Kumkvat voće (fortunela mini pomorandže) – upotreba za zdravlje, mršavljenje, slatko

Kumkvat (kineska pomorandža) – zadivljujuća lekovita svojstva

Fortunella japonica, širom sveta poznata kao kumkvat, a kod nas i kao kineska pomorandža, pripada izuzetnim, sićušnim članovima porodice citrusa. Kiselog je ukusa sa blagom notom slasti. U središtu sočne pulpe nalazi se zeleno seme koje mora da se ukloni pre jela. Uprkos tome što je izuzetno sitno, ovo voće, nalik pomorandži, pravi je zlatni rudnik hranljivih materija.

Sama kora ovog citrusnog voća koje mnoi nazivaju mini pomorandže je jestiva a čak se i preporučuje da je konzumirate s obzirom na sadržaj vitamina i minerala.Bitno je samo da je dobro operete.Mnogi se pitaju kako se jede kumkvat, a odgovor je jednostavan kako god želite, možete da oljuštite koru i uklonite semenke ili grizete kumkvat sa korom pazeći da ne progutate semenke.

Poreklom iz planinskih predela jugoistočne Kine, kumkvat je dostupan u četiri različita varijeteta: nagami, marumi, meiva i hongkonški divlji kumkvat. Sva četiri varijeteta drveta i voća kumkvata mogu donekle da se razlikuju po obliku i ukusu; međutim, nutritivne vrednosti koje sadrže su slične.

kako se jede kukvat

Mini pomorandže za mršavljenje

Kumkvat voće je postalo posebno interesantno kod nas kad se pojavio proizvod “Mini pomorandže za mršavljenje”.Osnovni sastojak ovog proizvoda je sušeni kumkvat uvijen u list lotosa.Kako su mini pomorandže za mršavljenje bile prilično skupe oko (2500 din za pakovanje od 15 komada) mnogi su potražili pravi sveži kumkvat.Ne postoje brojna iskustva o efikasnosti ovog proizvoda kad je u pitanju mršavljenje kako bi se sa sigurnošću moglo reći da li je efikasan.Uglavnom jede se po jedna sušena mini pomorandža dnevno.Da li je i svež kumkvat od koristi za mršavljenje najbolje je da proverite sami jer s obzirom da je jako dobar za opšte zdravlje sigurno nećete ništa izgubiti.

mini pomorandze

Kumkvat cena

Kumkvat se može kupiti po ceni od 5 do 7 e.U supermarketima i na pijacama u Srbiji cena kumkvata je oko 600 dinara.

Kumkvat – svojstva korisna za zdravlje

Svojstva kumkvata koja su korisna za zdravlje nebrojena su i priznata od medicinskih profesionalaca i eksperata za zdravlje. U nastavku članka ćemo nabrojati neka od njih.

Južno voće kumkvat je odličan antioksidans

Plodovi kumkvata su prirodno bogati vitaminom C, vodorastvorivom supstancom koja je odgovorna za borbu protiv infekcija koje izazivaju mikroorganizmi. On duboko prodire u ćelijske membrane i štiti ih od bakterija i virusa. Odgovarajući dnevni unos vitamina C obezbeđuje sigurnost od problema sa srcem, prevenciju moždanog udara i smanjen rizik za razvoj osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.Ovo južno voće je s obzirom na veličinu prava vitaminska bomba.

Kumkvat sprečava nastanak karcinoma

Pošto je krcato prirodnim flavonoidima, kao što su karotenoidi, lutein, tanini i zeaksantin, južno voće kumkvat ima veliki potencijal delovanja kao efikasni antikancerogeni agens. Ovi flavonoidi iskorenjuju kancerogene i sprečavaju rast tumora. Sa dovoljnom količinom unetih flavonoida, organizam je dovoljno otporan da može da se izbori sa agensima koji izazivaju karcinom i destruktivnim mikrobima.

Kumkvat je bogat izvor minerala

Ovo sočno voće je izvrstan izvor gvožđa, kalijuma i bakra, kao i raznih drugih minerala koji su neophodni za optimalno funkcionisanje organizma. Gvožđe i bakar pospešuju proizvodnju crvenih krvnih zrnaca koja prenose kiseonik i tako obezbeđuju optimalnu isporuku kiseonika do svih delova organizma. Kalijum doprinosi održavanju normalnog srčanog ritma i nivoa krvnog pritiska.

I kora kumkvata je dobra za zdravlje

Kao i samo voće, kora kumkvata je takođe bogata hranljivim materijama. U njoj se nalaze supstance kao što su limonen, pinen, alfa-bergamoten i kariofilen. Oni sprečavaju rast ćelija raka. Korom kumkvata se, pored ostalog, leče žučni kamenci i ublažava goušica.

Nutritivne vrednosti kumkvata

Dakle, koliko su moćne ove mini pomorandže, kada je u pitanju hranljivost? Ovo sićušno citrusno voće zaslužuje da bude deo vaše svakodnevne ishrane. Vaš organizam će znati da ceni svu blagotvornost kumkvata!

Sadržaj Nutritivna vrednostDnevno preporučene vrednosti u procentima
energija71Kcal3,5%
ugljeni hidrati15,9g12%
proteini1,88g3%
ukupna masnoća0,86g4%
holesterol0mg0%
dijetalna vlakna6,5g17%
Vitamini
folna kiselina17µg4%
niacin0,429mg2,5%
pantotenska kiselina0,208mg4%
piridoksin0,036mg3%
riboflavin0,09mg7%
tiamin0,037mg3%
vitamin A290IJ10%
vitamin C43,9mg73%
vitamin E0,15mg1%
Elektroliti
natrijum10mg0,5%
kalijum186mg4%
Minerali
kalcijum62mg6%
bakar0,095mg10%
gvožđe0,86mg11%
magnezijum20mg5%
mangan0,135mg6%
selen0,0mcg0%
cink0,17mg1                  %
Fitonutrijenti
karoten-β0µg
karoten-α155µg
kriptoksantin- β/td>193µg
lutein-zeaksantin/td>129µg
  • Kumkvat je nutritivna bomba. Baza američkog Ministarstva za poljoprivredu beleži da 100g ovog voća sadrži  količine vitamina C (73%), A (10%) i K (10%). Pomenuti vitamini su od neprocenjive važnosti za besprekorno funkcionisanje sistema organizma.
  • Štaviše, voće kumkvat je bogato vitalnim mineralima, kao što su gvožđe, kalcijum, cink, bakar i još mnogi drugi. Ovo fantastično citrusno voće može da bude odlična alternativa za dopunu ishrane dijetalnim vlaknima jer kumkvat sadrži neverovatnih 17% ovog nutrijenta u porciji od 100g.

Slatko od kumkvata recept

Za pripremu će vam biti potreban 1 kilogram kumkvata, 1 kilogram šećera i dve kašike soli.

Recept za pripremanje

Dobro operite kumkvat u mlakoj vodi a zatim svaki plod probušite viljuškom po nekoliko puta i stavite u šerpu u koju ste dodali dve kašike soli.Ostavite da prenoći.Sledećeg dana prospite slanu vodu i dodajte svežu pa stavite na šporet dok voda ne provri.Kad voda provri i nju prospite i na malo ohlađen kumkvat sipajte litar vode i kilogram šećera.

Da bi dobili ukusno slatko od kumkvata biće  potrebno da kuvate kumkvat 2 do 3 sata na laganoj vatri.Povremeno mešaje i skinite sa vatra kada se slatko dovoljno zgusne.

Fortunela voće je sve popularnije a s obzirom da i samo drvo veoma lepo izgleda i da se može gajiti u kući kao limun mnogi su zainteresovani za sadnice i  uzgoj.

Nadamo se da vam je članak bio od koristi. Dodajte kumkvat redovnoj ishrani i uživajte u blagodetima ovog čudesnog voća.