Lekovita biljka idjirot

Idjirot, smrduš, babad, baban, vodena sabljarica, kolmež, mirisava trska i temišvarska šaša različiti su nazivi za lekovitu biljku sa latinskim nazivom Acorus calamus[1]. Ovu biljku propisuju i naše farmakopeje (oficijalne farmaceutke knjige) za lečenje tegoba uglavnom digestivnog trakta.
Od biljke se u lekovite svrhe najviše koristi osušeni rizom.

Kako izgleda idjirot
Idjirot je vodena zeljasta biljka sa razgranatim rizomom dužine od 25-50 santimetara (nekada i do 150!), dok je visina stabljike od 60 do 150 cm. Sabljasti listovi su raspoređeni u dva reda. Na vrhu stabljike je klipasta cvast sa dvopolnim cvetovima. Plod je crvenkasta bobica. Idjirot se razmnožava, sem polnog i vegetativnim putem, znači preko rizoma.[2]
Kao što jedno od naziva kaže (vodena sabljarica), da bi idjirot izrastao potrebno je izuzetno vlažno tlo na močvarnim terenima i zemljište srednje bogato hraniljivim materijama. Zbog toga je čest stanovnik sunčanih obala reka i kanala i zabarenih mesta.
Tu se formira specifična biljna zajednica ili fitocenoza Acoretum calami [3] u kojoj je idjirot dominatna biljka.Kod nas se javlja u okviru vodene zajednice sa trskom.

Rizom ove biljke je dobar za stomak jer pospešuje apetit i varenje, lučenje žuči, poboljšava tonus žučne kesice i reguliše poremećaje mokrenja.
Od pamtiveka su seljaci prehranjivali decu od prodaje korena idjirota, ali i lečili sebe, prijatelje i porodicu.
Uprkos velikoj eksplotaciji ova biljka je uspela da preživi i da se održi u relativno stabilnoj populaciji.

Od idjirota se, kao lekovita sirovina koristi sasušen rizom (Calami rhizoma). Neoguljen ima više etarskog ulja od oguljenog (Calama rhizoma mundata) i trebalo bi da ga bude najmanje 1,5 %. Prema podacima Dr. Tucakova sirovina sa vojvođanskih terena sadrži u prošeku od 1.3 – 4.1 % etarskog ulja.
Glavni sastojci etarskog ulja su fenilpropanska jedinjenja – azaron, izoeuglenol-metiletar i isparljivi sekviterpenski lakton akoron, koji destilacijom prelazi u prva dva, a tu su i tanini, skrob, smole… Novija istraživanja Svetske zdravstvene organizacije pokazala su i neka toksična dejstva azarona, zbog čega se koristi oprezno. Zahvaljujući pomenutim sastojcima rizom mirišljave trske je dobar kao stomahik karminativ i iri-tans. Interno se koristi kao stomahik (pre jela – povećava apetit) i karimnativ (poboljštava varenje), a etarsko ulje se dodaje kupkama i koristi se za utrljavanje.Upotrebljava se, takodje, kao začin jer pospešuje lučenje žuči,
poboljšava tonus žučne kesice, “budi” apetit i reguliše poremećaje mokrenja.