Lečenje: terapija bojama

Tradicionalna terapija bojama primenjuje postupke u kojima koristi boje kao preventivna sredstva i svojevrsne lekove. Počev od izbora kolora odeće, zidova i nameštaja u prostorijama u kojima boravimo, pa do specifičnih postupaka, kao što je obrada vode za piće pomoću boja.

Iako neke grane alternativne medicine osvajaju sve veći prostor (na primer akupunktura koja je Eostala deo oficijelne), ima i onih oje sporo i teško stiču poverenje. Takav je slučaj sa terapijom bojama, bez obzira što je odavno poznat uticaj boja na zdravlje i koriste se kako u preventivi, tako i u terapiji.

Iz svakodnevnog iskustva znamo da crna, ili tamno smeđa boja izazivaju depresivno raspoloženje, ali da pogled na plavo more, ili zelenu livadu opušta i smiruje. U ovakvom delovanju boja leži ključ terapijske primene.

Eksperimenti urađeni u novije vreme pokazali su da neke boje utiču čak i na osećaj toplote. Istraživanje sprovedeno u Norveškoj pokazalo je da svi u plavoj prostoriji podešavaju termostat za 3 stepena više nego oni koji su u crvenoj.
Druga istraživanja pokazala su da boje deluju i na percepciju vremena, na koncentraciju, pamćenje…

Crvena svetlost izaziva emocionalno uzbuđenje, povećava puls, električni otpor kože, kao i da pojačava električnu aktivnost mozga.

Postupak solarizacije (osunčavanja) vode koristili su još stari Egipćani, jer su znali da prolazak sunčevih zraka kroz stakla određenih boja menja strukturu vode i njena energetska svojstva.

Postupak je jednostavan i možete sami da ga isprobate:
– stakleni sud sa vodom prekrijte papirom, ih celofanom u boji koju izaDerete i ostavite ga napolju oko 1 sat (ako je sunčano), ili 2-3 sata (u slučaju daje vreme oblačno)

Drugi jednostavan postupak kojim možete da oprobate delotvor-nost terapije bojama zasniva se na činjenici da boje na nas deluju ne samo preko čula vida, već i dodira. To je razumljivo, jer boje odražavaju različite frekvencije svetlosti i svaka ima svoju specifičnu brzinu vibriranja. Vibracije na različite načine utiču na energiju našeg organizma iz čega proističu različita terapijska svojstva.

Tradicionalna znanja potvrđuju i neka novija naučna istraživanja koja pokazuju da naš nervni sistem reaguje na boje ne samo preko centra za vid, već i preko drugih moždanih centara i delova nervnog sistema. Tako je, utvrđeno da crveno i plavo svetio izazivaju promene u vegetativnom nervnom sistemu pri čemu crveno deluje nadražujuče, a plavo smirujuće.

Postupak se sastoji u prekrivanju tela tkaninom određene boje. Tkanina bi trebalo da bude od prirodnog materijala (pamuk, vuna ili, najbolje, svila), ali i dovoljno velika da pokrije celo telo. Ako se odlučite da ovo probate u osvetljenoj i toploj prostoriji pustite smirujuću muziku, ležite nagi i pokrijte se tkaninom kao pokrivačem. Opustite se i koliko možete ispraznite um od misli. U tom položaju ostanite 10-30 minuta.

Crvena za dobar seks

Navodimo tradicionalno značenje boja, kao i kratak opis njihovog delovanja. I jedno i drugo ima okvirnu vrednost, jer je dejstvo boja individualno. Rukovodeći se ovim možete da primenite opisane postupke i da na osnovu sopstvenog iskustva postepeno naučite da precizno birate boje. Ako vam je to isuviše komplikovano možete bar da povedete više računa o bojama koje vas okružuju.

LJUBIČASTA

ZNAČENJE: duhovnost, dostojanstvo, poštovanje, nada…

DELOVANJE: pomaže kod gubitka samopoštovanja, osečajanja, beznadežnosti, depresije, jača karakter i pospešuje kreativnost

NARANDŽASTA

ZNAČENJE: radost, sreću, nezavisnost, bezbrižnost…

DELOVANJE: otklanja de presiju, podiže nizak krvni pri tisak, poboljšava potenciju, po maže kod kamenja u bubrezim i žuči, bronhitisa i grčeva mišića.

ŽUTA

ZNAČENJE: intelekt, misaonost, ravnodušnost, nepristrasnost…

DELOVANJE: jača nervni sistem, stimuliše mentalne procese, daje energiju mišićima, čisti i leči ožiljke, pomaže kod reumatskih i artritičnih poremećaja (smanjuje količinu kalcijuma u zglobovima)

ZELENA

ZNAČENJE: sklad, ravnoteža, stabilnost, simpatija…

DELOVANJE: čisti organizam od otrova iz hrane i štetnih produkata metabolizma, deluje orotiv infekcije pomaže kod srčanih oboljenja.

INDIGO
(TAMNO PLAVA)

ZNAČENJE: relaksacija, in spiracija, posvećenost, mir, spo kojstvo, blagost…

DELOVANJE: snižava viso krvni pritisak, smiruje strahi lupanje srca (aritmije), protiv nesanice, astme, migrene, psihičkog šoka…