Laneno seme za mršavljenje – za i protiv

Laneno seme predstavlja visoko rangiranu namirnicu u svetu fitnesa; neki ga čak smatraju i čudotvornim sredstvom za mršavljenje.

Prisustvo obilja vlakana i malog udela ugljenih hidrata stavlja ovu namirnicu na pijedestal visoko cenjenih žitarica u borbi protiv viška kilograma.

Čak i pored prisustva većeg nivoa masnoće, lan se smatra za zdravu namirnicu zato što sadrži nezasićene masne kiseline, što laneno seme čini idealnom žitaricom sa brojnim zdravstvenim prednostima. U narednim redovima iznećemo vam brojne korisne činjenice o lanenom semenu kao savršenom sredstvu za mršavljenje.

laneno seme

Najveća korist od lanenog semena za mršavljenje

Laneno seme se odlikuje visokim sadržajem vlakana. Američka asocijacija dijetetičara navodi da ishrana bogata vlaknima pruža najbolje rezultate u borbi protiv viška kilograma i da direktno utiče na smanjenje mase donjeg dela tela. Navedene činjenice su dokazano tačne, laneno seme predstavlja možda i namirnicu najbogatiju vlaknima koja postoji.

Uneta vlakna lanenog semena imaju svojstvo vezivanja vode, zbog čega unos istih zahteva veće količine tečnosti. Seme ima svojstvo bubrenja zbog vode, pružajući osećaj sitosti duži vremenski period, što može pomoći i prilikom mršavljenja suzbijajući osećaj gladi.

laneno seme za mrsavljenje

Ipak, postoji jedna dilema, možete li se ugojiti od lanenog semena?

Prema navodima američke baze podataka o prehrambenim namirnicama, laneno seme nalazi se na 39-om mestu namirnica sa visokim udelom zdravih vlakana. Pored lana, na listi se nalazi oko 8000 namirnica. Laneno seme sadrži 27.3 g hranljivih vlakana u količini od 100 g, što ga svrstava u 5% namirnica sa najvećim nivoom dijetetskih vlakana. Ipak, značaj lanenog semena za mršavljenje dovodi se u pitanje zbog činjenice da sa 534 kalorije u 100 g laneno seme spada u visokokalorične namirnice.

Zbog navedene činjenice otvara se pitanje da li je uputno konzumirati laneno seme ukoliko je vaš cilj mršavljenje, budući da ova žitarica ima znatnu kalorijsku vrednost?

Kako iskoristiti sve prednosti lanenog semena za mršavljenje, a pritom izbeći povećani unos kalorija?

U nastavku teksta saznaćete kako možete iskoristiti sve zdravstvene koristi od konzumiranja lanenog semena, bez unošenja suvišnih kalorija u organizam. Postoji nekoliko različitih načina, a svaki od njih podrazumeva unos svih 534 kcal sadržanih u 100 g lanenog semena.

 

  • 100 g lanenog semena sadrži 27,3 g vlakana.
  • 1 kg maline sadrži 65 g vlakana.
  • 2,3 kg barenog karfiola sadrži 52,9 g vlakana.

Iz navedenih podataka može se izvesti zaključak da postoje i druge prehrambene namirnice koje vam mogu pružiti više vlakana nego što je sadržano u 100 g lanenog semena. Ipak, to ne znači da bi trebalo da unosimo 2,3 kg karfiola da bismo obezbedili dovoljan unos vlakana, ali nam ukazuje na činjenicu da postoje i druge korisne namirnice koje se mogu upotrebiti za mršavljenje.

Ipak, javlja se dilema da li su sve masnoće prisutne u lanenom semenu zdrave?

Laneno seme sadrži omega-3 masne kiseline, koje su zdravije od omega-6 zasićenih. Ukoliko želite da konzumirate laneno seme sa ciljem održavanja linije, omega-3 kiseline vam neće biti od značaja, uprkos svojim pozitivnim svojstvima. Zbog visoke kalorične vrednosti semena, unosom većih količina istog izložićete se riziku dobijanja viška kilograma, tako da, u slučaju da svom organizmu želite da priuštite neophodne omega-3 masne kiseline, učinite to konzumiranjem drugih namirinica bogatih nezasićenim više masnim kiselinama.

Ako bi ste, na primer doslovno sledili suludu ideju i pojeli 2,3 kg barenog karfiola,u organizam biste uneli 240% preporučenog dnevnog unosa omega-3 masnih kiselina. Čak vam i normalna porcija karfiola može omogućiti dupliranu neophodnu količinu omega-3 masnih kiselina.

U odbranu navedenih činjenica, cilj ovog teksta nije da vas spreči da konzumirate laneno seme, već da vam pruži uvid u njegova ne(korisna) svojstva za mršavljenje.

U tu svrhu, podelićemo sa vama jedan ključni savet na koji način možete učiniti laneno seme sastavnim delom dijetalnog režima ishrane, a da pritom izbegnete sve suvišne kalorije.

Jednostavan trik koji će vam pomoći da uvrstite laneno seme u sastavni deo vaše dijete za mršavljenje

Ne sitnite seme lana

Unošenjem celog zrna lanenog semena, omogućićete pun unos hranljivih vlakana, koja bubre pod uticajem vode održavajući dogotrajan osećaj sitosti, ali će ujedno doći do otežanog apsorbovanja korisnih nutrijenata.

Prema istraživanjima telo će upiti mnogo manje kalorija zato što će celo zrnevlje samo prolaziti kroz vaš digestivni trakt, što istovremeno znači i smanjeni unos hranljivih sastojaka poput omega-3 masnih kiselina, zbog čega primena trik saveta za unos lanenog semena predstavlja mač sa dve oštrice.

Laneno seme za mršavljenj -da ili ne ?

Poznata je činjenica da, ukoliko želite da smršate morate unositi namirnice bogate vlaknima, a siromašne kalorijama, iz čega se može zaključiti da laneno seme ne može predstavljati idealnu namirnicu za mršavljenje. Ipak, ovu korisnu namirnicu zbog toga ne bi trebalo izbegavati, pogotovo ako vaša ishrana oskudeva omega-3 masnim kiselinama. Cilj ovog teksta je predoči potencijalne koristi od konzumacije lanenog semena za mršavljenje, ali i da istakne činjenicu da laneno seme ne predstavlja tako savršenu prehrambeno-dijetalnu namirnicu kakvom je pojedini smatraju.