Lekovita kopriva | kupka tinktura | za pranje glave

NARODNA IMENA: obična kopriva, pitoma kopriva, žara, pasja kupina.
Kopriva se ubraja među najlekovitije biljke koje poznajemo. Kad bi ljudi znali koliko je lekovita, uzgajali bi samo koprive. Nažalost, malo je onih koji poznaju i cene njenu lekovitost.Kopriva je lekovita je od korena, preko stabljike i listova do cvetova. Još u starom veku je bila veoma cenjena. Ovo je najbolja lekovita biljka za čišćenje i ujedno za jačanje krvi. Dobro deluje na pankreas, a čaj od koprive snižava šećer u krvi. Takođe leci oboljenja i upale mokraćnih puteva, kao i zastoj mokraće izazvan bolešću. Istovremeno podstiče varenje, pa je posebno preporučljiva za prolećnu kuru. Narodna medicina preporučuje višenedeljno pijenje čaja od koprive kod oboljenja jetre i žuči, slezine, pa čak i kod tumora na slezini, katara želuca i disajnih organa, kod grčeva i čira na želucu, kod oboljenja pluća. Da bismo sačuvali njene lekovite materije, treba je samo opariti. Preventivno se pije tokom cele godine jedna šolja čaja od koprive dnevno. Kod virusnih i bakterijskih oboljenja takođe odlično pomaže.

NAČIN UPOTREBE:

Čaj
Uzmite 1 punu čajnu kašičicu na 1/4 litre vode, samo oparite i neka kratko odstoji.

Tinktura
Korenje, iskopano u proleće ili jesen, operite četkom, sitno naseckajte i napunite” flašu do grla. Prelijte domaćom rakijom (38-40%) i ostavite da odstoji 14 dana na toplom mestu.

Kupka za noge
Punu šaka dobro opranog i iščetkanog korenja i sveže koprive (stabljika i listovi) potopite preko noći u 5 litara vode i sutradan zagrejte do vrenja. Noge držite 20 minuta u vodenoj kupki, toploj koliko možete da podnesete. Koprive neka za to vreme ostanu u vodi. Ovako pripremljenu kupku možete ponovo zagrejati i koristiti još 2 do 3 puta.

Za pranje glave
4-5 punih šaka sveže ili osušene koprive u loncu od 5 litara prelijte do vrha hladnom vodom i na laganoj vatri zagrejte do ključanja. Ostavite da odstoji 5 minuta. Ako koristite korenje koprive, potopite preko noći punu šaku u hladnu vodu, pa sutradan zagrejte do ključanja i pustite da odstoji 10 minuta. Za pranje glave u tom slučaju koristite čvrst (natrijumov) sapun.