Lavanda uzgoj u bašti i saksiji – sadnja, nega, zalivanje

Lavanda uzgoj       

Laka za gajenje i veoma cenjena, lavanda je dobrodošao dodatak svakom vrtu sa svojim prelepim cvećem i divnim mirisom. Sve što vam je potrebno za gajenje lavande i održavanje ove mirisne cvetnice je pogodno mesto u bašti i malo znanja iz hortikulture.

Lavanda uzgoj u saksiji

Lavanda se može gajiti u saksiji koja može biti smeštena u toplom prostoru, daleko od zimske hladnoće na otvorenom u vašem vrtu.

Kada je gajenje lavande u kući u pitanju, najpre izaberite saksiju koja je odgovarajuće veličine u odnosu na biljku i koja je takođe lako pokretna.

Saksija mora imati rupe na dnu da bi se obezbedila dobra drenaža vode. Koristite supstrat mešavine zemljišta koji lako odvodi vodu.

lavanda u saksiji gajenje

Neophodno je da koren ne ”sedi” u vodi ili će biljka da uvene. Postavite kamenčiće u posudu za kapanje.

Nega i održavanje lavande

Najbolji način za gajenje lavande u saksiji je da se imitiraju prirodni uslovi za rast koje biljka zahteva. Ova biljka je poreklom iz mediteranskog regiona koji je sunčan, topao i suv.

Pre nego što stavite lavandu u saksiju, razmislite o tome gde će saksija da stoji. Vaša biljka treba 8 sati direktne sunčeve svetlosti. Ova biljka voli da se sunča. Lavanda voli tople i suve uslove gajenja.

Dobra drenaža je ključna tačka za uzgoj lavande bilo gde. Zalivajte biljku samo kada je zemljište suvo i ostavite da se osuši između perioda zalivanja. To ne znači da dozvolite da biljka uvene zbog nedostatka vode.

Omogućite dobro oticanje vode, dakle koren lavande nikako ne sme da bude natopljen vodom, a za ove svrhe koristite odgovarajući supstrat, najbolje peskoviti.

Odaberite kombinaciju zemljišta koje je lagano i paperjasto. Dodati malo dolomita (oko jedne kašike) i mešati zajedno sa rukom punom peska. Stavite malo šljunka na dnu posude za sadnju pre dodavanja mešavine. Možda ćete morati da postavite veliki deo slomljenog zemljanog lonca ili kamenčić preko rupa za odvod da bi zadržali biljku unutar saksije.

Postavite posudu sa biljkom na sunce i uživajte. Ne zaboravite da zaštitite biljku od zamrzavanja i sklonite je postepeno pre promene vremena. Ne zalivajte zimi ukoliko to nije potrebno. Ponovo vratite biljku napolje kada vremenski uslovi to dozvole.

Ostatak nege biljke, kao što je orezivanje, isto je kao i kad se lavanda gaji napolju.

lavanda u kuci gajenje

 

Sadnja lavande         

Kako se sadi lavanda? Samo sledite sledeće korake:

Najpre iskopajte rupu dovoljno veliku za koren lavande. Koristite baštensku lopaticu da iskopate rupu na lokaciji koju ste odabrali za svoju lavandu. Rupa bi trebalo da bude dovoljno duboka i široka da primi koren biljke. Lavanda zapravo raste najbolje u nešto skučenim uslovima.

Ukoliko sadite lavandu u saksiji, izaberite onu koja je dovoljno velika da primi koren, sa 2-3 cm prostora sa svake strane.

Pripremite zemljište. Pripremite zemljište da primi lavandu i optimizujte uslove gajenja stavljanjem dve pune šake sitnog okruglog kamena, zajedno sa pola šolje kreča, dobro kompostiranim đubrivom i koštanim brašnom u rupu. Dobro promešajte. Prekrijte ovu mešavinu sa tankim slojem zemlje. Kamen će pomoći sa drenažom, kreč će alkalizovati zemlju, dok će đubrivo i koštano brašno pomoći da vaša lavanda ima dobre uslove za početak rasta.

Zalivajte lavandu u njenoj rasadnoj saksiji pre sadnje. Trebalo bi da zalivate lavandu u saksiji ili posudi u kojoj ste je kupili, najmanje jedan sat pre sadnje. Ovo će obezbediti da se koren hidrira, ali ne i da se natopi, pre nego što se posadi u zemlju.

Potrebno je lagano orezati lavandu pre sadnje. Ovo će obezbediti dobru cirkulaciju vazduha kroz stabljike, podstaći novi rast i sprečiti da centar stabljike postane drvenast, što je čest problem sa lavandom.

Pripremite koren. Uklonite lavandu iz saksije u kojoj ste je kupili i lagano protresti da bi se uklonio višak zemlje sa korena. Lavanda bi trebalo da bude zasađena sa golim korenom, kako bi se brzo i lako prilagodila novom okruženju za rast.

Pažljivo postavite biljku u pripremljeno mesto za sadnju i ostavite je na sloju zemljišta neznatno iznad ”kamene mešavine” koju ste umešali ranije. Uverite se da koren biljke ne dolazi u direktan kontakt sa mešavinom. Popunite dodatni prostor oko i iznad korena lavande sa zemljom, lagano je dodajući na mesto oko baze stabljike.

Ako sadite više od jednog primerka biljke lavande, ostavite oko 91,4 cm između svake biljke. To će garantovati dobru cirkulaciju vazduha i omogućiti lavandi prostor da raste.

 lavanda u sobi

Uzgoj lavande u bašti

Kada je u pitanju uzgoj lavande u vrtu, izaberite dobro osvetljenu lokaciju. Lavanda je mediteranska biljka, tako da napreduje na toplim, sunčanim mestima. Izaberite mesto u svojoj bašti gde će ova biljka dobiti puno sunce najmanje osam sati dnevno. Mesto bi trebalo da se zakloni ako je moguće, da se biljke zaštite od zimskih vetrova.

Sadnja lavande pored velikog kamena ili zida može biti dobra ideja, jer će to obezbediti dodatnu toplotu i zaklon.

Uverite se da zemlja ima odgovarajuću drenažu. Vlaga je neprijatelj lavande, tako da ono najvažnije što treba da razmotrite je lokacija na kojoj je zemljište dobro drenirano. Zemljište treba da bude blago, nekako paperjasto i dobro aerisano (protkano vazduhom) kako biste postigli optimalne uslove za uzgoj lavande u bašti.

Da se poboljša drenaža zemljišta, možete umešati malo građevinarskog peska pre sadnje lavande.

Alternativno, probajte da posadite svoju lavandu na vrhu padine ili pored zida kako bi se povećala drenaža.

Proverite pH nivo zemljišta. Lavanda najbolje raste u nešto alkalnim uslovima, sa idealnim pH nivoom zemljišta između 6,7 do 7,3. Možete testirati pH nivo vašeg zemljišta koristeći komercijalni test. Ako je potrebno, možete povećati alkalnost svoje zemlje dodavanjem malo kreča.

uzgoj lavande u vrtu

Prihrana lavande

Lavanda je prilično laka biljka za održavanje i treba je prihraniti svega jednom godišnje. Koristite blago đubrivo od mešavine komposta i koštanog brašna, negde u rano proleće. Takođe možete prihraniti lavandu pomoću tečne emulzije od ribe ili ekstrakta morske trave jednom ili dva puta tokom leta.

Zalivanje lavande

Zalivajte umereno. Kao što je pomenuto ranije, vlaga je neprijatelj lavande i ako je koren biljke preterano vlažan, to će ubiti biljku brže nego suša ili niske temperature. Zapravo, preterano zalivanje novih biljaka u proleće je glavni uzrok neuspešnog rasta lavande.

Da bi se postigao odgovarajući nivo zalivanja, uverite se da je zemlja postala potpuno suva između svakog zalivanja. Međutim, ne treba ni dozvoliti da biljka postane dehidrirana.

Kada je gajenje lavande u saksiji u pitanju, uverite se da saksija ima adekvatnu drenažu, da se spreči nakupljanje vode na dnu.

Možete sprečiti da korov raste oko osnove vaše lavande pokrivanjem zemljišta sa tankim slojem malča. Koristite svetlo obojen malč, kao što je grub pesak, šljunak ili oklopi školjki. Malč će takođe pomoći da se koren zaštiti od zimskih mrazeva.

uzgoj lavande u basti

Orezivanje lavande

Trebalo bi da orezujete lavandu jedanput godišnje, po mogućstvu u proleće pre nego što počne novi rast. Trebalo bi da orežete oko 1/3 cele biljke, koristeći makaze za orezivanje ili baštenski trimer za postizanje urednog oblika biljke.

Orezivanjem lavande ćete podstaći novi rast i zaustaviti nekontrolisano širenje biljke. Samo pazite da je ne orežete previše, jer to može sasvim sprečiti novi rast.