Lekovita biljka petrovac (ranjenik trava) lekovitost, priprema čaja

Lekovita biljka petrovac     

Petrovac biljka ili Agrimonia eupatoria je vrsta biljke koja pripada porodici ruža, a poznata je i pod nazivom trava ranjenik, ovčiji čičak, kostolom, trava od poseke.

Cela biljka je tamno-zelena sa brojnim mekim dlakama. Meke dlake pomažu da se mahune sa semenom biljke drže na bilo kojoj životinji ili osobi koja dolazi u kontakt sa biljkom – što pomaže u rasprostriranju semena biljke. Cvetovi imaju miris poput kajsije.

Lekovita biljka petrovac raste kao listopadna, višegodišnja zeljasta biljka i dostiže visinu do 100 cm. Njeni korenovi su duboki rizomi, od kojih izviru stabljike. Trava ranjenik se odlikuje se svojim tipičnim nazubljenim listićima, u obliku pera. Cvetovi se pojavljuju od juna do septembra, u racemoznim cvastima, žute boje.

Petrovac biljka je veoma rasprostranjena u Evropi i na Balkanu. Najčešće se može naći u brdsko-pretplaninskim predelima, veoma joj pogoduju suva i osunčana mesta, kao npr. pored listopadnih šuma, na međama, pored šibljaka ili na livadama i poljima.

petrovac lekovita biljka

Petrovac biljka kao lek

Kao lek se upotrebljava ceo nadzemni deo biljke petrovac u cvetu, koji se sakuplja na samom početku cvetanja.

Lekovita biljka petrovac sadrži najviše tanina, pa se smatra tipičnom taninskom biljkom, a pored tanina, biljka sadrži još i: organske kiseline, vitamine C, B1 i K; flavonoide (apigenin, kvercetin i dr.), triterpene, gorke materije; etarsko ulje (oko 2%) i dr.

Upotreba

Petrovac biljka je odobrena od strane nemačke komisije za internu upotrebu kod blage, nespecifične, akutne dijareje i upale oralne i sluznice ždrela (bolovi u grlu). Osušeni, nadzemni delovi ove biljke se mogu koristiti kao sredstvo za ispiranje kože za lečenje upala i iritacija kože.

Petrovac biljka kao lek se najviše koristi u savremenoj biljnoj praksi kao blagi adstrigens i tonik. Ova biljka je efikasna protiv dijareje, naročito kod male dece, i zbog niske toksičnosti, biljka je posebno pogodna za dečije bolesti.

Petrovac biljka kao lek zaustavlja iritaciju urinarnog trakta koja može da poveća potrebu deteta za mokrenjem i stoga može biti korisna u lečenju curenja iz bešike (kada se ne može zadržati mokraća), mokrenja u krevetu i može pomoći da se kontroliše inkontinencija kod odraslih. Ispijajte šolje čaja od petrovca polako pre odlaska na spavanje.

Petrovac je možda najpoznatija kao biljka za rane, koja se koristila na srednjovekovnim ratištima da zaustavi krvarenje. Takođe pomaže da se uspori obilno menstrualno krvarenje. Petrovac biljka kao lek se takođe smatra veoma korisnim agentom za tretman erupcija na koži i bolesti krvi, bubuljica, mrlja itd.

Zahvaljujući taninima koje sadrži, ova biljka je korisna za ublažavanje simptoma kašlja i upale grla. Takođe je imala veliki ugled za lečenje žutice i ostalih komplikacija jetre.

Kako je ovo gorak tonik, kao i adstrigentna biljka, petrovac je vredan tonik za digestivni sistem i koristan lek za lečenje peptičkog čira. Takođe podržava funkciju jetre i žučne kese.

Zahvaljujući nekim istraživanjima, potvrđeno je antitumorsko delovanje petrovac biljke, pa se ona u narodnoj medicini koristi za lečenje crevnih polipa, kao i različitih oblika ginekoloških bolesti: za ciste, miome, ranice, tumore i dr.

Petrovac čaj           

Zahvaljujući tome što je tipična taninska biljka, petrovac čaj se koristi kod proliva, unutrašnjeg krvarenja i za ispiranje usta i grla. Ovaj čaj je dobar za ublažavanje crevnih kolika, takođe pomaže kod upale urinarnih puteva i uopšte kod problema sa mokrenjem.

Petrovac se dodaje i u čajne mešavine protiv obilnih menstruacija, krvarenja hemoroida – i to obično pomešan sa hajdučkom travom i virkom.

Neki narodi koriste ranjenik travu za lečenje raznih kožnih bolesti: alergijske reakcije, dermatitis i dr.

Petrovac čaj se može koristiti kao sredstvo za pranje kože – smatra se da poboljšava lakše povrede i hronična stanja kože.

Čaj od petrovca – priprema:

jednu supenu kašiku usitnjenog biljnog materijala petrovca prelijte sa 200 ml ključale vode, poklopite i ostavite da odstoji pola sata, pa procedite.

Petrovac čaj se pije tri puta dnevno pre jela, po šolja nezaslađenog čaja.