno prosipate vodu sa tacne ispod saksije, kako biljka ne bi stalno bila u vodi.

Branje: kumkvat je zreo kada na plodu kora postane tamnonarandžaste boje, a plod je mek na dodir.

Makazama ili nožem odsecite plod, kako ne biste oštetili biljku tako što ćete vući plod. Odsecite plod sa malim komadom grane i nekoliko listova – ovo će biti sjajna dekoracija.

kumkvat odrzavanje

Razmnožavanje: kumkvat voće možete presaditi sečenjem lista ili grane. Hormoni korena će vam pomoći da se biljka bolje razmnožava. Na početku sezone rasta uzmite pelcere, potopite ih u mešavinu za rast, a zatim posadite u kvalitetnu zemlju. Stavite sadnicu na toplo, svetlo mesto i sačekajte da se primi. Nemojte pokušavati da zasadite kumkvat iz semena, jer nećete uspeti.

Presađivanje: u prvih par godina, kumkvat voće bi trebalo presađivati svake ili svake druge godine. Odraslo drvo može biti visoko 180-200 centimetara, u zavisnosti od orezivanja.Kumkvat neće davati plodove tokom prvih nekoliko godina i relativno sporo će rasti bez obzira na uslove za uzgoj, negu i održavanje. Kada presađujete biljku, pazite da ne oštetite koren i stavite biljku u veću saksiju. Ako je drvo previše veliko da bi se presadilo, pažljivo izvadite zemlje koliko god možete iz saksije i stavite novu zemlju. Pokušajte da „omekšate“ zemlju u saksiji tako što ćete je bolje zaliti i dobro izdrenirati.

Još neki saveti za uzgoj kumkvata

Kumkvat voće se gaji širom azije već vekovima, tako da je ova biljka odlično prilagođena na takvu klimu.

To podrazumeva i hlanije temperature, tako da ova biljka može izdržati i kraće periode niskih temperatura. Najvažnija stvar kad je u pitanju održavanje je da ne dozvolite da biljka „pliva“ u vodi – to važi za sve citruse. To je česta greška koju početnici  koji se opredele za uzgoj kumkvata prave, misleći da suptropske citrusne biljke vole mnogo vode. Naravno, ovim biljkama odgovara mnogo vode, ali ne toliko da duže vreme „plivaju“ u vodi. Zdrav kumkvat koji je imao dobre uslove za uzgoj i pravilno održavanje će vas nagraditi desetinama plodova krajem leta i u jesen. Čekajte da kora postane jarke, tamnije boje i da voće bude mekše na dodir. Kada uberete kumkvat voće, ostaće svež neko vreme. Možete ga jesti sirovog, ili praviti džemove i želee.