Laneno ulje – za zdravlje, mršavljenje i celulit

Korisna svojstva lanenog ulja za digestiju, zdravlje kože i srca
Ukoliko želite da povećate unos omega-3 masnih kiselina, laneno i riblje ulje predstavljaće idealnu opciju, ali će se ipak u nekom trenutku javiti dilema koje od ova dva ulja predstavlja bolji izbor. Za osobe koje se pridržavaju vegetarijanskog ili veganskog režima ishrane nema nedoumice, ali za one koji to nisu biće teško opredeliti se za određenu vrstu ulja, kao i izvagati sve potencijalne prednosti korišćenja istih.

Jedna činjenica je sigurna – laneno ulje jedan od najbogatijih prirodnih izvora biljnih omega-3 nezasićenih masnih kiselina, i to nije sve, jer visok nivo masnih kiselina predstavlja samo jedan u nizu kvaliteta lanenog ulja.

7 prednosti lanenog ulja

Navedeno ulje ekstrakuje se iz hranljivog i izuzetno zdravog lanenog semena. Poput semena, ulje dobijeno od lana obiluje zdravim omega-3 masnim kiselinama koje imaju bitnu ulogu u očuvanju zdravlja mozga i srca, kao i dobrog raspoloženja, takođe obezbeđujući i smanjivanje upalnih procesa, zdraviju kožu i kosu. Zahvaljujući orašasto slatkastom ukusu, dnevna rutina konzumiranja jedne kašike lanenog ulja neće vam predstavljati nikakav problem.

Laneno ulje sadrži oko 50% od ukupnih 60% omega-3 masne kiseline u formi α-linoleinske kiseline (ALA). Budući da laneno ulje poseduje značajan nivo antiinflamatornih i preventivnih svojstava, mnogi se u većoj meri opredeljuju za korišćenje lanenog ulja, a u tome prednjače vegetarijanci i osobe ne žele da rizikuju unos potencijalno prisutne žive u nekim ribljim uljima.

Omega-3 masne kiseline igraju bitnu ulogu u gotovo svim telesnim procesima, uključujući zapaljenske procese, očuvanju zdravlja srca i moždanih funkcija. Nedostatak omega-3 nezasićenih kiselina negativno se odražava na prisustvo umanjenog koeficijenta inteligencije, pojave depresije, srčanim oboljenjima, artritisom, kancerom i mnogim drugim oboljenjima.

Za šta je naročito dobro upotrebljavati laneno ulje?

1. Laneno ulje za mršavljenje

Budući da vrši podmazivanje debelog creva i ima svojstva prirodnog laksativa. Laneno ulje predstavlja odlično sredstvo za ubrzavanje i pokretanje digestivnog sistema. Ulje od lanenog semena pospešuje eliminaciju hrane i otpadnih produkata, utičući time na detoksikaciju tela i gubitak viška kilograma.
Jedna studija iz 2015. godine uvršćivanje lanenog ulja u dijetalni režim ishrane može biti od presudnog značaja u gubljenju telesne težine i smanjivanju upalnih procesa. Zbog svega navedenog, nameće se zaključak da korišćenje lanenog ulja kao svojevrsnog nosača drugih eteričnih ulja za mršavljenje može ostvariti pozitivno dejstvo na gubitak kilograma.

2. Ublažava simptome konstipacije i dijareje

Konstipacija predstavlja usporenu eliminaciju hrane i otpadnih produkata iz digestivnog trakta. Pojava zatvora obično je praćena simptomima poput nadimanja, gasova, bolovima u leđima i zamorom. Laneno ulje predstavlja tradicionalno sredstvo u borbi protiv konstipativnih smetnji, zbog svojih prirodnih lubrikantnih svojstava.
Istovremeno, laneno ulje predstavlja odlično sredstvo u lečenju dijareje. Istraživanja publikovana u Etnofarmkološkom žurnalu 2015. godine ukazala su na to da dualističko lekovito dejstvo ulja koje se ispoljava u ublažavanju simptoma zatvora i dijareje predstavlja odličan pokazatelj višestrukih prednosti korišćenja lanenog ulja u očuvanju pravilne funkcije digestivnog sistema.

4. Laneno ulje u borbi protiv raka

Laneno ulje predstavlja visoko cenjeno sredstvo u sprovođenju prirodnih tretmana kancerogenih oboljenja, poput Budvigovog protokola ishrane za lečenje raka. Određene studije su čak iznele neverovatan podatak da laneno seme može uspešno preduprediti rast tumora dojke.
Jedna studija navodi da α-linoleinska kiselina prisutna u ulju semena lana suzbija rast kancerogenih ćelija dojke izmenom signalnih puteva. Druga studija zagovara primenu lanenog ulja kao jeftine komplementarne terapije za različite stadijume raka dojke. Istraživanja su dokazala da α-linoleinska kiselina sadržana u ulju inhibira rast kancerogenih ćelija ujedno izazivajući apoptozu, programiranu smrt ćelija kancerogenog tipa.

4. Laneno ulje protiv celulita

Tražite li efikasan prirodan način borbe protiv celulita? Paralelno sa starenjem opada i proizvodnja kolagena, čije dodatno stvaranje možemo pospešiti primenom lanenog ulja. Strukturne promene tkiva kože, uključujući i deficit kolagena čine pojavu celulita još vidljivijom. Koža se tanji i gubi sposobnost prikrivanja nepravilnosti nastalih pod uticajem površinskih masnih naslaga i vezivnog tkiva ispod istih. Uključivanjem lanenog ulja u svoj režim ishrane uticaćete na suzbijanje pojave celulitnih naslaga.

5. Smanjivanje ekcema

Ekcem predstavlja često rasprostranjeno kožno oboljenje koje se manifestuje simptomima poput suvoće i crvenila kože raspucale kože. Ovo kožno oboljenje nastaje uglavnom kao alergijska reakcija na hranu, hemikalije ili druge supstance poput parfema i sapuna. Pojavu ekcema možete eliminisati ne samo izbegavanjem neadekvatnih proizvoda za negu kože, već i promenom režima ishrane. Unošenjem esencijalnih masnih kiselina u znatnoj meri možete unaprediti elastičnost i strukturu kože. Sva korisna dejstva stavljaju laneno ulje na pijedestal prirodnih sredstava za negu kože, te eliminisanje neugodnih kožnih oboljenja poput pojave ekcema.

6. Laneno ulje za očuvanje zdravlja srca

Dokazano je da konzumiranje hrane bogate α-linoleinskom kiselinom značajno umanjuje šanse za pojavu srčanih oboljenja ujedno pomažući u lečenju istih. Povećani unos pomenute kiseline, prema izvesnim istraživanjima može uticati na sprečavanje pojave infarkta. Još jedna studija je pokazala da žene koje unose povišeni nivo α-linoleinske kiseline (1,5 g dnevno) imaju 46% umanjeni stepen rizika od pojave iznenadnog srčanog udara od onih žena koje su u manjim količinama unosile pomenutu kiselinu (oko pola grama dnevno). Generalno, istraživanja su utvrdila da osobe koje unose namirnice bogate α-linoleinskom kiselinom imaju smanjenu stopu umiranja od bolesti srca.

7. Laneno ulje u lečenju Sjogrenovog sindroma

Sjogrenov sistem predstavlja oboljenje imunog sistema koje karakteriše ispoljavanje dva ključna simptoma – pojava suvih očiju i usta. Brojne studije ukazuju na korelaciju između ishrane i suvoće očiju, shodno tome, jedna od studija je potvrdila da oralna primena lanenog ulja može pomoći obolelima od Sjogrenovog sindroma. Terapija primenom kapsula lanenog ulja (jedan – do dva grama dnevno) može uticati na umanjenje površinskog zapaljenja oka i ublažavanje simptoma keratokonjuktivitisa (pojave suvih očiju) kod obolelih od Sjogrenovog sindroma.

Nutritivne činjenice o lanenom ulju

Laneno ulje potiče od biljke Linum usitasssimum L. Ulje dobijeno od lana sadrži omega-3 i omega-6 polinezasićene nezasićene masne kiseline (PUFA), koje telo nije kadro samo da proizvede, a od esencijalnog su značaja za zdravlje ljudi. Izuzetno je bitno pravilno uspostavljanje balansa ovakvih polinezasićenih masnih kiselina, budući da omega-3 kiseline utiču na ublažavanje inflamatornih procesa, dok omega-6 masne kiseline pospešuju iste. Zdrava ishrana bi trebalo da uključuje četiri puta manji unos omega-6 kiselina u odnosu na omega-3 masnoće. Međutim, tipičan režim ishrane zasniva se na 14-25 puta uvećanom unosu količina omega-6 kiselina nego što je to slučaj sa omega-3 nezasićenim mastima, što je prema mnogim naučnicima okidač pojave sve veće stope inflamatornih oboljenja.

Laneno ulje sadrži α-linoleinsku kiselinu koja se u telu konvertuje u eikozapentaenoinsku kiselinu (EPA) i dokozaheksaenoinsku kiselinu koje predstavljaju omega-3 kiseline prisutne u ribljem ulju.
Uzevši u obzir sve prisutne omega-3 nezasićene kiseline, nutritivni značaj lanenog ulja je enorman. Standardna doza ulja od jedne kašike sadrži oko 120 kcal, 0.001 g proteina i 13.6 g masti.

Laneno ili riblje ulje?

Oba ulja sadrže omega-3 masne kiseline, među njima tri fiziološki značajne vrste: ALA, EPA i DHA.

  • Eikozapentenska kiselina (EPA) neophodna za očuvanje fizičkog i mentalnog zdravlja, može se naći u ribi i ribljem ulju.
  • Dokozoheksaenoinska kiselina (DHA) predstavlja izuzetno značajnu kiselinu za funkcionisanje tela u celosti, posebno mozga, krvnih sudova i imunog sistema. Može se naći u školjkama, ribi i ribljem ulju.
  • α-linoleinska kiselina (ALA) predstavlja jedinu prisutnu omega-3 masnu kiselinu u biljnim kulturama poput lanenog semena, uljane repice, soje, semena konoplje, oraha i suplemenata ishrani. Ishranom uneta ALA kiselina konvertuje se u EPA, i na kraju u DHA kiselinu.

Laneno ulje je bogato α-linoleinskom kiselinom, a ujedno siromašno eikozapentenskom i dokozoheksaenoinskom kiselinom. Uneta α-linoleinska kiselina se može u telu konvertovati u EPA ili DHA, omega-3 kiseline prisutne u ribljem ulju. Ovaj proces postiže se delovanjem enzima elongaze i desaturaze. Faktor obavljene konverzije kiselina zavisi od vaše lične ishrane i zdravlja digestivnog sistema.

Konverzija α-linoleinske u eikozapentensku i dokozoheksaenoinsku kiselinu zavisi od prisutnog nivoa drugih hranljivih nutrijenata poput vitamina B6 i B7 (biotina), bakra, kalcijuma, magnezijuma, cinka i gvožđa, koji u velikoj meri manjkaju u današnjem načinu ishrane, posebno u slučaju vegetarijanaca.

Laneno ulje sadrži 50-60% omega-3 masnih kiselina u vidu α-linoleinske kiseline, dok riblje ulje prirodno sadrži određene količine eikozapentenske i dokozoheksaenoinske kiseline – EPA i DHA predstavljaju najkorisnije omega-3 masne kiseline, ali ipak ne bi trebalo da ih unosimo u većim dozama, da ne bi došlo do preovladavanja istih u odnosu na ALA, koja predstavlja jedan od najznačajnijih benefita lanenog ulja.

Istorija lanenog ulja

Istorija upotrebe lanenog ulja doseže iz daleke prošlosti. Postoje podaci da kulitvacija lana datira još iz neolitskog doba, oko 10000 godina pre Hrista. U periodu između 4000. i 2000. godine pre Hrista gajenje lana je postalo uobičajena praksa na području Bliskog istoka, kao i u azijskim zemljama bliskim Mediteranu. U osmom veku, kralj Karlo Veliki doneo je zakon koji je podsticao podanike da konzumiraju laneno ulje.

Do danas, lan se gaji uglavno za domaće potrebe, kao i u prošlosti. Na području SAD i Kanade, komercijalna proizvodnja lana uključuje uljane sorte istog, koje poseduju uglavnom već osušeno i izmrvljeno seme pogodno za proizvodnju različitih tipova lanenog ulja.

Nejestive forme lanenog ulja koriste se za proizvodnju premaza drvenih površina i drugih indistrijskih materijala. Jestivo laneno ulje može se upotrebljavati kao stočna dohrana.

Kako odabrati i koristiti laneno ulje?

Hladno ceđeno laneno ulje organskog porekla i proverenog kvaliteta predstavljalo bi idealan izbor. Bez obzira na vrstu i marku, laneno ulje bi trebalo čuvati u tamnim bocama sa ciljem sprečavanja oksidacije. Prirodne vrste ulja mogu pored α-linoleinke kiseline obezbediti i dovoljne količine lignana organizmu. Takođe, laneno ulje je moguće konzumirati i u vidu kapsula, ukoliko vam ne prija ukus prirodnog ulja, ali se ipak savetuje upotreba pravog ulja.
Jedna od najvažnijih prednosti lanenog ulja leži u njegovim mnogobrojnim potencijalnim načinima primene. Laneno ulje se može koristiti kao alternativa drugim uljima u pripremi salate i soseva. Zbog svog slatkastog ukusa, često predstavlja sastavni deo različitih šejkova i proteinskih napitaka.

Poput lanenog semena, može predstavljati i izvrsni nutritivni dodatak jogurtu ili ovsenoj kaši. Miks lanenog ulja i švapskog sira omogućiće lakše emulgovanje ulja, kao i pospešivanje digestivnih i metaboličkih procesa u organizmu. Kombinacija lanenog ulja i švapskog sira prema Budvigovom protokolu predstavlja deo antikancerogenog tretmana. Ulje od lanenog semena može se upotrebavati umesto putera tokom pripreme pirinča, krompira ili tosta radi iskorišćavanja svih izvanrednih svojstava lanenog ulja i izbegavanja suvišnih ugljenih hidrata.

Laneno ulje je neophodno čuvati u frižideru da bi sačuvalo svežinu. U cilju sprečavanja pojave oksidacije i užeglosti, potrebno je voditi računa da flaša ulja bude dobro zatvorena. Da biste iskoristili maksimalni stepen svežine ulja, poželjno je da ulje upotrebljavate 6-8 nedelja nakon otvaranja. Ukoliko ne nameravate da često koristite laneno ulje, ili ste skloni zaboravljanju korišćenja istog, preporučljivo je da nabavite manju bočicu ulja.
Takođe, nije uputno upotrebljavati laneno ulje u kuhinji zbog moguće oksidacije. Laneno ulje bi trebalo dodavati još nezagrejanoj i termički neobrađenoj hrani.