Lekovita glina

Mada već odavno potvrđena u svetu, lekovita glina stiže i iz utrobe naše zemlje, jer su domaći stručnjaci uspeli da mlevenoj i prirodno sušenoj supstanci dodaju i lekovite biljne ekstrakte.

Posle burnih slavljeničkih noći punih jela i pića, glinom možete da razlažete toksine koji nastaju raspadom belančevina. Domaću lekovitu glinu u prahu, razvio je posle višegodišnjih istraživanja. Dobija se prirodnim sušenjem na suncu, ali je obogaćena biljnim ekstraktima.
Sadrži čak 67 minerala koji sprečavaju razlaganje otrova i drugih štetnih supstanci iz creva, a normalizuje i metabolizam, jača imunitet, uklanja gasove iz tankog i debelog creva.

Pre upotrebe glina se potapa u vodu da nabubri.Kada se popije, njeno lekovito dejstvo se dodatno ojačava u kiseloj sredini želuca, tankom crevu vezuje višak belančevina (najčešći uzročnici alergija). Zbog viška proteinske hrane (meso, mleko, jaja, soja…) u krvi se stvara višak mokraćne kiseline koja utiče na pad imuniteta i jedan je od uzročnika reumatskih oboljenja, a glina u debelom crevu rastvara masnoće i tako spašava kalcijum u organizmu. Istovremeno, mozak dobija informaciju sitosti, pa uklanja višak žučnih kiselina i razvija se normalna mikroflora.

Vezivanjem viška hlora, omogućava bolju iskorišćenost joda, odnosno pravilan rad štitaste žlezde, a aluminijum oksid iz gline ne samo što blagotvorno deluje na želudac, već vezujući vodu, sprečava razvoj mikroba i bakterija. Zato se
Ereporučuje kod bakterijskih, mikrobnih i gljivičnih infekcija, kao i virusnih oboljenja. Koristi se i protiv migrene, oteklih podočnjaka i bora, ali i kod povreda ligamenata i zglobova.

Glina se koristi i za “bistrenje” vina, piva, jagodičastih sokova, biljnih ulja i masti, prečišćavanje šećera, sintetičkih lekova i vode za piće.
Eliminiše i višak soli natrijuma iz organizma, čime se smanjuje nivo natrijuma u plazmi i eritrocitima, i sprečava razlaganje kalijuma iz eritrocita u plazmu. U suprotnom, ako višak natrijuma dospe iz plazme u eri točite (koji zbog vezivanja vode dobijaju loptast izgled) sve teže prolaze kroz uzane kapilare, posebno u slezini. Time višak natrijuma utiče na brzo starenje eritrocita i smanjenje iskorišćenosti glikoze, zbog smanjene aktivnosti enzima.

Tokom korišćenja gline treba
piti što više tečnosti, najbolje kombinaciju obične i mineralne vode. Ako organizam traži minerale, glinu treba piti u dužem vremenskom periodu, bez posledica, a uz stalnu kontrolu mokraće i krvne slike.

Da bi efekat iskorišćenosti gline u organizmu bio veći, za doručak se preporučuje jogurt plus (sa acidorilnim bakterijama), ili sveže povrće sa uljnim ekstraktom lekovitog bilja, mešavinom začina i vitaminom C.
Napomena glinu ne pripremajte u metalnim sudovima i metalnim priborom.
Koristi se 1/2 sata pre, ili 1 sat posle jela, a nikada tokom varenja, osim u slučaju trovanja.

Kod prejedanja
♦ 1 /drvenu, ili plastičnu/ kašičicu gline potopite uveče u 2 dl vode, poklopite, pa ujutru Vi sata pre obroka pijte samo vodu na prazan stomak tokom 7 dana, a potom postepeno i ostatak (talog) da bi se organizam dobro očistio
Naredni 21 dan, pijte vodu i glinu, pauzirajte 7 dana, pa pijte ponovo i vodu i glinu tokom 21 dan.
SAVET PLUS
Kura od 6 nedelja preporučuje se i na prelazu godišnjih doba, a preventivno 10 dana mesečno. Korisna je i kod mladalačkih pramena na licu (masne bubuljice, akne, mitiseri), dok stariji i osetljiviji dnevnu dozu treba da podele na 3 dela i da dodaju malo više vode.
Dobro varenje
♦ pomešajte Vi kašičice gline sa 1 1 mleka i pijte tokom dana, čime se sprečava naglo zgrušavanje hrane u želucu
Negovan ten
♦ namažite glinu u debljem sloju na lice, pa posle 30-60 minuta mekom vlažnom tkaninom dobro nakvasite lice (da zasušena glina postane opet gel), a potom je odstranite blagim masiranjem
flaPOnieiia Posle skidanja gline može da se javi crvenilo (posledi-ca pojačane cirkulacije) koje iščezava posle 20-30 minuta. Zbog toga se 1 sat posle skidanja maske, ne preporučuje nanošenje bilo koje kreme.
Glinu mogu da koriste i oni sa osetljivom kožom, jer je temeljno čisti.
Protiv migrene
♦ na potiljak i čelo naizmenično stavljajte kremu od gline u više slojeva, ostavite da odstoji 1 sat, a potom isperite
Bez podočnjaka
♦ mazite glinu u tankom sloju samo u predelu ispod očiju i držite 15-20 minuta
Nipošto ne mazite celo lice i podočnjake istovremeno, jer je koža oko očiju izuzetno osetlji-va.
Zglobovi i ligamenti
♦ glinu mazite učestalo na povre-deno mesto, smanjuje otok i intenzivira cirkulaciju
Za imobilizaciju se može preko namazanog prvog sloja gline staviti zavoj, a potom ponovo namazati glina, i tako nekoliko puta naizmenično.