laneno brasno

Laneno brašno za čišćenje creva i mršavljenje (upotreba sa kefirom)

Sigurno ste čuli da je lan, posebno mleveni lan, izvrstan za ishranu. Sve više ljudi ubacuje lan u redovnu ishranu kako bi ona bila hranljivija i bogatija vlaknima, a siromašnija ugljenim hidratima.

Da li je mleveni lan isto što i laneno brašno ?

Lan je najbolji biljini izvor omega-3 masnih kiselina i dijetetskih vlakana. Mlevenje ovih smeđih semenki je neophodno da bi se oslobodila njihova nutritivna vrednost, jer su semenke male i obično prođu kroz probavni trakt nesvarene.

Reč „brašno“ se koristi da označi bilo koju žitaricu, mahunarku, koštunjavo voće ili semenku izmlevenu u praškastu supstancu. Kao što je kukuruzno brašno mleveni kukuruz, laneno brašno je mleveni lan. Laneno brašno je, stoga, mleveni lan.

laneno brasno za mrsavljenje

O lanu, semenkama i lanenom brašnu

Lan je poznat po tome što je siromašan ugljenim hidratima, a bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i omega-3 masnim kiselinama.

Saznajte više  Mleveni lan kao lek za probavu i mrsavljenje

Semenke lana se dobijaju od biljke lana, koja se koristi u tekstilnoj industriji. Lan se prvo gajio u regionu tzv. Plodnog polumeseca u jugozapadnoj Aziji. Naširoko se gajio u drevnom egiptu, gde na hramovima još uvek ima slika cvetova lana, a mumije su bile umotavane u lanene tkanine. Egipatski sveštenici su nosili samo lanenu odeću, a lan se smatrao simbolom čistoće. Feničani su prodavali egipatski lan širom Mediterana, a Rimljani su ga koristili da prave jedra.

Laneno seme ima prijatan, orašast ukus, a ako nije tako – verovatno je užegao. Cele semenke je lako čuvati, ali da bi ove semenke zaista bile hranljve, morate ih samleti pre upotrebe i dobiti laneno brašno. Potreban vam je samo mlin za kafu ili začine.Laneno brašno brzo užegne i zato je najbolje da ga sami sameljete semenke pre svake upotrebe.

Povezano  Mleveni lan i kefir za čišćenje creva i mršavljenje (RECEPT)

Zašto je laneno brašno zdravo ?

Seme lana sadrži dosta proteina, vlakana, neke vitamine iz B grupe i minerale. Lan je posebno bogat tiaminom (vitamin B1), magnezijumom i fosforom.

Od ukupnog sadržaja masnoća, 54 posto su omega-3 masne kiseline, uglavnom alfa-linoleinska kiselina; 18 posto omega-9 masnih kiselina tj. oleinska kiselna, i 6 posto omega-6 masne kiseline, odnosno linolna kiselina.

Ako redovno jedete laneno brašno, ili proizvode od njega, lako ćete smanjiti nivo holesterola u organizmu.

kako napraviti laneno brasno

Koje laneno brašno je najbolje ?

U sve više prodavnica zdrave hrane možete naći laneno brašno. Cele semenke lana mogu ostati dobre za upotrebu i do godinu dana ako ih pažljivo čuvate. Međutim, mleveni lan, tj. laneno brašno, će mnogo brže užegnuti. Zato je najbolje da kupite cele semenke lana i sami ih meljete. Nemleveni lan je i jeftiniji od mlevenog, tako da ćete uštedeti.

I smeđi i zlatni lan ima slične nutritivne vrednosti, uprkos reklamama koje tvrde suprotno.

Slično  Lan kao lek za probavu, holesterol. mršavljenje

Kako napraviti laneno brašno ?

Ako već nemate mlin za kafu, kupite jedan – prilično su jeftini. On vam je potreban da sami pravite laneno brašno. Pošto je lan mnogo mekši od zrna kafe, samo 5-10 sekundi je dovoljno da ga lepo sameljete.

Pošto neki mlinovi melju samo male količine semena, napravite laneno brašno iz nekoliko tura kad vam je potrebna količina.

Najbolje je čuvati laneno brašno u fižideru, ili, još bolje, u zamrzivaču. Možete čuvati semenke u kesi u kojoj ste ih kupili.

Kako praviti jela sa lanenim brašnom ?

Mleveni lan ili laneno brašno je zdravije nego cele semenke lana. Ljudski organizam ne može da svari nemleveni lan, tako da on samo prolazi kroz organizam nesvaren. Ako želite da se zdravije hranite, u ishranu ubacite isključivo mleveni lan. Pošto je bogat vlanima, koja sprečavaju zatvor, i omega-3 masnim kiselinama, mleveni lan uspešno smanjuje nivo holesterola u krvi i štiti nas od srčanih bolesti. Zamenite deo običnog brašna lanenim, ili sve masnoće i jaja lanom.

Prvi korak:

Jedan deo običnog brašna u receptu zamenite lanenim. Umesto jednog jajeta koristite mešavinu kašike lanenog brašna izmešanog sa kašikom vode (tako možete izbaciti sva jaja iz recepta, samo ubacite odgovarajuću količinu lana i vode u određenoj proporciji). Jedna kašika margarina, ulja ili putera se može zameniti jednom kašikom mlevenog lana. Kada mešate lan sa vodom, ostavite ga oko par minuta da lan upije vodu.

Drugi korak:

Izmešajte sve tečne sastojke iz datog recepta u jednoj činiji.

Treći korak:

Izmešajte sve suve sastojke iz datog recepta u drugoj činiji.

Četvrti korak:

Napravite jelo po receptu, ali dobro pazite dok se peče, jer seme lana može dovesti do toga da jelo mnogo brže postane smeđe.

Ubacujte lan u jela umesto masnoća ili jaja, kako bi se hrana lakše žvakala i imala lepšu teksturu.

Laneno brašno i zdravlje

Osim što je odličan antikancerogeni agens, laneno brašno je bogato i vlaknima, koja nam pomažu u gubitku kilograma, snižavanju holesterola i sprečava opstipaciju.

Laneno brašno je poznato kao izuzetno zdrava namirnica. Koristi se kao kućni lek za mnoge stvari, a dve najpopularnije su čišćenje debelog creva i sagorevanje masnoća. Ovde ćemo objasniti i kako.

Da krenemo od osnovnih stvari. Creva, a posebno debelo crevo, imaju zadatak da eliminišu parazite i nesvarene čvrste supstance iz organizma. Problem nastaje kada se ove supstance ne izbacuju iz organizma u potpunosti i počnu da se nakupljaju u telu, što može dovesti do razvoja mnogih bolesti, jer ovi toksini na kraju počnu da se vraćaju u krvotok. To može naneti nepopravljivu štetu organizmu.

Neki problemi koji se najčešće javljaju uključuju opstipaciju, dijabetes, usporen metabolizam, bolesti jetre i bubrega, probleme sa vidom ili sluhom, artritis, kancer, loše nokte i kosu i nezdravu, beživotnu kožu.

Laneno brašno za čišćenje creva i mršavljenje

Možda se pitate kakve veze imaju čišćenje creva i mršavljenje. Svakako bi trebalo da prvo očistite debelo crevo. Valja napomenuti i da nam nije potrebno sve što pojedemo. Deo ovoga je nepotreban i mora da se izbaci, mada je već rečeno da često dolazi do nakupljanja nepotrebnih i štetnih supstanci u crevima. To izaziva nadutost i svakako nije zdravo. Ovo posebno važi ako se nezdravo hranite i ako jedete previše testa od belog brašna, rafinisanog šećera i masnoća. Ove nezdrave navika u ishrani često izazivaju bolove u stomaku, neprijatnost, višak kilograma, alergije i loše ili usporeno varenje.

Kada rešite da očistite debelo crevo kako biste smršali ili kako biste izbacili sve nepotrebne materije iz debelog creva, morate da promenite ishranu i da u nju ubacite što više zdrave hrane – voća, povrća, nemlevenih žitarica, koštunjavog voća i drugih namirnica bogatih vlanima.

Zašto je laneno brašno toliko dobro ?

Laneno brašno je izvrstan antikancerogeni agens koji blokira suvišan estrogen i ima stimulišući efekat (zbog prisustva omega-3 masnih kiselina). Laneno brašno sadrži i supstance koje regulišu krvni pritisak i funkciju arterija, pa je zato izvrstan izbor za bolji metabolizam masnoća, kalcijuma i energije.

Laneno brašno sadrži i mnogo vlakana, više od bilo koje žitarice, i zato se smatra super-namirnicom. Laneno brašno se često preporučuje u dijetama za mršavljenje, snižavanje holesterola i sprečavanje zatvora.

Pored svega navedenog, laneno brašno smanjuje rizik od raka dojke, prostate, pluća i debelog creva. Laneno brašno ima odličan uticaj i na sledeće:

 • Stres
 • Dijabetes
 • Zadržavanje tečnosti
 • Proizvodnju sperme
 • Depresiju
 • Alergije
 • Funkcije endokrinih žlezda
 • Probleme sa vidom

I još mnogo toga.

Laneno brašno i kefir za čišćenje creva i mršavljenje

laneno brasno i kefir

Većina preparata za čišćenje debelog creva očisti samo manji deo debelog creva (oko 50 centimetara), a potrebni su specifični sastojci kako bi se postigao željeni cilj. Najbolji način da očistite debelo crevo jeste da jedete laneno brašno i kefir tri nedelje za redom, svakog dana.

Laneno brašno i kefir će vam sasvim očistiti creva od svih ostataka, mukusa, kao i parazita, a održaće zdravu mikroflofu u crevima. Uz ovu tehniku ćete i smršati i brže sagoreti masnoće, a poboljšaćete metabolizam masnoća.

Laneno brašno lako apsorbuje toksine i izbacuje ih iz organizma, smanjuje nivo holesterola, kao i masnoća i šećera u krvotoku. Čišćenje debelog creva je posebno važno za ljude koji pate od:

 • Upale gastrointestinalnog sistema ili upala gornjih respiratornih organa
 • Gastritisa, kolitisa, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu
 • Infekcija urinarnog trakta, pijelonefritisa ili cistitisa
 • Gojaznosti i poremećaja metabolizma masti

Potrebno je da umesto doručka jedete laneno brašno i kefir sledeće tri nedelje, svakog dana:

Prva nedelja: izmešajte kašiku lanenog brašna u 100 ml kefira (možete ga kupiti u supermarketima ili prodavnicama zdrave hrane).

Druga nedelja: u 100 ml kefira ubacite dve kašike lanenog brašna.

Treća nedelja: u 150 ml kefira ubacite tri kašike lanenog brašna.

Trudite se da se tokom ove tri nedelje hranite što zdaravije – najbolje svežim povrćem, voćem, zdravim žitaricama i da pijete što više vode. Ako ne možete da nađete kefir, uzmite običan jogurt (najbolje domaći).

Još jedan recept sa lanenim semenom za mršavljenje i čišćenje debelog creva

Potrebno je da konzumirate ovu mešavinu svakog dana tokom mesec dana. To će vam pomoći da izgubite oko pet kilograma, ako se i hranite zdravo, vežbate i pijete po dve litre vode dnevno.

U jednoj šolji vode prokuvajte kašiku lanenog semena. Kada voda postane skoro nalik na gumu, napitak je spreman. Procedite vodu i popijte je pre doručka. Ako želite, možete piti i više ove tečnosti tokom dana. Ne zaboravite da je lan prirodan laksativ, tako da ćete češće ići u toalet.