Lekovita biljka pelin – čaj od pelina za želudac, protiv crevnih parazita….

Šta je pelin?

Možda nema najlepše ime na svetu ali zato ima moćna lekovita svojstva – pelin ubija crevne gliste i druge štetne organizme.Tradicionalno se upotrebljava kao lek za želudac…

Biljka pelin, poznata i po svom naučnom imenu Artemisia absinthium, je divlja biljka koja raste širom mnogih delova Evrope i u nekim delovima severne Afrike i severne Azije. Danas se intenzivno gaji u Severnoj Americi jer za njom raste potražnja zbog primene u lečenju a pre svega jer se sve više koristi kao čaj za želudac, gastritis pa čak i za mršavljenje.

pelin biljka

Kontroverzna prošlost

Iako je mnogima poznat samo čaj od pelina, bilka pelin ima pomalo kontroverznu prošlost koja ga prati i do danas. Njegovo ime je sinonim za alkoholno piće apsint koje je bilo veoma popularno u 19. veku.

Apsint, čiji je glavni sastojak pelin, često je povezivan sa umetnicima poput Van Goga i piscima poput Edgara Alana Poa, a smatra se da je doprineo njihovim prevremenim smrtima. Usled prisustva apsintola i još jedne hemikalije tujona, smatralo se da apsint izaziva halucinacije, ozbiljne nervne poremećaje, depresiju i mentalna oštećenja.

Ovo je za posledicu imalo zabranu apsinta u brojnim zemljama širom sveta. Nedavna ispitivanja, međutim, pokazuju da su štetna halucinogena dejstva apsinta bila verovatno preuveličana pa se pelin kao lek za želudac vraća, posebno u Evropi.Čaj od pelina je potpuno bezbedan za upotrebu ako je doziranje propisno.

caj od pelina

Kako se uzima – upotreba

Pelin se danas može naći u raznim oblicima: čaj, kapsule, tinktura, tablete i tečni ekstrakt. I njegovo ulje se ekstrahuje i prodaje kao eterično ulje pelina. Nema dovoljno dokaza koji bi potkrepili tačno doziranje, međutim, za želudac, gastitis, lošu probavu i druge probleme sa varenjem tradicionalno se uzima 3 do 5 g dnevno u obliku čaja.

Čaj od pelina

Osim komercijalnih varijanti pelina, on se često pije i kao čaj. Možete napraviti domaći čaj od pelina sledeći ova uputstva:

 • Uzmite oko pola kašičice izmrvljenog, suvog pelina.
 • Biljku dodajte u šolju ključale vode.
 • Ostavite biljku da se natapa oko 15 minuta pa procedite.
 • Gorak ukus koji ima pelin čaj možete ublažiti dodavanjem neke druge biljke kao što je pitoma nana. Ovo će  ovaj čaj učiniti ukusnijim, a dobro je i protiv loše probave i gorušice.
 • Dnevno možete piti do 3 šolje čaja od pelina ali ne duže od 4 nedelje u jednom intervalu.

Sad kad znate kako se čaj od pelina priprema saznajte kakva je i njegova upotreba i za šta se sve koristi kao lek s obzirom na njegova brojna lekovita svojstva.

Sastav pelina

Isparljiva ulja, absintin, anabsintin, organske kiseline i smole su razlog zašto se pelin koristi u terapeutske svrhe. Upravo ove komponente daju veoma gorak ukus koji ima caj od pelina.

Absintin ima nekoliko lekovitih svojstava, uključujući antiinflamatorno, antiseptičko, intestinalno antelmintično, antifebrilno, a služi i za jačanje stomaka. Njegova antioksidantna svojstva sprečavaju oštećenje ćelija koje doprinosi procesu starenja i pojavi mnogih bolesti.

Lekovita svojstva pelina

Osim što se koristi kao sastojak apsinta, pelin je kroz istoriju korišćen za lečenje različitih bolesti, uključujući oboljenja organa za varenje, groznicu, dispepsiju i oboljenja jetre. Danas mu popularnost raste jer ima lekovito dejstvo kod brojnih zdravstvenih problema.

Čaj od pelina se najviše koristi za želudac, odličan je protiv gastritisa, crevnih parazita a utiče i na poboljšanje apetita.Ovaj čaj utiče na stvaranje žuči čime se poboljšava varenje.

Stimuliše sistem za varenje

Čaj od pelina se tradicionalno koristi za lečenje brojnih problema sistema za varenje. Koristio se za ublažavanje loše probave i za stimulisanje boljeg varenja jer može da pospeši lučenje žuči i održava zdravlje žučne kese i jetre. Posebno je efikasan kada se kombinuje sa drugim biljkama koje pospešuju varenje, kao što su đumbir i pitoma nana.

Saznajte više: Soda bikarbona kao čudotvoran lek za želudac

Stimuliše apetit

Pelin se tradicionalno koristi kao tonik za stimulaciju apetita što je izuzetno važno u periodu oporavka od bolesti. Preporučena doza za poboljšanje apetita je od 10 do 20 kapi tinkture od pelina razblažene u čaši vode koju bi trebalo da popijete 15 minuta pre svakog obroka.Isto tako možete piti čaj od pelina – jednu šolju umesto ove tinkture.

Protiv Kronove bolesti

Ispitivanje sprovedeno u Nemačkoj 2007. imalo je za cilj da proceni mogućnosti biljne mešavine u kojoj je pelin bio glavni sastojak da leči simptome Kronove bolesti. U dvostruko slepom eksperimentu jedna grupa pacijenta je primala dozu od 500mg pelina tri puta dnevno tokom 10 nedelja, dok je druga grupa pacijenata dobijala placebo.

Efikasnost lečenja se zasnivala na psihološkom faktoru koji je povezan sa Kronovom bolešću, gde pacijenti zapadaju u stanje depresije. Oni koji su dobijali pelin osetili su poboljšanje simptoma, a 13 od 20 pacijenta se u potpunosti oslobodilo psiholoških simptoma. Pacijenti u placebo grupi osetili su pogoršanje i fizičkih i psiholoških simptoma.

Protiv sindroma nervoznog creva

Sindrom nervoznog creva je veoma često oboljenje koje napada debelo crevo i može da dovede do nekoliko veoma neprijatnih simptoma, kao što su grčevi, bolovi u trbuhu, dijareja i konstipacija.

Neki pacijenti su imali uspešno lečenje mnogih simptoma tako što su koristili ili samo čaj od pelina ili kombinaciju sa drugim biljnim lekovima. Istraživanje je pokazalo da je pelin kombinovan sa drugim biljkama efikasan protiv simptoma abdominalnih oboljenja, poput mučnine, gorušice i grčeva.

Ubija gliste i parazite

Postoje dokazi da čaj od pelina uništava štetne parazite čime je opravdana jedna od tradicionalnih primena. Ljudi u zemljama u razvoju imaju korist od primene daleko pristupačnijih biljnih lekova jer je cena dostupnih farmakoloških preparata izuzetno visoka.

Prema istraživanju, pelin pomaže da se u crevima stvori sredina koja je ubitačna za parazite i druge štetne organizme.

Stimuliše menstruaciju

Pelin je prirodna emeniagoga, što znači da stimuliše menstruaciju i reguliše menstrualni ciklus. Ovo može biti poželjno jer biljni emenagogni preparati poput pelina mogu da se koriste kao kontraceptivno sredstvo u slučaju nužde ili kao prirodan lek za neredovnu menstruaciju.

Neke žene ponekad izazivaju menstruaciju ranije jer im tako više odgovara zbog, na primer, odlaska na odmor.

Zbog emanogognog dejstva, čaj od pelina bi trebalo da izbegavaju trudnice jer može da izazove spontani pobačaj.

Za opuštanje mišića

Čaj od pelina se može koristiti za ublažavanje tenzije i grčeva u mišićima. Njegovo antiupalno dejstvo ublažava bol koji se javlja usled upale zglobova, kao što su reumatizam i drugi oblici artritisa.

Protiv anksioznosti

Kao i mnogi drugi biljni lekovi, čaj od pelina ima blago dejstvo protiv anksioznosti i mnogi ga koriste za prevladavanje simptoma stresa i anksioznosti. Međutim, ima veoma malo naučnih istraživanja koja bi potvrdila efikasnost delovanja koju caj od pelina ima na anksioznost pa se oslanjamo na lična iskustva.

Neželjena dejstva pelina

Uprkos tome što se danas preparati od pelina prodaju sa veoma malo ili nimalo tujona, ipak ima nekoliko mogućih neželjenih dejstava i zato bi trebalo da budete oprezni ako koristite tinkturu ili čaj od pelina. U neželjena dejstva pelina spadaju:

 • Dijareja
 • Dermatitis kod topičke primene
 • Oštećenje bubrega je prijavljeno kada je muškarac star 31 godinu greškom popio 10ml eteričnog ulja pelina. Ovo je izazvalo bubrežnu insuficijenciju i oboljenje srca ali je muškarac uspeo da se u potpunosti oporavi.
 • Može da izazove zavisnost i ne sme se koristiti duže od 4 nedelje u jednom intervalu.
 • Može da izazove mučninu, insomniju, tremore i u ekstremnim okolnostima napade.
 • Osobe sa nekim oboljenjima poput gastričkih problema i ulcera ne bi trebalo da koriste pelin jer može da dovede do još veće nadraženosti.

Čaj od pelina u trudnoći

Trudnice bi trebalo da izbegavaju pelin jer ima sposobnost da stimuliše menstruaciju što može da izazove spontani pobačaj.  Ni dojilje ne bi trebalo da koriste čaj od pelina iz razloga bezbednosti.
[icegram campaigns=”8199″]