ovas

Lekoviti ovas i čaj od ovsa (zobi) protiv holesterola, dijabetesa, za mršavljenje

Kada se pomene ovas, prvo što vam padne na pamet je hrana za životinje? Zaustavite se tu i u nastavku pročitajte zašto je ova namirnica postala jedna od najviše korišćenih i koja su lekovita svojstva ove žitarice.

Iako svrstan u hranu koja isključivo služi za prehranu životinja, ovas žitarica je veoma bogata različitim vitaminima, poput vitamina B i E. Takođe, u sebi sadrži minerale poput magnezijuma, kalijuma magnama, fosfora, hlora a zapaženo je i veliko prisustvo folne kiseline. Zahvaljujući obilju beta- glukanina, koji spada u biljna vlakna, ova žitarica u mnogome pomaže kod snižavanja lošeg holesterola o čemu će u nastavku biti više detalja.

Njegova lekovita svojstva su zaista široka, pa tako, pored toga što snižava holesterol, povoljno utiče i na dijabetes kao i na gubitak suvišnih kilograma.

caj od ovsa

Ovas kao lek

Zašto je ovas dobar za zdravlje? Već smo pomenuli da ova žitarica odlično utiče na umanjenje lošeg holesterola u krvi iz čega se zaključuje da ćete na ovaj način preventivno delovati i na moguća kardiovaskularna oboljenja.

Ali ovo je samo jedno od lekovitih dejstava, ovas je pre svega odličan antioksidans, odlično deluje protiv stresa, odličan je za regulisanje nivoa šećera u krvi, jača imunitet, dobar je da se konzumira kad osetite prve znake osteoporoze, dobar je za lečenje kožnih oboljenja kao i promuklosti, artritisa i reume.

Za mentalne procese je kao lek veoma koristan a isto važi za jednu od namirnica koja ima antikancerogena dejstva.

Da li vam je potrebno još detalja?

Ovas je zaista svemoguća žitarica koju je uvek dobro imati u kući.


Ovas kao lek za holesterol

ovas kao lek

Već smo pomenuli da je ovas bogat beta-glukanom koji je ključan u borbi protiv lošeg holesterola. Ovaj ugljeni hidrat se vezuje za ćelije imunog sistema i pored toga što organizam čini otpornim na razne viruse, u mnogome utiče i na snižavanje lošeg holesterola u krvi.

Istraživanja pokazuju da šolja od 250 grama ovsa (tačnije kuvanih ovsenih mekinja) dnevno može da snizi loš holesterol za čak 5%. Kako vam ovo zvuči? Apsolutno prirodno, bez unošenja medikamenata, vaš holesterol će se smanjiti za 5%. Ovas ne morate konzumirati samo u obliku mekinja.

Ukoliko imate blender, sameljite cela zrna i napravite ovseno brašno od kojeg ćete peći hleb ili ga dodavati u kolače. Isto, ukoliko ujutru jedete musli, dodajte jednu kašiku ovasa.

Korisno je znati da naučnici tvrde da bi za snižavanje holesterola trebalo da se unosi oko 10 grama biljnih vlakana dnevno. Ono što je pozitivno u ovom slučaju, je to što u samo sto grama ovasa imate čak 11 grama vlakana.

Pored toga što ćete sniziti holesterol, učinićete uslugu celom organizmu. Ovas odlično utiče i na probleme sa visokim krvnim pritiskom a isto tako će vrlo lako umiriti i osteljiva creva.

BESPLATNA e-knjiga
Prirodni lekovi za holesterol, trigliceride i visok krvni pritisak15 prirodnih namirnica koje bi trebali da uključite u vašu ishranuKuvani ovas za mršavljenje

dijeta za mrsavljenje stomaka

Ovas se na listi namirnica nalazi na sjajnom 20.mestu, zbog čega su i nutricionisti u poslednje vreme počeli da mu pridaju sve veći značaj. Ono što mu dodatno ide u prilog, ova namirnica uopšte nije skupa a toliko toga dragocenog i hranljivog u sebi sadrži.

Ovas se često sreće u mnogim gotovim kombinacijama muslija koja možete kupiti u svakom marketu. Ali, ukoliko želite da smršate, nemojte kupovati gotova pakovanja koja su puna šećera, bolje napravite svoj musli ili jednostavno skuvajte kašu od ovasa.

Jedna od najpopularnijih brzih dijeta, tokom koje se gubi 7 kilograma za 7 dana je ona sa ovsenom kašom. Tokom ove dijete se jede samo ovsena kaša koju pripremate sa vodom, bez soli, putera ili drugih začina. Jedino sa čime je možete kombinovati je voće. Napominjemo da se ova dijeta preporučuje samo zdravim osobama i da se zbog ograničenih unosa hranljivih materija ne preporučuje kao najbezbednija po zdravlje.

Međutim, postoji i drugi, zdraviji način za mršavljenje, ono što možete svakako da uvrstite u ishranu je zdrava ovsena kaša koju ćete konzumirati ujutru. S obzirom na to da je ovas bogat vlaknima, kaša će vas zasititi i istovremeno će na prirodan način podstači pražnjenje creva.

Kašu možete pripremati sa jogurtom, mlekom, ali ono što se preporučuje je priprema sa vrućom vodom, spremnje kuvanog ovasa. Recept je veoma jednostavan: Pomešajte 4 do 5 kašika ovsene kaše koje ćete potopiti u vodu a zatim prokuvati, ne duže od 5 minuta. Pored ovog načina, ovas možete i jednostavno preliti ključalom vodom i tako ga konzumirati bez prethodnog kuvanja. Posebno dragocena je i voda u kojoj se ovas kuvao, kada završite sa obrokom, probajte da popijete tu vodu.


Ovas kao lek za dijabetes

povisen secer u krvi

Ovsena kaša je odličan doručak koji bi i dijebetičari trebalo često da praktikuju baš zbog prisustva vlakana koji regulišu šećer u krvi stabilnim. Ovu kašu bi osobe koje imaju dijabetes trebalo da konzumiraju nekoliko puta nedeljno, kako zbog šećera tako i zbog toga što je bogata omega 3 masnim kiselinama i kalijumom.

Doručak sa ovsenom kašom će vas rešiti i suvišnih kilograma što je od velikog značaja za lečenje dijabetesa. Doručak je najvažniji obrok za dijabetičare i nikako se ne sme preskakati jer se može desiti da im šećer ujutru bude nizak ukoliko pred spavanje nisu jeli.


Čaj od ovsa (zobi)

Već smo pomenuli kakva su lekovita dejstva ovsa. Ovu žitaricu možete konzumirati kao mekinje, kao cela zrna u musliju ali i kao čaj.U nastavku vam predstavljamo recept za čaj od ovsa, priprema je jako jednostavna:

Za pripremu vam je potrebna jedna kafena šolja neoljuštenih zrna ovsa (u literaturi ćete često nalaziti i na izraz zob, u pitanju je ista namirnica) koja ćete dobro obrati i procediti. Oprana zrna prelijte sa litrom hladne vode i stavite ih na tihu vatru.

Kuvajte zob do ključanja a zatim nakon ključanja ostavite još 10 minuta da se kuva. Nakon što ste ovas skinuli sa ringle, ostavite da tako odstoji još sat vremena a nakon toga ga procedite i pijte bez šečera. Ovako pripremljen čaj možete konzumirati više puta na dan, u zavisnosti od tegoba koje imate.

Kao i cela zrna, i čaj od ovsa u sebi sadrži hranljiva vlakna kao i proteine i minerale poput magnezijuma, kalcijuma, natrijuma i slično.

Kakva su vasa iskustva, da li ste već imali prilike da se uverite u lekovita svojstva ove nepravedno zanemarene žitarice? Pišite nam u komentarima.

[icegram campaigns=”8754″]